Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Σεπτέμβριος 2011

Τελευταία ενημέρωση: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Οκτώβριος 2011

Η πιο σημαντική είδηση από το μέτωπο των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας είναι η με καθυστέρηση 5 χρόνων επιλογή της αναδόχου κοινοπραξίας για την επέκταση της γραμμής 3 από το Χαϊδάρι προς το κέντρο του Πειραιά. Τα έργα για την κατασκευή της σήραγγας και των 6 νέων σταθμών της γραμμής αναμένεται να διαρκέσουν 5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες επεκτάσεις, το Υπουργείο Υποδομών εκφράζει τη βεβαιότητα του πως το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην παράδοση των επεκτάσεων  θα επιλυθεί σύντομα. Σε περίπτωση που τα έργα επεκτάσεων του Μετρό προς το Ελληνικό και την Ανθούπολη δεν λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2012 και το Μάρτιο του 2013 αντίστοιχα, υπάρχει ο κίνδυνος την ανάκτησης της κοινοτικής συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επεκτάσεις είναι κατά 95% έτοιμες ωστόσο από τον Ιούνιο του 2009 εκκρεμεί η  εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης της εταιρείας Siemens.

Ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση αναμένοντας τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Ο διάδοχός του, Δ. Ρέππας, ζήτησε να επιληφθεί το θέματος το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Έκτοτε το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης αλλά ο σημερινός υπουργός Υποδομών Γ. Ραγκούσης ζήτησε και τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία αναμένεται.  Από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης, απαιτούνται τουλάχιστον 6 έως 12 μήνες για να τεθούν σε λειτουργία οι επεκτάσεις

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ελληνικό:

 

Πρόοδος της επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, Σεπτέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος της επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, Σεπτέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

  • Η πρόοδος κατασκευής της επέκτασης φτάνει σήμερα στο 98%.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάδειξης αρχαιοτήτων στους σταθμούς Αργυρούπολη και Αλίμου.
Η επέκταση της γραμμής 2 προς το Ελληνικό περιλαμβάνει 5,5 χλμ υπόγειας γραμμής και 4 νέους Σταθμούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ).

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ανθούπολη:

 

Πρόοδος επέκτασης προς Ανθούπολη, Σεπτέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης προς Ανθούπολη, Σεπτέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης φωτισμού στους δύο σταθμούς της επέκτασης.
Η επέκταση της γραμμής 2 περιλαμβάνει 1,5 χλμ. γραμμής και δύο νέους σταθμούς (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ). Πρόσφατα προκηρύχθηκε μελέτη για την κατασκευή χώρου στάθμευσης ΙΧ πλησίον του σταθμού Ανθούπολη.

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Χαϊδάρι:

 

Πρόοδος επέκτασης προς Χαϊδάρι, Σεπτέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης προς Χαϊδάρι, Σεπτέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση.
  • Σύντομα ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του πεζοδρομίου.
Η επέκταση της γραμμής 3 προς το Χαϊδάρι περιλαμβάνει 1.5 χλμ. γραμμής με ένα νέο σταθμό (ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ), ένα σταθμό μετεπιβίβασης με χώρο στάθμευσης 380 οχημάτων και το νέο αμαξοστάσιο στον Ελαιώνα.

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά:

 

Επιλέχθηκε ο μειοδότης για την κατασκευή της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό από το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά. Η κοινοπραξία J&P Αβαξ – Ghella SPA – Alstom Transport αναδείχθηκε μειοδότης, 2,5 χρόνια μετά την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και 5 χρόνια μετά την πρώτη προκήρυξή του.
Το έργο, προϋπολογισμού 515.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας 7,6 χιλιομέτρων και έξι σταθμών στις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Οταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

 

Γραμμή 4 του Μετρό:

 

Αν και οι μελέτες για την κατασκευή της γραμμής προχωρούν, η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί να βάλει τη κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό στον πάγο. Στόχος του υπουργείου Υποδομών και της Αττικό Μετρό είναι στα τέλη του 2012 να δημοπρατήσει το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4, το οποίο ξεκινάει από το Αλσος Βεΐκου και καταλήγει στο σταθμό Ευαγγελισμό, καλύπτοντας μια απόσταση 8,5 χλμ. με 9 νέους σταθμούς.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει υπόγειο αμαξοστάσιο μετρό στο Γαλάτσι και σύγχρονο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, ανάλογο σταθμό έχει σήμερα το μετρό μόνον ένα, στο σταθμό Σύνταγμα. Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός της γραμμής 4 θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 200.000 επιβάτες.

 

Επέκταση γραμμής 2 από Ανθούπολη προς Ίλιον:

 

Στην φάση της μελέτης βρίσκεται η περαιτέρω επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από Ανθούπολη προς το Ίλιον. Περισσότερα: Αύγουστος 2011.

 

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε., Ημερησία, in.gr

Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter
Προσοχή: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή κειμένων από το athenstransport.com χωρίς άδεια και αναφορά πηγής.

4 Comments

  1. auta upoti8etai oti einai stin grammh 4 meta ton euaggelismo…alla mexri na to ftiaksoun ws ton euaggelismo tha perasoun kamia 10aria xronia, poso mallon mexri na kanoun tin epektash.

  2. γιαυτο δε θα εξεταστεί ποτέ…. γιατι ειναι πολύ λογικό να περναει απο Πανεπιστημιουπολη και μετα Πολυτεχνουπολη μεσω Ζωγραφου….βασικα ηταν η πρωτη γραμη που θα επρεπε να φτιαξουν!

  3. Το μετρό στην Πανεπιστημιόπολη θα διευκολύνει πολλούς φοιτητές!! Αξίζει τον κόπο να εξετασθεί κάτι τέτοιο!

  4. Γιατί δεν εξεταζεται μια γραμμή Πλ.Βικτωρίας -Πανεπιστημιούπολη(Ζωγράφου) από Αλεξάνδρας και νοσοκομεία Παίδων, τόσο ευθεία και τόσο αποτελεσματική;

Comments are closed.