Ανησυχία από τα επεισόδια ρατσιστικής βίας σε συρμούς των ΗΣΑΠ

Ενημέρωση 30 Μαΐου: Και νέο περιστατικό σημειώθηκε χτες το βράδυ, γύρω στις 23.00, όταν μετανάστης δέχθηκε επίθεση στο σταθμό Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται.

Είναι προφανές ότι οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας security που βρίσκονται στις αποβάθρες (απλά για να βρίσκονται), δεν επαρκούν για τη φύλαξη του δικτύου του ΗΣΑΠ και των επιβατών που το χρησιμοποιούν. Πρέπει άμεσα να υπάρξει βελτίωση των μέτρων ασφαλείας και βεβαίως καθολική αποδοκιμασία των περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Αρχική δημοσίευση: 

Ανησυχία προκαλούν τα επεισόδια ρατσιστικής βίας εναντίον αλλοδαπών μέσα σε συρμούς του ΗΣΑΠ.

Χτες, στις 11:15 το βράδυ, ένα άτομο αγνώστων στοιχείων μαχαίρωσε αλλοδαπό μέσα σε βαγόνι του Ηλεκτρικού στο σταθμό της Ομόνοιας, φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών. Το θύμα της επίθεσης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ελαφρά τραυματισμένο.

Πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο περιστατικό που σημειώνεται μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Σε ένα άλλο περιστατικό, στις 28 Ιανουαρίου, οργανωμένη ομάδα 20 ατόμων επιβιβάστηκαν σε συρμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι και περνώντας από βαγόνι σε βαγόνι φωνάζοντας συνθήματα και βρισιές έψαχναν και κτυπούσαν με ρόπαλα αμέριμνους μετανάστες που ήταν επιβάτες του συρμού.

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ καταδικάζει το περιστατικό και σημειώνει:

Είμαστε απέναντι σε κάθε φαινόμενο βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας .

Η διεύρυνση της φτώχειας, τα υψηλά ποσοστά, ανεργίας και η κοινωνική ερήμωση, που είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών που διαχρονικά εφαρμόστηκαν και εντάθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια, δεν πρέπει να βάλουν σε κίνδυνο κάθε έννοια αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής.

Όσοι αναζητούν πάνω στα κοινωνικά ερείπια, το ιδεολογικό υπόβαθρο, για να δικαιολογήσουν συμπεριφορές φασιστικής βίας και λαϊκισμού, με σκοπό να δηλητηριάσουν τη κοινωνία, θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με την καθολική αποδοκιμασία των εργαζομένων, των συνδικάτων και ολόκληρου του Ελληνικού Λαού.

Δείτε ακόμη: Τα μέτρα ασφαλείας στο Μετρό

Πηγές: naftemporiki.gr, Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

2 Comments

  1. εάν ήξερε ο “κύριος” που έβγαλε και χρησιμοποιησε μαχαίρι στον ηλεκττρικό πως στον επόμενο σταθμό θα τον περίμεναν αστυνομικοί, δεν θα είχε κάνει τίποτα.
    Οι σταθμοί μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 είναι σχεδόν αφύλακτοι.

Comments are closed.