Μειώνονται συνεχώς τα δρομολόγια σε Λεωφορεία και Τρόλεϊ

Οι δραματικές μειώσεις στις συχνότητες διέλευσης λεωφορείων και Τρόλεϊ τους τελευταίους μήνες λόγω ελλείψεων προσωπικού και οχημάτων έχουν αυξήσει κατά πολύ της ταλαιπωρία των επιβατών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, σε διάστημα 2 χρόνων έχει επιβληθεί μείωση άνω των 1000 βαρδιών. Σήμερα, δρομολόγια εκτελούν 1.350 λεωφορεία με 2.500 βάρδιες, όταν πέρυσι τέτοια εποχή κυκλοφορούσαν 1.600 λεωφορεία με 3.650 βάρδιες. Η εφαρμογή του προγράμματος εφεδρείας στο προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών, σε συνδυασμό με τις  μετατάξεις και τις συνταξιοδοτήσεις των εργαζομένων έχουν ως αποτέλεσμα το διαθέσιμο προσωπικό να μην επαρκεί για την πραγματοποίηση όλων των δρομολογίων.

Παράλληλα, πολλά οχήματα παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για αγορά ανταλλακτικών και έλλειψης τεχνικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 2.200 λεωφορείων που αποτελούν τον στόλο της ΟΣΥ, περίπου 700 παραμένουν στα αμαξοστάσια, ενώ από τα 360 τρόλεϊ, εκτός κίνησης μένουν περίπου τα 200. Τα προβλήματα οξύνονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου, από τις επιλογές της διοίκησης για την κατανομή των γραμμών ανά αμαξοστάσιο και τους τύπους των οχημάτων που δρομολογούνται ανά γραμμή.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΟΑΣΑ είναι εμφανή και στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Στον ΗΣΑΠ, όπου από αύριο Δευτέρα η γραμμή θα λειτουργεί σε όλο το μήκος της, από τους 32 συρμούς θα κυκλοφορούν 18-20. Στο Μετρό, ο χρόνος αναμονής κατά τους τελευταίους μήνες είναι 5-6 λεπτά σε ώρες αιχμής, από 3 λεπτά, τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περαιτέρω περικοπές σε δρομολόγια αναμένονται από την 1η Ιανουαρίου, ενώ ενδεχεται να επηρεαστούν σύντομα και τα βραδινά δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών.

Πηγές: Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, ethnos.gr

Προσοχή: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή κειμένων από το athenstransport.com χωρίς άδεια και αναφορά πηγής.

 

 

3 Comments

  1. Υπάρχουν όμως λύσεις που δεν τις εφαρμόζουν…

    Π.Χ. το λεγόμενο stepping back στα τρένα. Ο οδηγός ενός συρμού όταν φτάνει στο τέρμα δεν παίρνει τον ίδιο συρμό, αλλά τον επόμενο ή και τον μεθεπόμενο. Ο οδηγός κάνει διάλειμμα, όμως το τρένο φεύγει αμέσως. Οι μικρότεροι χρόνοι αναμονής στους τερματικούς σταθμούς (turn-around) σημαίνουν καλλίτερη ροή των δρομολογίων, περισσότερα δρομολόγια με λιγότερους συρμούς.

    Ακόμα περισσότερο στα λεωφορεία. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για αύξηση της ταχύτητας, όπως γινόταν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε οι Ολυμπιακές Γραμμές είχαν λεωφορεία το ένα πίσω από το άλλο, αλλά και όλο το υπόλοιπο δίκτυο λειτουργούσε. Με τα 1,300 λεωφορεία αν υπάρχει σωστή τήρηση των λεωφορειολωρίδων και κατανομή των οχημάτων στα σωστά αμαξοστάσια και όχι όπως γίνεται τώρα, η μέση ταχύτητα αυξάνεται οπότε λιγότερα οχήματα βγάζουν περισσότερα δρομολόγια.

    Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολύ αυστηρότερες κυρώσεις σε όσους παρεμποδίζουν τις συγκοινωνίες (διπλοπαρκαρισμένα, σταθμευμένα σε γωνίες, ταξί σε λεωφορειολωρίδες κ.ά.).

  2. όσον αφορά τα βραδυνά δρομολόγια, αν και βολεύουν αρκετούς, δυστυχώς μειώνονται δραματικά! το 500 που το έπαιρνα άρκετα τώρα το έχουν κάθε 1 ώρα και τις κυριακές κάθε 2!! πρέπει να έχεις αρκετή υπομονή και κανένα ευρώ στη τσέπη για να το περιμένεις!
    όσο για τα άλλα μέσα, τοσο το τρολει 11 οσο και το 040 ειναι παντα γεματα ακομα και τις καθημερινες!
    τουλάχιστον κάθε παρασκευή και σάββατο βράδυ πρέπει ολα τα νυχτερινά δρομολόγια να ενισχυθούν και να υπάρξει προτροπή από τον ΟΑΣΑ ωστε ο κόσμος να τα προτιμάει σε σχέση με το αυτοκίνητο.
    και αφου μετα απο 3 χρονια επανηλθε στα συγκαλα του ο ΗΣΑΠ δεν υπαρχει καμια δικαιολογια να μην επανελθουν τα μεταμεσονυχτια δρομολογια του

  3. Τις καθυστερήσεις τις ζω κάθε ημέρα και με λύπη βλέπω τους συνεπιβάτες στην γραμμή 14 (τρόλεϊ) κάθε ημέρα να ταξιδεύουμε σαν τα σταφύλια. Εγώ τώρα για να πάω στην εργασία μου χρησιμοποιώ τρις γραμμές από δύο. Ειδικά τα Σάββατα, νομίζεις ότι είσαι στην επαρχεία.
    Ευχαριστώ για την ενημέρωση

Comments are closed.