Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2012

Σταθμός Περιστέρι. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σταθμός Περιστέρι. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των νέων σταθμών του Μετρό έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών κ. Χατζηδάκης. Πρόκειται για τις τρεις έτοιμες επεκτάσεις, η παράδοση των οποίων έχει καθυστερήσει λόγω του σκανδάλου της SIEMENS που προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση στην  προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, η επέκταση του Μετρό προς Ανθούπολη (σταθμοί Περιστέρι και Ανθούπολη) πρόκειται να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2013. Η επέκταση προς Ελληνικό (σταθμοί Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό) τον Ιούλιο του 2013, ενώ η επέκταση προς Χαϊδάρι (σταθμός Αγία Μαρίνα) το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Τους τελευταίους μήνες, και μέχρι την ημερομηνία παράδοσης των επεκτάσεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, δοκιμή και θέση σε λειτουργία του συστήματος σηματοδότησης, η αναβάθμιση του κεντρικού συστήματος σηματοδότησης στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, η εγκατάσταση του σχετικού συστήματος σηματοδότησης επί των 17 νέων συρμών (η παραλαβή των οποίων ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες), και τέλος, λίγο καιρό πριν την παράδοση, η δοκιμαστική λειτουργία των επεκτάσεων.

Επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά

Επέκταση Μετρό  προς Πειραιά. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Επέκταση  Μετρό προς Πειραιά. Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.
  • Ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή στο φρέαρ εκκίνησης του Μετροπόντικα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Ο μετροπόντικας πρόκειται να αρχίσει την ανασκαφή από το Φεβρουάριο του 2013, ενώ θα έχει διανύσει τα πρώτα 171 μέτρα μέχρι το φρέαρ Κομνηνού έως τον Ιούνιο του 2013.
  • Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες αποξηλώσεων, μεταφυτεύσεων και διερευνητικών τομών για δίκτυα κοινής ωφελείας στους σταθμούς Αγία Βαρβάρα, Νίκαια και Κορυδαλλός. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εργοταξιακή κατάληψη του αναδόχου στο Σταθμό Δημοτικό Θέατρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, τα έργα της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά θα ολοκληρωθούν, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της Αττικό Μετρό, μέχρι το 2017.

Η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς: Αγία ΒαρβάραΚορυδαλλόςΝίκαιαΜανιάτικαΠειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Όταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, ενώ με την οριστική ολοκλήρωση της γραμμής, θα είναι εφικτή η απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλοςμε το λιμάνι του Πειραιά μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.

Για τα υπόλοιπα έργα της Αττικό Μετρό, δείτε: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Ιούνιος – Ιούλιος 2012

Πηγές: Αττικό Μετρό Α.Ε., Υπουργείο Ανάπτυξης

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.