Πού επιτρέπεται η είσοδος ποδηλάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

Καθημερινά, εκατοντάδες Αθηναίοι που χρησιμοποιούν το ποδήλατο βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της αντιμετώπισης τους από τους οδηγούς, τις παραλείψεις του Κ.Ο.Κ. και τις ελλιπείς υποδομές. Ένα πάγιο αίτημα των ποδηλατών και ποδηλατισσών της Αθήνας είναι η είσοδός τους στα Μέσα Μεταφοράς στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να καταγράψει τους κανονισμούς κάθε μέσου ως προς την είσοδο ποδηλάτων αλλά και την κατάσταση που πραγματικά επικρατεί. Η σελίδα θα ανανεώνεται σε περίπτωση αλλαγής των κανονισμών.

Σημείωση: Οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν τα συμβατικά ποδήλατα. Για τα αναδιπλούμενα (σπαστά) ποδήλατα δείτε: Σχετικά με τη μεταφορά σπαστών ποδηλάτων με Λεωφορεία και Τρόλεϊ.

Μετρό

Η είσοδος ποδηλάτων στο Μετρό επιτρέπεται  Από την 1η Νοεμβρίου 2011, και μετά από μία δοκιμαστική περίοδο 8 μηνών.

Ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων ποδηλάτων είναι δύο, στο οπίσθιο μέρος του τελευταίου βαγονιού. Η είσοδος ποδηλάτων επιτρέπεται όλες τις μέρες τις εβδομάδας, από την έναρξη έως τη λήξη της βάρδιας και σε όλους τους σταθμούς του δικτύου.

Κατά τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα πλησίον των γραμμών, δεν επιτρέπεται η μεταφορά των ποδηλάτων λόγω της μεγάλης  πυκνότητας των επιβατών στους συρμούς και τις αποβάθρες.

  • Σε όλους τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς (τραμ – μετρό –ηλεκτρικός), η μετακίνηση των ποδηλατιστών με τα οχήματά τους γίνεται αυστηρά και μόνο πεζή
  • Ειδικά στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των κυλιόμενων κλιμάκων από ποδηλατιστές.
  • Επίσης, ανεξάρτητα από την εφαρμογή της ανωτέρω πολιτικής μεταφοράς ποδηλάτων, σε όλα τα μέσα μεταφοράς εξακολουθούν να έχουν απόλυτη προτεραιότητα τα ΑμεΑ και τα άτομα που χρήζουν ειδικής βοήθειας (ηλικιωμένοι και εγκυμονούσες).

Ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας Γιώργος Αμυράς, συνέταξε τον “Δεκάλογο του ποδηλάτη στο Μετρό” τον οποίο αναδημοσιεύουμε από το site του.

  1. Επιτρέπεται η μεταφορά ενός μόνο ποδηλάτου ανά επιβάτη.
  2. Ο μέγιστος αριθμός ποδηλάτων ανά συρμό είναι δύο.
  3. Όταν μετακινούμαστε μέσα στο σταθμό χρησιμοποιούμε τους ανελκυστήρες ή τις σταθερές σκάλες. Δεν χρησιμοποιούμε τις κυλιόμενες κλίμακες. Εάν επιλέξουμε τις σκάλες κουβαλάμε το ποδήλατο στον ώμο μας. Δεν το κυλάμε διότι είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος εξαιτίας της απότομης κλίσης.
  4. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε ποδήλατο εντός του συρμού, στις αποβάθρες και τους λοιπούς χώρους του σταθμού.
  5. Χρησιμοποιούμε μόνο το τελευταίο βαγόνι του συρμού. Στεκόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε το ποδήλατο να μην εμποδίζει την κίνηση των επιβατών. Μπαίνουμε στο βαγόνι από την τελευταία πόρτα, αφού πρώτα εξέλθουν οι επιβάτες από αυτό.
  6. Εντός του συρμού δεν τοποθετούμε το ποδήλατο σε σημεία που εμποδίζουν την κίνηση των επιβατών, όπως στους διαδρόμους ή τις πόρτες. Αν ο μόνος διαθέσιμος χώρος είναι κοντά στην πόρτα, αυτό σημαίνει ότι το βαγόνι είναι γεμάτο και καλύτερα να περιμένουμε τον επόμενο συρμό.
  7. Στεκόμαστε δίπλα στο ποδήλατό μας και βεβαιωνόμαστε ότι δεν εξέχουν αιχμηρές ή βρώμικες άκρες που μπορεί να τραυματίσουν ή να λερώσουν τους υπόλοιπους επιβάτες.
  8. Οι επιβάτες με ποδήλατα είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των ποδηλάτων μας και τα αντικείμενα πάνω σε αυτά. Το Μετρό της Αθήνας δεν είναι υπεύθυνο για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια ποδηλάτου και δεν μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε είδους υπαιτιότητα για οποιαδήποτε ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τη μεταφορά του ποδηλάτου σε τρίτα μέρη.
  9. Η πρόσβαση των ποδηλάτων στο μετρό μπορεί να απαγορευτεί κατά την κρίση των υπευθύνων του σταθμού για λόγους όπως: μεγάλη κίνηση επιβατικού κοινού, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ή άλλα περιστατικά που μπορεί να κριθεί ότι ίσως θέτουν σε κίνδυνο το επιβατικό κοινό.
  10. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα υποχρεωτικής εκκένωσης του συρμού εντός της σήραγγας, ο επιβάτης που ταξιδεύει με ποδήλατο, υποχρεούται να το εγκαταλείψει στο βαγόνι, να αποχωρήσει πεζός και να ακολουθήσει τις οδηγίες του προσωπικού.

Ευγένεια + Κοινή λογική=Ασφάλεια. Ο σεβασμός προς τους συνεπιβάτες μας, αποτελεί τον πρώτο κανόνα για την αποφυγή προβλημάτων και τη δημιουργία ομαλών σχέσεων με τους υπόλοιπους επιβάτες του Μετρό.

Τραμ

Το Τραμ είναι ίσως το πιο φιλικό μέσο μεταφοράς για τους ποδηλάτες καθώς, από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτή τη στιγμή επιτρέπονται δύο ποδήλατα ανά συρμό, στο οπίσθιο μέρος του οχήματος. Η πρόσβαση εξασφαλίζεται απρόσκοπτα καθώς υπάρχουν μπάρες ανόδου-καθόδου στις πλατφόρμες όλων των στάσεων. Η διοίκηση της εταιρίας έχει προβεί σε δράσεις που προωθούν την χρήση ποδηλάτων, όπως π.χ. χορηγίες σε ποδηλατοδρομίες και το πρόγραμμα δωρεάν “ενοικίασης” ποδηλάτων για τους επιβάτες του τραμ το οποίο επαναλαμβάνεται τους θερινούς μήνες.

Λεωφορεία και Τρόλεϊ

Η είσοδος των συμβατικών ποδηλάτων, όπως και όλων των ογκωδών αντικειμένων, απαγορεύεται στα Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου οδηγοί έχουν επιτρέψει την είσοδο ποδηλατών σε δρομολόγια και ώρες όπου υπάρχει μικρή πληρότητα στα οχήματα, αυτά τα περιστατικά όμως αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα. Επιτρέπεται μόνο η είσοδος σπαστών ποδηλάτων, υπό προϋποθέσεις.

Προαστιακός

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην μεταφορά ποδηλάτων με τους συρμούς του Προαστιακού και καθημερινά δεκάδες ποδηλάτες χρησιμοποιούν το μέσο για την μετακίνησή τους. Σημειώνεται ότι σε ώρες αιχμής, όταν η πληρότητα των συρμών είναι μεγάλη, ίσως ο χώρος να μην επαρκεί για την είσοδο ποδηλάτων.

