Ξεκίνησε η παραλαβή των νέων συρμών του Μετρό

Ενημέρωση 22/2: Φωτογραφίες των νέων συρμών του Μετρό. Πηγή: Νικόλαος Σμπαρούνης

 

——————————————————————————————————————————-

Ενημέρωση 3/2: Φωτογραφίες από τη μεταφορά των βαγονιών των πρώτων συρμών. Πηγή: Νικόλαος Σμπαρούνης

————————————————————————————————————————————————

Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει η παραλαβή των 17 νέων συρμών του Μετρό οι οποίοι θα είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του όταν δοθούν στην κυκλοφορία οι επεκτάσεις προς Ελληνικό, Περιστέρι και Χαϊδάρι. Οι 3ης γενιάς συρμοί κατασκευάστηκαν στην Νότια Κορέα από την κοινοπραξία Hyundai Rotem – Hanwha (όπως και οι συρμοί 2ης γενιάς) και κόστισαν συνολικά 155 εκατομμύρια ευρώ1. Αν και είναι έτοιμοι εδώ και μήνες, η παράδοσή τους καθυστέρησε μετά από αίτημα της Αττικό Μετρό λόγω του παγώματος των επεκτάσεων.

Γραφική αναπαράσταση ενός συρμού 3ης γενιάς του Μετρό της Αθήνας Πηγή: Hyundai Rotem
Γραφική αναπαράσταση ενός συρμού 3ης γενιάς του Μετρό της Αθήνας Πηγή: Hyundai Rotem

Τα χαρακτηριστικά των νέων συρμών

Οι 17  νέοι συρμοί του Μετρό είναι κατασκευασμένοι με χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας που θα συμβάλουν στην ασφαλέστερη και άνετη μετακίνηση των επιβατών. Αναλυτικά:

  • Τα βαγόνια θα είναι πλήρως κλιματιζόμενα. Το εσωτερικό τους αναβαθμισμένο, με περισσότερες χειρολαβές και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των καθισμάτων για περισσότερη άνεση. Λόγω της διαρρύθμισής τους, οι εξάδυμοι συρμοί θα εξυπηρετούν 28 λιγότερους επιβάτες σε σύγκριση με τα σημερινούς συρμούς του μετρό.
  • Οι συρμοί θα διαθέτουν εσωτερικά σύγχρονο σύστημα πληροφόρησης επιβατών με διπλές οθόνες LCD σε κάθε βαγόνι, ηλεκτρονικούς χάρτες αντί των τυπωμένων που υπάρχουν σήμερα πάνω από τις θύρες οι οποίοι θα δείχνουν την κατεύθυνση του συρμού και τους επόμενους σταθμούς, κάμερες που θα παρέχουν στον οδηγό εικόνα του συρμού για επιτήρηση των θυρών και του εσωτερικού χώρου, και ένδειξη μη λειτουργούσης θύρας για την έγκαιρη προσέγγιση των επιβατών σε άλλες θύρες.
Γραφική αναπαράσταση του εσωτερικού ενός συρμού 3ης γενιάς του Μετρό της Αθήνας Πηγή: Hyundai Rotem
Γραφική αναπαράσταση του εσωτερικού ενός συρμού 3ης γενιάς του Μετρό της Αθήνας Πηγή: Hyundai Rotem
  • Οι συρμοί είναι πλήρως προσβάσιμοι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, με ειδικές ειδικό χώρο για αμαξίδια και κινούμενο σκαλοπάτι το οποίο θα καλύπτει το κενό συρμού – αποβάθρας.
  • Είναι εξοπλισμένοι με συστήματα ATP (Automatic Train Protection – Σύστημα Αυτόματης Προστασίας) και ATΟ (Automatic Train Operation – Σύστημα Αυτόματης Λειτουργίας). Τα συστήματα αυτά προσφέρουν έλεγχο εκκίνησης, διατήρησης σταθερής ταχύτητας, τήρησης αποστάσεων ασφαλείας από προπορευόμενους συρμούς και επιβράδυνσης από τον έναν σταθμό στον άλλον. Διαθέτουν επίσης εξελιγμένο σύστημα φρένων, με αναβαθμισμένες λειτουργίες έλεγχου και ακρίβειας του φρεναρίσματος. Η μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας θα φτάνει τα 80 χλμ/ώρα.
  • Οι συρμοί διαθέτουν σύστημα ανίχνευσης καπνού, παράθυρα έκτακτης διαφυγής των επιβατών σε περίπτωση ανάγκης και υψηλότερη ασφάλεια προστασίας των επιβατών κατά το κλείσιμο των θυρών. Επίσης, σύστημα ανίχνευσης λαθών, ώστε για οτιδήποτε χαλάσει κατά τη διάρκεια ενός δρομολογίου να υπάρχει εφεδρικό σύστημα και να λαμβάνονται μέτρα από το ίδιο το τρένο, προκειμένου να φτάνει στον προορισμό του, χωρίς καμιά επίπτωση. Μάλιστα, με την άφιξή του στο αμαξοστάσιο, θα δίνει αυτόματα και ασύρματα, μέσω Wi-Fi, τη λειτουργική του κατάσταση, τα δεδομένα και τις τυχόν αστοχίες της ημέρας, τα οποία θα προωθούνται ηλεκτρονικά στο κεντρικό ελεγχόμενο σύστημα οργάνωσης και συντήρησης των συρμών, που θα εδρεύει στο αμαξοστάσιο Σεπολίων.
  • Το αμάξωμα των συρμών είναι ελαφρύτερο από αυτό των τρένων 1ης και 2ης γενιάς. Οι επενδύσεις είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο έτσι ώστε οι συρμοί να είναι ανακυκλώσιμοι όταν παρέλθει η λειτουργία τους μετά από 30 χρόνια. Οι συρμοί έχουν βαφεί με υδατοδιαλυτά χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η σύμβαση με την Hyundai Rotem περιλαμβάνει:
  • την κατασκευή, προμήθεια, δοκιμή και θέση σε λειτουργία δεκαεπτά συρμών των έξι (6) οχημάτων ο καθένας
  • την προμήθεια των κύριων ανταλλακτικών των συρμών, των ειδικών εργαλείων, του διαγνωστικού εξοπλισμού δοκιμών και ομοιωμάτων
  • την τριετή εγγύηση καλής λειτουργίας των συρμών και την προμήθεια των κύριων και αναλώσιμων ανταλλακτικών της περιόδου εγγύησης που απαιτούνται για την περίοδο αυτή
  • την εκπαίδευση του προσωπικού της Αττικό Μετρό και του προσωπικού της Εταιρείας Λειτουργίας του Μετρό.

Πηγές: Hyundai Rotem, real.gr

Creative Commons License Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα.

16 Comments

  1. σκατα αυτα που εχουμε ηδη τωρα πιστευω οτι ειναι καλυτερα….το μονο πλεονεκτημα που θα εχουν ειναι οτι θα ναι πιο ευρυχωροι γτ με τουσ σημερινουσ γινεται ενας τρομερος χαμος κατα ταλλα πιστευω οτι ειναι χαζομαρα, αλλα οι προηγουμενοι συρμοι θα υπαρχουν?Ή μονο οι καινουργοι?Μηπως τα καινουργια βαγονια θα εξυπηρετουν την καινουρια γραμμη?

  2. Αν και καθυστερημένα ήθελα να κάνω μια τοποθέτηση και να ρωτησω και κατι!Καταρχην οι συρμοι εσωτερικα μοιαζουν εκ πρωτης οψεως με τους συρμους της δευτερης γενιας,λογικο καθως ειναι του ιδιου κατασκευαστη!
    Νομιζω οτι ο περισσοτερος κοσμος νιωθει πιο ανετα κιολας σ’αυτους σε σχεση με τις πρωτης γενιας,συν οτι και απο θεμα εξωτερικης εμφανισης,που δεν ειναι και το παν βεβαια,ταιριαζουν περισσοτερο στο συγχρωνο δικτυο Μετρο που εχουν,ενω οι πρωτης,που θεωρω και ενα εξτρα μειον οτι δεν ειναι ενωμενα τα βαγονια(υποκειμενικο;;ψυχολογικο;;) περισσοτερο στον ΗΣΑΠ,!
    Εδω τιθεται το πρωτο μου ερωτημα…η διαμορφωση στο εσωτερικο των συρμων και η εμφανιση εξωτερικα,αυτων(για το πρωτο ειναι πιο ξεκαθαρο βεβαια) γινεται με βαση τις απαιτησεις και τα “γουστα” του πελατη;;;Θελω να πω οτι δεν εχω δει(οχι οτι εχω ιδιαιτερη γνωση) καποια στανταρ μοντελα συρμων απο καποια εταιρια π.χ η Alsthom που εχει συρμους τοσο στο Παρισι οσο και στο Λονδινο εχει τελειως διαφορετικες κατασκευες!(διορθωστε με αν κανω λαθος και συγχωρεστε με)
    Επισης ενα αλλο ερωτημα που θα ηθελα να θεσω…μπορουν να χρησιμοποιηθουν κανονικα σε οποιοδηποτε δικτυο(κ στο δικο μας) συρμοι με λαστιχα;;τι πλεονεκτηματα δινουν(ειδικα στο θορυβο) και κατα ποσο αξιζει κατι τετοιο;;ακομα αν μπορουν να τοποθετηθουν στο υπαρχον υλικο!!
    Ελπιζω οσο το δυνατον πιο συντομα να παραδωθουν οι επεκτασεις για να εξυπηρετηθουμε και εμεις στα Νοτια και να δουμε απο κοντα τους νεους συρμους,και να τσεκαρουμε που πλεονεκτουν(σιγουρα θα ειναι πιο βολικοι για εναν ανθρωπο 2 μετρα) και που υστερουν,αν και φαινονται υπεροχοι τοσο εσωτερικα οσο και εξωτερικα…ειναι κριμα να το εχουμε κατω απο τα ποδια μας και να πρεπει να φτασουμε στον Αγιο Δημητριο γιατι καποιοι ολιγωρουν!!!
    ΥΓ Συγγνωμη αν κουρασα!!Ελπιζω σε απαντηση σας,ευχαριστω προκαταβολικα!!!

  3. Μα καλα γιατι ασχολειστε ολοι με ολα αυτα τα ανουσια θεματα και οχι με την εξωτερικη εμφανιση του τρενου και τα χρωματα του, που δεν εχουν καμια σχεση με τα αλλα δυο υπαρχοντα μοντελα στο συστημα.
    Δε λεω πως τα αλλα δυο μοιαζουνε μεταξυ τους αλλα τουλαχιστον εχουν το χαρακτηριστικο πορτοκαλι στα χρωματα τους.Στο καινουργιο μοντελο αυτο απουσιαζει και αντικατασταθει με πρασινο, που δεν εχει καμια σχεση με τα χρωματα που εχουμε συνηθισει να βλεπουμε, παροτι υπηρχε στην αρχικη μακετα.
    Τα αρχικα χρωματα που υπηρχαν στη μακετα ηταν πανεμορφα και ταιριαζαν με τους υπαρχοντες συρμους αλλα το τελικο αποτελεσμα δεν ειχε καμια σχεση.

    σημ.Συγνωμη για τους τονους αλλα εχει προβλημα το πληκτρολογιο μου.

    • Νόμιζα ότι κάνεις πλάκα αρχικά. Το εξωτερική εμφάνιση είναι το πλέον δευτερεύον χαρακτηριστικό και αυτό που αποφασίζεται τελευταίο. Σημασία έχουν 1ον τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τρένου, και 2ον η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και οι ευκολίες που παρέχουν στους επιβάτες. Το εξωτερικό του συρμού θα το βλέπεις για λίγα δευτερόλεπτα όταν περιμένεις στην αποβάθρα. Αν περάσει καιρός και δεν το έχεις συνηθίσει ακόμα, κάνε ένα petition να προσθέσουν εξωτερικά ένα αυτοκόλλητο σε ό,τι χρώμα προτιμάς 😉

      • Αρχικά νόμιζα ότι αστειεύεσαι αλλά μετά κατάλαβα ότι το παρών blog ασχολείται μόνο με τη μετακίνηση και όχι με τα τρένα και τη λατρεία που εκφράζουνε κάποιοι άνθρώποι για αυτά, που δε τα βλέπουν σαν ένα απλό μέσο μετακίνησης.
        Η εξωτερική εμφάνιση και το χρώμα είναι από τα πλέον βασικά χαρακτηριστίκα σε ένα μητροπολιτίκο σύστημα μετρό,οπως π.χ. μετρό Λονδίνου όλοι οι συρμοί τους έχουν μπλέ κόκκινο άσπρο, μετρό Βερολίνου το χαρακτηριστίκο κίτρινο σε όλα τα μοντέλα τους,απο το παλιότερο εως το πιο νέο.Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις οπώς το Μιλάνο όπου σε κάθε γράμμη το τρένο έχει και τα χρώματα της εκάστοτε γραμμής.
        Το πορτοκαλί είναι το χαρακτήριστικο χρώμα που υπάρχει σε όλα τα μοντέλα στο μετρό της Αθήνας και για τους παράπανω λόγους πιστεύω πως θα έπρεπε να διατηρήθει.

        • To blog απευθύνεται σε όσους μετακινούνται και ενδιαφέρονται για τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας ανεξάρτητα με το αν “λατρεύουν” ένα μέσο ή όχι. Επιμένω ότι σε μία χώρα και πόλη όπου οι αστικές συγκοινωνίες οδεύουν από το κακό στο χειρότερο, που το μετρό επεκτείνεται με ταχύτητα χελώνας, που σταθμοί μένουν αχρησιμοποίητοι λόγω πολιτικών (και με τις δύο έννοιες), η είδηση είναι ότι υπάρχουν νέοι συρμοί που θα κυκλοφορήσουν (με το καλό) για να εξυπηρετήσουν μία επερχόμενη (άντε να δούμε) επέκταση του δικτύου. Είμαστε σε μία εποχή που ευχόμαστε να σταματήσει κάποια στιγμή η υποβάθμιση των συγκοινωνιών. Ας έχουμε και ροζ τρένα και λεωφορεία, αρκεί να δουλεύουν.

          Το θέμα του χρώματος των συρμών του Μετρό, κλείνει εδώ.

  4. Ωραία φαίνοντε, άντε να έρθουν να τα χαρούμε λίγο! Δεν καταλαβαίνω γιατί:
    1.Αναφέρει οτι έχουν αυτόματη οδήγηση. Και αυτά που έχουμε έχουν την δυνατότητα αυτόματης οδήγησης (ΑΟ) αλλά δεν είναι ενεργοποιημένη και λειτουργούν μέχρι στιγμής σε κατάσταση “ΧΕΛ”
    2.Γιατί στα υπάρχοντα RΟΤΕΜ δεν έχουν ενεργοποιήσει τον χειρισμό των θυρών απο τους επιβάτες? Στο Παριζιάνικο μετρό το έχουν ενεργοποιημένο ακόμα και στις αρχαιολογίες συρμούς με μάνδαλο (αντί για πλήκτρο). Και χρόνο στον συρμό εξοικονομεί και λιγότερη φθορά στις πόρτες.

    • 1. Σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε χρήση του συστήματος Automatic Train Operation (ATO) στο άμεσο μέλλον αλλά σε περίπτωση που όταν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά (σε 10-20 χρόνια +) θα είναι καλό να υπάρχουν ήδη ATO-ready συρμοί, έτσι δεν είναι;

      2. Όντως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αλλά τις ώρες μη αιχμής μόνο. Φαντάζομαι ότι θα δημιουργούσε καθυστερήσεις τις ώρες αιχμής.

  5. Good news! Οι συρμοί δεν φαίνονται καθόλου άσχημοι, αν και θα συμφωνήσω με τον Tomek, για την παράλληλη με τα παράθυρα τοποθέτηση των καθισμάτων. Οι συρμοί του underground του Λονδίνου που τους έχω χρησιμοποιήσει πολύ όσο ήμουν εκεί, και έχουν αυτό το layout των καθισμάτων, πιστεύω ότι βοηθούν περισσότερο τους επιβάτες.
    Και 2 άσχετες ερωτήσεις:
    1. Ξέρουμε πότε θα υλοποιηθεί το σύστημα ελέγχου της εισόδου στους σταθμούς του μετρό, με τις μπάρες σε κάθε σταθμό και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια;
    2. Πότε θα λειτουργήσει το σύστημα σηματοδότησης στους σταθμούς του ΗΣΑΠ; Τα έργα έχουν τελειώσει εδώ και πόσο καιρό, οι σταθμοί είναι όλοι ανοιχτοί, αλλά το μαραφέτια που σου λένε σε πόσα λεπτά έρχεται νέος συρμός ακόμα δεν τα έχουν ενεργοποιήσει…

    • Η κάθετη τοποθέτηση των καθισμάτων πράγματι αυξάνει τη χωρητικότητα του τρένου αλλά με λιγότερες θέσεις και χώρο για τους καθήμενους. Οι νέοι συρμοί έχουν περισσότερο χώρο για τους καθήμενους οπότε Φαντάζομαι είναι θέμα προτεραιοτήτων.

      1. Ουδέν νεότερο.
      2. Εννοείς μάλλον την τηλεματική (η σηματοδότηση είναι για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και δουλεύει πάντα). Εδώ έχουμε καλά νέα γιατί αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα. Αυτή την περίοδο είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και η καθυστέρηση οφείλεται σε ένα άλλο σύστημα που θα λειτουργήσει κι αυτό σύντομα και θα επηρεάσει τα δρομολόγια. Θα γράψω σχετικά τις επόμενες μέρες.

