Υπεγράφη η σύμβαση για την επέκταση του Μετρό προς Πειραιά

Υπεγράφη σήμερα Πέμπτη 1 Μαρτίου η σύμβαση μεταξύ της Αττικό Μετρό και της κοινοπραξίας J&P Αβαξ – Ghella SPA – Alstom Transport  που θα κατασκευάσει την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά. Οι εργασίες αναμένονται να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ αν δεν υπάρξουν σημαντικά εμπόδια, η γραμμή και οι ενδιάμεσοι σταθμοί θα έχουν παραδοθεί πριν το 2018.

Η επέκταση έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς:

  • Αγία Βαρβάρα (πλατεία Ελ. Βενιζέλου),
  • Κορυδαλλός (πλατεία Ελευθερίας),
  • Νίκαια (πλατεία Ελ. Βενιζέλου),
  • Μανιάτικα (επί της οδού Μαυρομιχάλη),
  • Πειραιάς (μπροστά στον σταθμό του ΗΣΑΠ, ανταπόκριση των γραμμών 1 και 3) και
  • Δημοτικό Θέατρο (τερματικός σταθμός).
Θα κατασκευαστούν επίσης 10 φρεάτια εξαερισμού, εκ των οποίων τα 8 θα χρησιμοποιηθούν και ως έξοδοι κινδύνου, ενώ τα 2 θα είναι προσωρινά για την είσοδο και έξοδο του μετροπόντικα.

 

Στην ομιλία του, ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με τη Siemens για την κατασκευή της σηματοδότησης στους επτά σταθμούς των επεκτάσεων του δικτύου προς Ελληνικό, Χαϊδάρι και Ανθούπολη.

 

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρ. Τσίτουρας ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρούν οι μελέτες για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό από Γαλάτσι μέχρι Καισαριανή, με προτεραιότητα να δίνεται στο τμήμα από Άλσος Βεΐκου μέχρι Ευαγγελισμό. Επίσης, μέσα στο 2012 θα προχωρήσει η επέκταση του Τραμ από το Νέο Φάληρο μέχρι το κέντρο του Πειραιά, ενώ σύντομα ολοκληρώνονται οι μελέτες για την υπογειοποίηση της Γραμμής 1 του ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο, με την προσθήκη ενός νέου σταθμού στην περιοχή του Κεράνη.

 

Ο προγραμματισμός της κατασκευής

 

Η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά. Πηγή: Αττικό Μετρό
Η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά. Πηγή: Αττικό Μετρό

 

  • Πρώτα θα ξεκινήσουν οι οριστικές μελέτες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.
  • Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τον μετροπόντικα (Tunnel Boring Machine ή ΤΒΜ), ο οποίος θα έλθει από το εξωτερικό. Θα χρησιμοποιηθεί μετροπόντικας με κεφαλή 9,5 μέτρα για την κατασκευή της σήραγγας διπλής τροχιάς.
  • Οι πρώτες, πρόδρομες εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2013.
  • Ο μετροπόντικας αναμένεται να διανύσει τα πρώτα 171 μέτρα, από το σημείο εισόδου μέχρι το φρέαρ Κομνηνού τον Ιούνιο του 2013.
  • Κατόπιν θα διανύσει την απόσταση μέχρι τον σταθμό Αγία Βαρβάρα (434 μέτρα) έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013. Εως τον σταθμό Κορυδαλλού (1.628 μέτρα) μέχρι τον Μάιο του 2014, έως τον σταθμό Νίκαιας (1.284 μέτρα) μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 και έως τον σταθμό Μανιάτικων (842 μέτρα) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Κατόπιν θα συνεχίσει μέχρι τον σταθμό Πειραιά (ανάμεσα στους σταθμούς του ΗΣΑΠ και του προαστιακού, 1.211 μέτρα) έως τα τέλη Ιουλίου του 2015, μέχρι τον σταθμό στο Δημοτικό Θέατρο (712 μέτρα) έως τον Οκτώβριο του 2015 και θα ολοκληρώσει τα τελικά 460 μέτρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2016.
  • Οι τελευταίες εργασίες διάνοιξης αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2016.

Η παράδοση του έργου αναμένεται μέσα στο 2017, αν βέβαια δεν υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων που σίγουρα θα βρεθούν, ή προβλημάτων στη χρηματοδότηση του έργου.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 515 εκατομμύρια ευρώ. Οταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση στα δυτικά προάστια της Αθήνας και τον Πειραιά. Το κέντρο του Πειραιά θα αποκτήσει σταθμό Μετρό (Δημοτικό Θέατρο) ενώ θα γίνει εφικτή η σύνδεση του Αεροδρομίου της Αθήνας με το Λιμάνι του Πειραιά.

Πηγές: Ημερησία, Καθημερινή

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.