Δείτε επίσης: 

Πηγές: ΣΤΑΣΥ, podilates.gr, Γιώργος Αμυράς

Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2014

Συντόμευση: http://is.gd/bicycles

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

16 Comments

  1. @AthensTransport, αν μπορείς συμπλήρωσε στη παραπάνω σελίδα το εξής: Στους συρμούς του Προαστιακού της Γραμμής Αεροδρόμιο-Άνω Λιόσια-Κιάτο, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λόγω της διαφορετικής εσωτερικής διαμόρφωσης των συρμών σε σχέση με αυτούς των υπόλοιπων μέσων σταθερής τροχιάς (Μέτρο, Τραμ), η μεταφορά των ποδηλάτων γίνεται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για άτομα με ειδικές ανάγκες (εφόσον βέβαια, δεν γίνεται χρήση των χώρων αυτών από ΑΜΕΑ). Οι χώροι αυτοί βρίσκονται στο δεύτερο και τέταρτο όχημα/βαγόνι των πεντάδυμων συρμών Desiro του Προαστιακού (πίσω από το WC). Συνεπώς, όπως και στα υπόλοιπα μέσα, γίνονται δεκτά μέχρι δύο ποδήλατα ανά συρμό, αλλά μόνο στους συγκεκριμένους χώρους.

    Δυστυχώς, λόγω του ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ότι ισχύει στα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς (μεταφορά ποδηλάτων μόνο στο τελευταίο βαγόνι) αλλά και λόγω της μηδενικής ενημέρωσης από πλευράς ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πολλοί ποδηλατιστές, ειδικά στις ώρες αιχμής, δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση των υπόλοιπων επιβατών κ.λπ. αφού τοποθετούν τα ποδήλατα σε χώρο (απέναντι από την πόρτα) που σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται για τέτοια χρήση.

    Φιλικά, Σπύρος

  2. έχω να προτείνω κάτι που το έχω πάθει ουκ ολίγες φορές στο μετρό. μέχρι να έρθει ο συρμός δεν δύναται να καταλάβω από που θα είναι η αρχή και που το τέλος. καλό θα ήταν να υπάρχει κάποια σηματοδότηση από πριν στις αποβάθρες τύπου ” τελευταίο βαγόνι ή για τη μεταφορά ποδηλάτων να μπείτε από εδώ στον συρμό

    • Το ποιο είναι το τελευταίο βαγόνι εξαρτάται από τη φορά του τρένου. Στους σταθμούς με διπλή αποβάθρα τα τρένα έρxονται από αριστερά προς τα δεξιά άρα το τελευταίο βαγόνι είναι τέρμα αριστερά. Στους σταθμούς με αποβάθρα-νησίδα (Εθνική Άμυνα, Μοναστηράκι, Άγ. Δημήτριος κλπ) βλέπεις από ποια γραμμή θα περάσει το τρένο. Το τελευταίο βαγόνι θα είναι τέρμα δεξιά.

  3. Μετακινούμε καθημερινά, με το λεωφορείο (Ε22 ή 171) και μαζί μου έχω και ‘σπαστό’ ποδήλατο. Όπως έχω ενημερωθεί η θέση για το σπαστό είναι στον οδηγό δίπλα. Έτσι πράττω καθημερινά!
    Σήμερα λοιπόν, έρχεται το λεωφορείο, περιμένω να μου ανοίξει την μπροστινή πόρτα, αλλά μάταια. Κοιτάω τον οδηγό, και μου λέει με ‘υφάκι’, ”φίλε αυτό το πράγμα εδώ μέσα δεν μπαίνει” και φεύγει… Επιτέλους τι ισχύει και τι δεν ισχύει για τα σπαστά ποδήλατα στα λεωφορεία. Βρείτε τα, συνενοηθείτε και βγάλτε μια ανακοίνωση. Όσον αφορά τον συγκεκριμένο οδηγό, είναι ο κλασικός έλληνας δημόσιος υπάλληλος, που πραγματικά ΧΑΙΡΟΜΑΙ που η κρίση τον έχει επηρεάσει και μακάρι να του κόψει και άλλα χρήματα
    Περιμένω απάντηση

