Ασύρματο internet στα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας σε ένα χρόνο

Ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα έχουν οι Αθηναίοι που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε ένα χρόνο από σήμερα. Οι ασύρματες Wi-fi συνδέσεις θα τοποθετηθούν αρχικά σε όλους τους σταθμούς του Μετρό, του ΟΣΕ, και σε επιλεγμένους σταθμούς Λεωφορείων, ενώ η αρχή θα γίνει σε ένα τρίμηνο με το σταθμό Πανεπιστήμιο του Μετρό.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών κ. Γ. Ραγκούση, το κόστος του έργου θα είναι μικρό και θα το αναλάβουν οι συγκοινωνιακοί φορείς, ενώ ο πάροχος θα επιλεγεί με διαγωνισμό. Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Τραμ) με αντικείμενο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση του πολίτη, διαπιστώθηκε η δυνατότητα με χαμηλά κόστη να προσφέρονται  προηγμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, χωρίς να επιβαρύνονται εργαζόμενοι και χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε το πλαίσιο με βάση το οποίο εντός ενός έτους θα έχει τοποθετηθεί ασύρματο ίντερνετ (wi-fi) σε όλους  τους σταθμούς του Μετρό, του ΟΣΕ και επιλεγμένους σταθμούς Αστικών λεωφορείων. Προτεραιότητα θα δοθεί σε σταθμούς που βρίσκονται σε πλατείες, προκειμένου οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν δωρεάν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής ενημέρωσης σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος. Εντός τριμήνου θα ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία wi-fi στο σταθμό Μετρό Πανεπιστημίου και στη στάση αστικών λεωφορείων Πανεπιστημίου.

Μελλοντικά, ασύρματες συνδέσεις θα τοποθετηθούν εντός του δικτύου του Μετρό και του ΟΣΕ ώστε να υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια χρήσης των συρμών.

Άλλες τεχνολογικές καινοτομίες όπως το σύστημα τηλεματικής, και το αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο), βρίσκονται ήδη στην φάση του διαγωνισμού και αναμένονται εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης: Δωρεάν ασύρματο internet από τα ΚΤΕΛ Αττικής

Πηγές: Υπουργείο Υποδομών, protothema.gr , η φωτογραφία είναι από τον χρήστη Nemo’s Great Uncle του flickr (διανέμεται με άδεια CC BY-NC-SA 2.0)

Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter