Πάγωσαν τα σχέδια για μειωμένο εισιτήριο σε ανέργους

Εγκαταλείπονται τα σχέδια για παροχή του δικαιώματος μετακίνησης με μειωμένο κόμιστρο με τα Μέσα Μεταφοράς του ΟΑΣΑ σε ανέργους, καθώς οι συζητήσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Εργασίας δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Η παροχή έκπτωσης 50% για τις μετακινήσεις 260.000 ανέργων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν μία πρωτοβουλία του πρώην υφυπουργού Υποδομών, κ. Σπ. Βούγια και της πρώην υπουργού Εργασίας, κ. Λούκας Κατσέλη. Προϋπόθεση ήταν το Υπουργείο Εργασίας να καλύψει την απώλεια εσόδων των συγκοινωνιακών φορέων που θα προέκυπτε από την παροχή έκπτωσης.

Το συνολικό ποσό που απαιτούταν έφτανε τα 35 εκατ. ευρώ, τα οποία θα παρέχονταν μέσω του ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση όμως  «κόλλησε» στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η αδυναμία άλλωστε πολλών υπουργείων να ανταποκριθούν στις οφειλές που έχουν απέναντι στον ΟΑΣΑ και τους φορείς του (για παροχή εκπτώσεων σε μαθητές, φοιτητές, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λ.π.), έχουν συμβάλει στη δυσχερή οικονομική θέση που βρίσκονται οι συγκοινωνίες της Αθήνας.

Από το 2002 έως το 2010, υπουργεία χρωστούσαν στον ΟΑΣΑ 610 εκατ. ευρώ, χρέος το οποίο διαγράφηκε. Ειδικότερα, για τη χορήγηση εκπτωτικών δελτίων το  υπουργείο Παιδείας χρωστούσε 318,3 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Εργασίας 29 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υγείας, 261 εκατ. ευρώ, και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 0.3 εκατ. ευρώ. Από το 2009 τα ίδια υπουργεία δεν έχουν πληρώσει οφειλές ύψους 63 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης: Δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου και δωρεάν μετακίνησης στα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας

Πηγή: Το Βήμα

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

1 Comment

  1. Και μετά ψάχνουν για τους τζαμπατζήδες μέσα στους συρμούς του μετρό και τα λεωφορεία… μεγαλύτερος τζαμπατζής από το Ελληνικό κράτος δεν υπάρχει, και μάλιστα δεν του επιβάλλεται και καμία κύρωση.
    Και φυσικά το έλλειμμα που το ίδιο το κράτος προκαλεί στα ΜΜΜ αναγκαζόμαστε να το πληρώνουμε εμείς με την αύξηση των κομίστρων και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (βλέπε θερινά δρομολόγια μέσα στο χειμώνα)…

Comments are closed.