Καθημερινό φαινόμενο οι δολιοφθορές στο δίκτυο του ΟΣΕ

Φορτηγό στις γραμμές του Προαστιακού την Δευτέρα 9/5/2011 Πηγή: proastiakos.net
Φορτηγό στις γραμμές του Προαστιακού την Δευτέρα 9/5/2011 Πηγή: proastiakos.net

Ανησυχητικές και άκρως επικίνδυνες διαστάσεις έχουν λάβει πλέον τα περιστατικά δολιοφθορών στο δίκτυο του ΟΣΕ. Στο συχνό φαινόμενο της κλοπής καλωδίων έχει πρόσφατα προστεθεί και η εγκατάλειψη οχημάτων πάνω στις γραμμές, σε σημεία όπου είναι εύκολο να προκληθούν σιδηροδρομικά ατυχήματα.

Σήμερα το πρωί, αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο του Προαστιακού από Κιάτο προς Αθήνα συγκρούστηκε με φορτηγό, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας αντιλήφθηκε εγκαταλελειμμένο όχημα μέσα σε τούνελ στην περιοχή της Μαγούλας. Αμέσως έκοψε ταχύτητα, ωστόσο η σύγκρουση με το όχημα ήταν αναπόφευκτη. Λόγω του περιστατικού, η γραμμή έκλεισε με αποτέλεσμα να προκληθούν καθυστερήσεις και σε άλλα δρομολόγια.

Τις προηγούμενες ημέρες και για 3 συνεχόμενα βράδια, άγνωστοι έκοψαν και έκλεψαν καλώδια ηλεκτροκίνησης στην περιοχή μεταξύ Σίνδου-Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να διακοπεί η κίνηση ηλεκτροκίνητων συρμών και να προκληθούν μεγάλες καθυστερήσεις σε δρομολόγια. Από τις δολιοφθορές αυτές προκύπτει ότι οι οι δράστες διαθέτουν την τεχνογνωσία και τον κατάλληλο εξοπλισμό (η γραμμή βρίσκεται μόνιμα υπό τάση 25. 000 Volt).

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνει λόγο επίσημα για οργανωμένο σαμποτάζ. Ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Ζηλιασκόπουλος  σημειώνει ότι “σε μια περίοδο ανάκαμψης για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, κάποιοι αποδεικνύουν πως δεν επιθυμούν μια βιώσιμη οικονομικά ΤΡΑΙΝΟΣΕ” και προσθέτει ότι “δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιοι κρύβονται πίσω από τις πρόσφατες δολιοφθορές, οι δράστες των οποίων επιλέγουν στρατηγικά σημεία του δικτύου, όμως, έχουμε ήδη προσφύγει στις διωκτικές αρχές και στη Δικαιοσύνη προκειμένου να τους εντοπίσουμε και να τους βρούμε”.

Οι δολιοφθορές αυτές  προκαλούν οικονομική αιμορραγία στον ήδη επιβαρυμένο οικονομικά οργανισμό. Τα δύο τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν κλαπεί από το δίκτυο του ΟΣΕ περισσότερα από 100 χιλιόμετρα καλωδίων χαλκού, με το κόστος για τον Οργανισμό να υπολογίζεται περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ζημιές λόγω ακύρωσης δρομολογίων αλλά και η δυσφήμηση του ελληνικού σιδηρόδρομου με προφανές όφελος για ιδιωτικά μέσα  μεταφοράς.

Πηγές: euro2day.gr, tanea.gri-reportergr.com, η φωτογραφία είναι από το proastiakos.net

Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter