Προσεχώς διαπραγματεύσεις για νέες συμβάσεις στις Συγκοινωνίες

Τρόλεϊ σε αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ

Εντός δέκα ημερών αναμένεται η έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ μεταξύ των διοικήσεων των συγκοινωνιακών φορέων και των εργαζομένων για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Οι προτάσεις των νεοσύστατων εταιριών ΟΣΥ (για Λεωφορεία και Τρόλεϊ) και ΣΤΑΣΥ (για Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ) προς τα σωματεία των εργαζομένων για την υπογραφή νέας ΣΣΕ δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά προβλέπεται να είναι σκληρές και να στηρίζονται στο μοντέλο που ακολουθήθηκε στον ΟΣΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, αναμένεται να περιλαμβάνουν “ψαλίδισμα” αποδοχών και διατήρηση μόνο των οικογενειακών επιδομάτων (γάμου και τέκνων), του χρονοεπιδόματος (μισθολογικές ωριμάνσεις) και του επιδόματος θέσης.

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται με ό,τι ορίζει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ για τους παλαιότερους προβλέπεται ψαλίδι στα επιδόματα. Μεγάλοι “χαμένοι” θα είναι οι εργαζόμενοι στις παλαιές εταιρείες και κυρίως στον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) και τον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), καθώς οι εργαζόμενοι στις νεότερες εταιρείες (μετρό και τραμ) έχουν ήδη μικρότερα μισθολόγια.

Αν και στον ΟΣΕ οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύμηνες, στον ΟΑΣΑ δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια και έτσι, βάσει του νόμου, σε περίπτωση που διοικήσεις και εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν, προβλέπεται το θέμα να κλείνει με νομοθετική ρύθμιση.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση περικοπών των εισοδημάτων τους και αλλάγών στους κανονισμούς εργασίας θα προβούν σε νέο κύκλο σκληρών κινητοποιήσεων.

Όσον αφορά τις μετατάξεις, από τις συνολικά 950 προγραμματισμένες, οι 262 έχουν λάβει ΦΕΚ ενώ άλλες 688 βρίσκονται στο στάδιο της διεκπεραίωσης. Λόγω της πολυπλοκότητας της διαδιακασίας -κάθε μετάταξη περιλαμβάνει 15 στάδια-, και της καθυστέρησης λόγω του ανασχηματισμού, δεν προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού όπως αρχικά προγραμματιζόταν.

Δείτε επίσης: Συγχωνεύτηκαν οι εταιρίες αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας

Πηγή: Τα Νέα, Έθνος

Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter