Στη Βουλή για έγκριση η σύμβαση Δημοσίου – Siemens για τις επεκτάσεις του Μετρό

Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ανθούπολη, Νοέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό
Επέκταση του Μετρό προς Ανθούπολη, Νοέμβριος 2011. Πηγή: Αττικό Μετρό

Εξέλιξη: 18/1: Ενημερώθηκε χτες Τρίτη 17 Ιανουαρίου η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το ζήτημα της σύμβασης της Siemens. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης από την Αττικό Μετρό.

 

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες Τετάρτη η σύμβαση μεταξύ της Αττικό Μετρό και της εταιρείας Siemens για το σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας. Η υπογραφή της σύμβασης πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή της.

Με την υπογραφή της σύμβασης θα ξεκινήσουν τα έργα εγκατάστασης του συστήματος της Siemens ώστε να λειτουργήσουν οι ήδη έτοιμες επεκτάσεις του Μετρό προς Ελληνικό  (σταθμοί ΗλιούποληΆλιμοςΑργυρούπολη και Ελληνικό), προς Περιστέρι (σταθμοί Περιστέρι και Ανθούπολη) και Χαϊδάρι (σταθμός Αγία Μαρίνα). Η πρόοδος ολοκλήρωσης των εργασιών στους συγκεκριμένους σταθμοί φτάνει σήμερα το 99%. Παράλληλα, έχει καθυστερήσει και η παράδοση 17 νέων συρμών οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των επεκτάσεων.

Η εμπλοκή της υπόθεσης ξεκίνησε το 2008 με την αποκάλυψη του σκανδάλου της Siemens. Τρεις διαδοχικοί υπουργοί (ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ. Σουφλιάς και Υποδομών οι κ. Ρέππας και Ραγκούσης) απέφυγαν την υπογραφή της σύμβασης της Siemens καθυστερώντας υπερβολικά την παράδοση του έργου. Για το σημερινό υπουργό Υποδομών κ. Βορίδη η υπογραφή της σύμβασης και η παράδοση των επεκτάσεων ήταν εξαρχής προτεραιότητα. Σε ομιλία του στη Βουλή έδωσε έμφαση στα οικονομικά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, που θα υπάρξουν από την λειτουργία των νέων σταθμών του Μετρό, τονίζοντας ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σύμβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το έργο πρέπει να είναι έτοιμο μέσα σε 24 μήνες, ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μήνες. Σε περίπτωση  υπέρβασης των χρονικών ορίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ολοκλήρωση των έργων υπάρχει σημαντικός κίνδυνος απένταξης των έργων από το ΕΣΠΑ και απαίτησης επιστροφής της κοινοτικής συνδρομής (265 εκατ. ευρώ για την επέκταση προς Ελληνικό).

Διαβάστε επίσης: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Δεκέμβριος 2011

Πηγή: in.gr

Προσοχή: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή κειμένων από το athenstransport.com χωρίς άδεια και αναφορά πηγής.