Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης

Δράσεις και εκδηλώσεις έχει προγραμματίσεις η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης (16 – 22 Σεπτεμβρίου 2012). Οι δράσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου», στην οδό Όθωνος στην πλατεία Συντάγματος.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης, η Στέγη διοργανώνει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τις Αστικές Συγκοινωνίες, σε ένα εργαστήριο δύο συναντήσεων (τα Σάββατα 15 & 22 Σεπτεμβρίου) για παιδιά ηλικίας 8-13 ετών. Στην πρώτη συνάντηση τα παιδιά συναντιούνται στη Στέγη όπου στελέχη του ΟΑΣΑ θα μιλήσουν για τα Δημόσια Μέσα Μετακίνησης, τις λειτουργίες τους και θα παρουσιάσουν διαφορετικούς τύπους οχημάτων και μέσων. Στη συνέχεια εμπνέονται και σχεδιάζουν σε χαρτί τους ιδανικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη τους, τη μελλοντική εικόνα της Αθήνας.
Στη δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Όθωνος, η ομάδα των παιδιών, με την καθοδήγηση του εικαστικού Μανώλη Αναστασάκου και του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης, παίρνοντας πινέλα και χρώματα «ντύνει» με ζωγραφιές το εξωτερικό ενός λεωφορείου. Παράλληλα, με ένα τρόλλεϋ θα δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που θα βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας να ζωγραφίσουν με την καθοδήγηση της δημιουργικής ομάδας της Στέγης.
  • Ημέρες: τα Σάββατα 15 & 22 Σεπτεμβρίου
  • Ώρες: 10:00-14:00

Για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των δύο συναντήσεων, απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης στο 213-017-8034 ή στο email education@sgt.gr (Μυρτώ Λάβδα).

Επίσης, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 έως τις 14:00 όσοι Αθηναίοι βρεθούν στο Σύνταγμα θα τραβήξουν αναμνηστικές φωτογραφίες, ποζάροντας μαζί με σταθμάρχη και εισπράκτορα δίπλα σε δύο μουσειακά οχήματα (τρόλεϋ και λεωφορείο), ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέγης αλλά και για τη μετακίνηση με τα μέσα αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Κυνήγι θησαυρού σε σταθμούς του Μετρό

Η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων συνδιοργανώνουν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012, ένα ιδιαίτερο «Κυνήγι Θησαυρού» στους σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ.

Η δράση ξεκινά στις 11 το πρωί του Σαββάτου από τους σταθμούς Ευαγγελισμός, Βικτώρια, Πανόρμου, Άνω Πατήσια, Άγιος Δημήτριος, Ακρόπολη, Αιγάλεω, και Πειραιάς. Σημείο εκκίνησης μπορεί να αποτελέσει οποιοσδήποτε από τους σταθμούς. Σε κάθε σταθμό θα υπάρχουν Πρόσκοποι, που θα εξηγούν το παιχνίδι και θα διανέμουν τις κάρτες με την αποστολή. Η μετακίνηση μεταξύ των σταθμών θα γίνεται με γρίφους, κρυμμένα μηνύματα, κουΐζ, αλλά και κατασκευές, που θα σχετίζονται με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ιστορία, τις τεχνικές δεξιότητες και την κοινωνική συνεργασία.

Ο μεγάλος νικητής θα κερδίσει ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο, ευγενική προσφορά από το περιοδικό MBIKE.

Επιδίωξη είναι, να συμμετέχουν στο παιχνίδι ενήλικοι, έφηβοι, παιδιά και οικογένειες, που χρησιμοποιούν τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, στοχεύοντας στο:

  • να εξοικειωθεί το κοινό με την ιδέα της μετακίνησης στην πόλη με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
  • να μάθει και να ανακαλύψει ιστορικά μνημεία ή/και στοιχεία για διάφορες περιοχές της Αθήνας,
  • να διασκεδάσει και να δει την πόλη μέσα από ένα άλλο πρίσμα.

 

Κλήρωση με δώρο εισιτήρια, βιβλία και ποδήλατο

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης, οι επιβάτες, με το επικυρωμένο εισιτήριό τους θα μπορέσουν να λάβουν μέρος σε κλήρωση και να κερδίσουν μοναδικά δώρα από τη Στέγη και τον Όμιλο ΟΑΣΑ.

Όσοι λοιπόν, στο διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου, μετακινηθείτε με τις Αστικές Συγκοινωνίες και χρησιμοποιήσετε ένα ή περισσότερα εισιτήρια αξίας €1.40,  €1.20, €0.70 ή €0.60 μπορείτε να συμμετέχετε στην  κλήρωση που διοργανώνει ο ΟΑΣΑ. Τα δώρα είναι ευγενική χορηγία των συγκοινωνιακών εταιρειών ΟΑΣΑ Α.Ε., ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ  Α.Ε.  και  ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. , της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και  των  Εκδόσεων Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβετε μέρος στην κλήρωση είναι να έχετε επικυρώσει στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης ένα ή περισσότερα  εισιτήρια. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσετε το Δελτίο Συμμετοχής στην Κλήρωση που θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.oasa.gr.  Η περίοδος υποβολής των Δελτίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 18/9 και θα λήξει την Κυριακή 23/9 τα μεσάνυκτα.

Η κλήρωση, από την οποία θα αναδειχθούν 41 τυχεροί επιβάτες, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στα γραφεία του ΟΑΣΑ την εβδομάδα 24-28/9 παρουσία Συμβολαιογράφου Αθηνών και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Οι κληρωθέντες θα λάβουν σύμφωνα με τη σειρά που θα κληρωθούν τα ακόλουθα δώρα:

  1. 10 Μηνιαίες Κάρτες Απεριορίστων Διαδρομών για όλα τα Μέσα
  2. 10 Εβδομαδιαία Εισιτήρια και 10 Κουτιά Φιλίας, προσφορά της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με πολλά προνόμια  (δείτε τα στο www.sgt.gr)
  3. 20 Εβδομαδιαία Εισιτήρια
  4. 1 Εβδομαδιαίο Εισιτήριο και 1 σπαστό ποδήλατο, προσφορά της ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ.

Επίσης, όλοι οι τυχεροί θα κερδίσουν και ένα βιβλίο, προσφορά των Εκδόσεων Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης συμμετέχουν 1810 πόλεις από όλη την Ευρώπη. Από την Ελλάδα συμμετέχουν επίσης η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, και ο Βόλος.

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

1 Comment

  1. και μέσα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης, τη μέρα που υπάρχει μια καλή αφορμή να φανεί πόσο χρήσιμα είναι τα ΜΜΜ (καθότι έχει ευρωπαϊκό αγώνα και θα κατέβουν στον Πειραιά 30.000+ άνθρωποι), θα απεργούν τα μέσα σταθερής τροχιάς…

Comments are closed.