  6. Θετικός ο εκσυγχρονισμός…
    Πάντως αναρωτιέμαι, γιατί στην Ελλάδα επιμένουν ακόμα στην κάθετη τοποθέτηση καθισμάτων και δημιουργία αυτών των “κλουβιών¨τεσσάρω θέσεων; Μειώνουν την χωρητικότητα ορθίων και δημιουργούν αυτούς τους στενούς “νεκρούς” διαδρόμους που δυσκολεύουν τον κόσμο να μετακινείται εντός του συρμού. Στα μετρό όλου του κόσμου, προτιμούν την παράλληλη τοποθέτηση στη σειρά πλαϊ-πλαϊ με την πλάτη προς τα παράθυρα. Έτσι δημιουργείται μεγάλος χώρος στη μέση για τους όρθιους επιβάτες (αυτό σημαίνει περισσότερη χωρητικότητα) και ο αριθμός καθιστών παραμένει ίδιος (αν μπει κιόλας ενιαίος πάγκος και όχι ξεχωριστά καθίσματα, τότε μεγαλώνει περισσότερο). Παρατηρήστε πόσο πιο άνετα κινείται ο κόσμος σε συρμούς που πάνε αεροδρόμιο στα σημεία που βρίσκονται οι θέσεις για αποσκευές.

    Πολύ ωραίο και χρήσιμο blog. Συγχαρητήρια!

  7. Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε περισσότερες φωτογραφίες και να έχουμε κάποιες τεχνικές πληροφορίες για την είσοδο των συρμών στο σύστημα. Π.χ. μπορούν να γίνουν κάποιες επεξηγήσεις στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν; Η δεύτερη φωτογραφία είναι από γραμμές του Μετρό ή υπάρχει διασύνδεση και με το δίκτυο του ΟΣΕ (υποθέτω το πρώτο αλλά που είναι η “τρίτη γραμμή”;); Που είναι το σημείο εισόδων στων συρμων στο σύστημα; Οι γραμμές 2 και 3 επικοινωνούν για π.χ. ανταλλαγή συρμών ή έχουν διαφορετικά σημεία εισόδου;

    Ευχαριστώ

    • Οι συρμοί έρχονται στην Ελλάδα με πλοίο και μεταφέρονται στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων όπου θα γίνει η συναρμολόγηση και θα μπουν στο δίκτυο.

      Τα δύο αμαξοστάσια του Μετρό είναι των Σεπολίων και του Σταυρού (Δουκ. Πλακεντίας), ενώ σύντομα θα ανοίξει και το αμαξοστάσιο του Ελαιώνα.

      Οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό ενώνονται με ενωτική σήραγγα στο Σύνταγμα. (Μεταξύ Ευαγγελισμού και Συντάγματος στη γραμμή 3 και μεταξύ Συντάγματος και Πανεπιστημίου στη γραμμή 2). Επίσης υπάρχει ενωτική σήραγγα στο σταθμό Αττική που ενώνει τη γραμμή 1 με τη γραμμή 2 (χρησιμοποιείται σπάνια). Διασύνδεση με το δίκτυο του ΟΣΕ υπάρχει στην Πλακεντία όπου το Μετρό βγαίνει στη γραμμή του Προαστιακού προς Αεροδρόμιο.

    • γιωργο η δευτερη φωτο ειναι απο το αμαξοστασιο στα σεπολια εχει και το μετρο λοκομοτιβες!!

  8. “μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των καθισμάτων για περισσότερη άνεση”
    Aυτό μετρά για μένα. Δυσκολεύομαι στα στενά, χωρίς χειρολαβές σημερινά βαγόνια, στριμώχνομαι στις ώρες αιχμής.. Θεωρώ ότι περιφρονούμαι απ το φορέα ( ισχύει και για τα σημερινά αποκριάτικα τρόλλευ).
    Μα καλά, στρουμφάκια, κοντά και αδύνατα, αποφασίζουν για προμήθεια εξοπλισμού στα ΜΜΜ???

  9. Θα έχουν χωρητικότητα 28 επιβάτες λιγότερους ή μήπως 28 καθήμενους επιβάτες λιγότερους (και συνεπώς περισσότερες θέσεις ορθίων); Το δεύτερο μου φαίνεται πιο λογικό…

Comments are closed.