    • Όπως έχει γραφεί και πιό πάνω το σπαστό ποδήλατο επιτρέπεται να μπεί μέσα στο λεωφορείο αφού όταν διπλωθεί είναι πλέον χειραποσκευή. Χρησιμοποιώ τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα το ποδήλατο μου με αυτό τον τρόπο. Σε νυχτερινές γραμμές (όπου μάλιστα ο πολύ ευγενικός οδηγός με περίμενε για να διπλώσω το ποδήλατο και έτσι να ξεκινήσει το δρομολόγιο) καθώς και σε ώρες αιχμής σε βασικές γραμμές τύπου Α5 μιάς και είχα πιάσει μία μικρή γωνία και δεν ενοχλούσα κανένα απο τους συνεπιβάτες μου αλλά και σε τοπικές γραμμές, Ο οδηγός που πέτυχες λοιπόν ήταν απλά ένας κομπλεξικός που παίρνει πρωτοβουλίες πέρα από τους κανόνες, εξ’ ού και το υφάκι. Χτυπώντας εισιτήριο όπως πρέπει δεν μπορεί να σου κάνει τίποτα εφόσον δεν ενοχλείς τους συνεπιβάτες σου. Ελπίζω να σε κάλυψα με όσα ξέρω εκ’ πείρας-πλέον-σαν φανατικός ποδηλάτης τους τελευταίους μήνες.

    • Όντως τα σπαστά ποδήλατα επιτρέπονται στα Λεωφορεία, όπως θα επιτρέπονταν οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο ίδιου μεγέθους, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος. Ωστόσο, έχω ζητήσει μία επίσημη απάντηση από τον ΟΑΣΑ για το αν και σε ποια περίπτωση οδηγός λεωφορείου μπορεί να μην επιτρέψει την είσοδο σε επιβάτη με σπαστό ποδήλατο, την οποία και θα ανεβάσω εδώ όταν την λάβω. Στις περιπτώσεις που οδηγός απαγορεύσει την είσοδο αδικαιολόγητα, όπως μάλλον και στην δική σου περίπτωση, η σωστή αντίδραση νομίζω είναι να γίνει καταγγελία του περιστατικού εγγράφως (http://www.oasa.gr/forms.php?id=fparapona) Ο ΟΑΣΑ έχει την υποχρέωση να ερευνήσει το περιστατικό και να σου απαντήσει.

  4. Καθότι τα σπαστά ποδήλατα δεν είναι πια ακριβά, δηλαδή έχουν ίδια τιμή με ένα καλό ποδήλατο, δεν υπάρχει λόγος να μην πάρουμε όλοι τέτοια. Είναι πολύ καλύτερα για μετακίνηση στην πόλη σε πολλούς τομείς. Και όταν έρθει η ώρα να μπεις σε λεωφορείο, ΚΤΕΛ, τραίνο ή τραμ ενοχλείς πολύ λιγότερο. Επίσης, ειδικά με τόσες απεργίες, θεωρώ ότι για πάρα πολλούς ανθρώπους είναι ουσιαστική και ίσως μόνη λύση το ηλεκτρικό σπαστό ποδήλατο –

    Σημείωση από το athenstransport: Δεν προσυπογράφουμε το σχόλιο ούτε φέρουμε ευθύνη για εξωτερικούς συνδέσμους Ο εξωτερικός σύνδεσμος διεγράφη (βλ. πολιτική σχολίων). Σύμφωνα με την πολιτική σχολίων καλό είναι να αποφεύγονται οι εξωτερικοί σύνδεσμοι όταν δεν έχουν άμεση σχέση με το άρθρο.

    • εξαρτάται, αν το θες μόνο για μετακίνηση στη δουλειά ναι. Όμως το σπαστό είναι αρκετά πιο ασταθές για βόλτες σε δρόμους στη πόλη, για μεγαλές διαδρομές, ίσως λίγο λιγότερο άνετο (ανάλογα και με το τύπο βέβαια είναι κάπως σχετικό αυτό) και σίγουρα δε κάνει για χωματόδρομους ή προβληματικές διαδρομές. Λόγω της μικρής ρόδας, το σπαστό γίνεται λίγο επικίνδυνο στις λακούβες που μπορεί να μπεί ολόκληρη η ρόδα μέσα και να τουμπάρει. Όλα σχετικά είναι βέβαια, (προσωπική εμπειρία από σπαστό και trekking)

    • Ο δεκάλογος γράφτηκε την 1/3 ενώ η επέκταση του μέτρου ανακοινώθηκε σήμερα 13/4 και θα ισχύει από την 1/5. Δεν υπάρχει κάποιο λάθος. Ευχαριστώ για το σχόλιο παρ’ όλα αυτά.

1 Trackback / Pingback

  1. Ανώνυμος

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*