Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Ιανουάριος 2012

Επόμενη ενημέρωση: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Φεβρουάριος 2012

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης της SIEMENS που θα οδηγήσει στην παράδοση των επεκτάσεων του Μετρό. Πρόκειται για τις επεκτάσεις της γραμμής 2 προς Ελληνικό με 4 σταθμούς (ΗλιούποληΆλιμοςΑργυρούπολη και Ελληνικό), προς Περιστέρι με 2 σταθμούς (Περιστέρι και Ανθούπολη) και της γραμμής 3 προς Χαϊδάρι με ένα σταθμό (Αγία Μαρίνα).

Πριν από λίγες μέρες η υπογραφή της σύμβασης της SIEMENS συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου έλαβε το πράσινο φως για την υπογραφή της. Οι περισσότεροι βουλευτές υποστήριξαν ότι το έργο πρέπει να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό και δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω καθυστέρηση δεδομένου του ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει συναινέσει. Αντίθετη άποψη εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκαν κατά της υπογραφής της σύμβασης παρόλο που μία τέτοια εξέλιξη θα καθυστερούσε την παράδοση των επεκτάσεων για 2 τουλάχιστον ακόμη χρόνια.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Χρήστος Τσίτουρας μιλώντας στην επιτροπή παραδέχτηκε ότι η SIEMENS ήταν ουσιαστικά η μόνη δυνατή επιλογή για την παροχή του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του Μετρό, εφόσον τα συστήματα της δεν είναι συμβατά με τα συστήματα καμίας άλλης εταιρίας. Για να αποφευχθεί παρόμοια εμπλοκή στο μέλλον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, στο διαγωνισμό του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 θα διευκρινίζεται ότι η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, θα αναλάβει και τις επεκτάσεις της γραμμής.

Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Γραφική αναπαράσταση του εσωτερικού ενός συρμού 3ης γενιάς του Μετρό της Αθήνας Πηγή: Hyundai Rotem
Γραφική αναπαράσταση του εσωτερικού ενός συρμού 3ης γενιάς του Μετρό της Αθήνας Πηγή: Hyundai Rotem

Από την ημέρα υπογραφή της σύμβασης απαιτούνται 12-15 μήνες για την εγκατάσταση των συστημάτων, τις δοκιμές και την παράδοση των επεκτάσεων στο κοινό.

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η παράδοση των 17 νέων συρμών που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των νέων επεκτάσεων του Μετρό.

Δείτε εικόνες των νέων συρμών και διαβάστε για τα χαρακτηριστικά τους

 

Επέκταση της γραμμής 2 προς Ελληνικό

 

Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, Ιανουάριος 2012. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ελληνικό, Ιανουάριος 2012. Πηγή: Αττικό Μετρό
  • Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η ανάπλαση των εξωτερικών χώρων όλων των σταθμών
Η επέκταση της γραμμής 2 προς το Ελληνικό περιλαμβάνει 5,5 χλμ υπόγειας γραμμής και 4 νέους Σταθμούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ).

 

Επέκταση γραμμής 2 προς Ανθούπολη

 

Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ανθούπολη, Ιανουάριος 2012. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Ανθούπολη, Ιανουάριος 2012. Πηγή: Αττικό Μετρό
  • Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές περιτυπώματος του τραίνου, σε όλο το μήκος της σήραγγας της επέκτασης, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται όλες οι δοκιμές των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων.

Η επέκταση της γραμμής 2 περιλαμβάνει 1,5 χλμ. γραμμής και δύο νέους σταθμούς (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ). Πρόσφατα προκηρύχθηκε μελέτη για την κατασκευή χώρου στάθμευσης ΙΧ πλησίον του σταθμού Ανθούπολη.

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Χαϊδάρι

 

Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Χαϊδάρι, Ιανουάριος 2012. Πηγή: Αττικό Μετρό
Πρόοδος επέκτασης του Μετρό προς Χαϊδάρι, Ιανουάριος 2012. Πηγή: Αττικό Μετρό
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πλακόστρωσης πλατείας καθώς και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου φρέατος.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στις οδούς Κρήνης και Αγίας Μαρίνας.

Η επέκταση της γραμμής 3 προς το Χαϊδάρι περιλαμβάνει 1.5 χλμ. γραμμής με ένα νέο σταθμό (ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ), ένα σταθμό μετεπιβίβασης με χώρο στάθμευσης 380 οχημάτων και το νέο αμαξοστάσιο στον Ελαιώνα.

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά

 

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Αττικό Μετρό και της κοινοπραξίας των J&P Αβαξ – Ghella SPA (Ιταλία) – Alstom Transport (Γαλλία) για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά. Αυτές τις ημέρες, αναμένεται η κατάθεση και συζήτηση της σύμβασης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ώστε να δοθεί το πράσινο φως. Η επέκταση αυτή, προϋπολογισμού 515.000.000 ευρώ, θα είναι το μοναδικό μεγάλο έργο που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται μέσα στο 2012.

Εφόσον δεν υπάρξει καθυστέρηση, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012, να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2016, με την επέκταση να παραδίδεται στο κοινό στις αρχές του 2017.

Το έργο, περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας 7,6 χιλιομέτρων και έξι σταθμών στις περιοχές Αγία ΒαρβάραΚορυδαλλόςΝίκαιαΜανιάτικαΠειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Οταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση και θα συνδέσει το αεροδρόμιο της Αθήνας με το λιμάνι του Πειραιά.

 

Γραμμή 4 του Μετρό

 

Απίθανο φαίνεται το ενδεχόμενο η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό να γίνει μέσα στο 2012 καθώς για πολλούς μήνες ακόμα οι μελέτες για την κατασκευή του έργου θα βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο σενάριο η δημοπράτηση του τμήματος Άλσος Βεΐκου- Ευαγγελισμός  θα γίνει στις αρχές του 2013 και η έναρξη των εργασιών (εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές, καθυστερήσεις και εξασφαλισθεί χρηματοδότηση 1 δις ευρώ) θα γίνει μέσα στο 2014.

Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 που θα κατασκευαστεί (Άλσος Βεΐκου- Ευαγγελισμός) θα καλύπτει μια απόσταση 8,5 χλμ. με 9 νέους σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός)Θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες στους Δήμους Γαλατσίου και Αθηναίων.

Η γραμμή 4 θα έχει συνολικό μήκος 55 χλμ. και θα εκτείνεται από τον Περισσό και το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Ηλιούπολη, το Βύρωνα, τη Φιλοθέη,το Μαρούσι και τη Λυκόβρυση. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του συνόλου του έργου θα είναι 3,3 δισ. ευρώ ενώ καθημερινά θα εξυπηρετούνται περίπου 500.000 επιβάτες.

 

Δείτε επίσης: Πρόοδος επεκτάσεων μετρό: Δεκέμβριος 2011

 

Creative Commons License Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα.

4 Comments

    • Από την ημέρα υπογραφή της σύμβασης απαιτούνται 12-15 μήνες για την εγκατάσταση των συστημάτων, τις δοκιμές και την παράδοση των επεκτάσεων στο κοινό.

      • Επειδή δεν ξέρω τι εστί σύμβαση, μιλάμε για σίγουρα τουλάχιστον 12-15 μήνες από σήμερα;

        ευχαριστώ

        • Η σύμβαση της Siemens που θα εγκαταστήσει το σύστημα που ελέγχει την κυκλοφορία των τρένων. Σε 12-15 μήνες από την στιγμή που θα υπογραφεί (τις επόμενες ημέρες-βδομάδες λογικά), άρα θα μπορούσαμε να πούμε από σήμερα.

Comments are closed.