Οι εξελίξεις στα έργα του ΗΣΑΠ

Τελευταία ενημέρωση: ΣτΕ: Ναι στην κατάχωση του Βωμού των 12 θεών

Μειώνεται προς το παρόν η ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών του ΗΣΑΠ, καθώς από αυτή την εβδομάδα δίνεται στην κυκλοφορία το υπόγειο τμήμα Αττική – Μοναστηράκι. Τα έργα ανακαίνισης της υποδομής-επιδομής της γραμμής όμως έχουν ακόμα μέλλον.

Από την Τρίτη 7 Ιουνίου οι συρμοί θα εκτελούν δρομολόγια σε όλο δίκτυο του ΗΣΑΠ, από Πειραιά προς Κηφισιά με μοναδική μετεπιβίβαση στο σταθμό Ομόνοια. Τα δρομολόγια που θα εκτελούνται θα είναι τα εξής: Πειραιάς – Ομόνοια – Πειραιάς και Ομόνοια – Κηφισιά – Ομόνοια. Η μετεπιβίβαση θα γίνεται στην κεντρική αποβάθρα του σταθμού Ομόνοια. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΗΣΑΠ οι συρμοί ΔΕΝ θα εκτελούν στάση στο σταθμό Μοναστηράκι στην κατεύθυνση προς Ομόνοια, μέχρι νεοτέρας.

Η κυκλοφορία στο τμήμα Μοναστηράκι – Θησείο θα συνεχίσει να γίνεται σε μονή τροχιά έως το τέλος των εργασιών. Προς το παρόν, τα έργα έχουν σταματήσει έως τις 2 Αυγούστου όταν θα εκδικαστεί από το Πρωτοδικείο της Αθήνας αγωγή που έχει καταθέσει ομάδα πολιτών. Οι πολίτες κατέθεσαν την αγωγή ως αντίδραση στην προσωρινή κατάχωση του μνημείου των 12 θεών που αποκαλύφθηκε στο τμήμα αυτό, μέθοδο που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πρότεινε ως πιο συμφέρουσα για την προστασία του μνημείου και ταυτόχρονα την μείωση της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού.

Μετά από αυτή την εξέλιξη τα έργα ανακαίνισης της σιδηροδρομικής υποδομής έχουν ολοκληρωθεί σε όλο το δίκτυο του ΗΣΑΠ με εξαίρεση τα τμήματα Μοναστηράκι-Θησείο και Φάληρο-Πειραιάς (εν αναμονή της υπογειοποίησης).  Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε το Μάρτιο του 2008, με κόστος 109 εκατ. ευρώ και ανάδοχο την εταιρία Άκτωρ. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, το έργο θα είχε ολοκληρωθεί σε 75 εβδομάδες (περίπου 1,5 χρόνο) από την έναρξη των εργασιών όμως καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων και άλλων αδιευκρίνιστων αιτιών κατέστησαν την πρόοδο του έργου εξαιρετικά αργή.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα έργα του ΗΣΑΠ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα:

  • Η υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς και η κατασκευή του σταθμού Καμίνια: Σύμφωνα με πληροφορίες και εφόσον δεν παρουσιαστούν προβλήματα, το έργο θα εκτελεστεί τον επόμενο χειμώνα. Περιλαμβάνει την υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς του ΗΣΑΠ και την κατασκευή του νέου σταθμού Καμίνια στο ύψος του εργοστασίου ‘Κεράνης’. Κατά τη διάρκεια των έργων, το τμήμα αυτό του ΗΣΑΠ θα παραμείνει εκτός λειτουργίας και η μετακίνηση των επιβατών θα γίνεται προφανώς με λεωφορεία καθώς δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην επέκταση του Τραμ προς το κέντρο του Πειραιά.
  • Η κατασκευή 3 νέων σταθμών, του “Ψαλιδίου” και “Ιλισού” (έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2010) και των “Καμινίων” (θα είχε ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2011): Οι σταθμοί Ψαλίδι και Ιλισός φαίνεται πως βρίσκονται στον πάγο καθώς δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.
  • Η επέκταση του ΗΣΑΠ (για πρώτη φορά μετά το 1957) προς Εθνική Οδό και Άγιο Στέφανο και η κατασκευή 6 νέων σταθμών. Στα πλαίσια της επέκτασης αναμένεται και η υπογειοποίηση  του σταθμού Κηφισιά: Η επέκταση της γραμμής 1 προς τα βόρεια έχει και επίσημα αναβληθεί επ’ αόριστον λόγω έλλειψης κονδυλίων. Η ανακαίνιση του τμήματος ΚΑΤ – Κηφισιά άλλωστε φανερώνει ότι δεν αναμένονται έργα υπογειοποίησης στο τμήμα αυτό για πολλά χρόνια (εν αντιθέσει με το τμήμα Φάληρο – Πειραιάς).
  • Η κατασκευή 4 υπόγειων γκαράζ στους σταθμούς Αμαρουσίου (168 θέσεων), Ηρακλείου (331 θέσεων), Φαλήρου (201 θέσεων) και Κηφισιάς (310 θέσεων): Φαίνεται πως η ευθύνη κατασκευής τους περνά στους δήμους αφού τόσο στην Κηφισιά όσο και στο Μαρούσι προωθούνται οι διαδικασίες.
  • Η λειτουργία της τηλεματικής (πίνακες έχουν εγκατασταθεί σε όλους τους σταθμούς, βρίσκονται όμως εκτός λειτουργίας): Σύμφωνα με τον ΗΣΑΠ η λειτουργία των πινάκων της τηλεματικής θα ξεκινούσε με το τέλος των εργασιών ανακαίνισης και την ομαλοποίηση των δρομολογίων, που όμως θα χρειαστεί αρκετούς μήνες ακόμη.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι εξελίξεις στην πράσινη γραμμή του ΗΣΑΠ θα επηρεαστούν από την συγχώνευση της εταιρίας με την ΑΜΕΛ του Μετρό και την ΤΡΑΜ Α.Ε. σε μία νέα εταιρία με την επωνυμία “Σταθερές Συγκοινωνίες” (ΣΤΑ.ΣΥ.). Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας θα είναι ο κ. Γιάννης Σπυράκος, σημερινός Πρόεδρος της Τραμ Α.Ε. Αυτό τον καιρό καταρτίζεται το οργανόγραμμα της νέας εταιρίας ενώ η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

 

 

Πηγές: athenstransport.com, ΗΣΑΠ, η φωτογραφία είναι από τον χρήστη Vokabre του flickr και διανέμεται με την άδεια (CC BY-SA 2.0)

 

Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter