143 χρόνια λειτουργίας κλείνει ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος

1984-1988_Sirmoi

143 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει σήμερα ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, σε μία περίοδο που σίγουρα δεν είναι η καλύτερη της ιστορίας του.

H σημερινή γραμμή 1 του Μετρό ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1869, αρχικά ως ατμοκίνητος σιδηρόδρομος συνδέοντας της Αθήνα (Θησείο) με τον Πειραιά. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 27 Φεβρουαρίου 1869, με επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο τη Βασίλισσα Όλγα, τον Πρωθυπουργό Ζαΐμη, υπουργούς, στρατιωτικούς, διπλωμάτες και άλλους επισήμους. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν η επέκταση της γραμμής μέσω υπόγειας σήραγγας προς την Ομόνοια (1895), και η ηλεκτροδότηση του σιδηροδρόμου (1904). Από τότε η γραμμή συνέχισε να επεκτείνεται προς το βορρά, φτάνοντας στην Κηφισιά το 1957, ενώ και τις επόμενες δεκαετίες συνεχίστηκε η κατασκευή νέων σταθμών, με τελευταίους αυτούς σε Ταύρο, ΚΑΤ (1989), και Νερατζιώτισσα (2004).

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ξεκίνησε μία μεγάλη ανακαίνιση της γραμμής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Το πρώτο μέρος της, που περιλάμβανε την πλήρη ανακαίνιση όλων των σταθμών ολοκληρώθηκε εγκαίρως. Το δεύτερο μέρος όμως, που περιλάμβανε την αντικατάσταση της υποδομής σε όλο το μήκος της γραμμής καθώς και εργασίες στο υπόγειο τμήμα, ξεπέρασε κατά πολύ κάθε χρονοδιάγραμμα έχοντας ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Αν και τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν επισήμως το 2011, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες της λείανσης των νέων σιδηροδρομικών γραμμών (ευτυχώς τις ώρες μη λειτουργίας). Η λείανση των σιδηροτροχιών σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ηχοαπορροφητικών πλακών πρόκειται να μειώσει το θόρυβο που προκαλείται από τη διέλευση των συρμών.

Μία άλλη «πονεμένη ιστορία» είναι οι πίνακες της τηλεματικής οι οποίοι βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία εδώ και πολλούς μήνες αν και έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους σταθμούς από το 2011.  Δεν είναι γνωστό αν το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι σήμερα οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα ή στην απροθυμία των εργαζομένων να λειτουργήσει το σύστημα.

Η συνένωση των εταιριών λειτουργίας του Ηλεκτρικού και του Μετρό και ο σχηματισμός της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. δεν έχει λειτουργήσει ακόμη προς όφελος του ΗΣΑΠ. Ο αριθμός των επιβατών της γραμμής 1, όπως και τα έσοδα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό έχει συντελέσει κυρίως η μεγάλη διάρκεια των έργων στη γραμμή τα προηγούμενα χρόνια που έδιωξε πολλούς επιβάτες από το μέσο και βεβαίως η οικονομική κρίση.

Το προσωπικό έχει μειωθεί, και μαζί ο αριθμός των δρομολογίων. Κύριο αίτιο είναι η έλλειψη πόρων για την αγορά ανταλλακτικών για τους συρμούς οι οποίοι παρουσιάζουν συχνά τεχνικά προβλήματα λόγω της μεγάλης ηλικίας τους.

Ένας αριθμός έργων όπως η επέκταση της γραμμής από την Κηφισιά προς τον Άγιο Στέφανο έχει παγώσει καθώς το βάρος δίνεται στην επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς στον Πειραιά που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην μελλοντική κατασκευή της γραμμής 4. Πιο αισιόδοξα είναι τα νέα για την υπογοιοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιά καθώς οι σχετικές μελέτες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, αν και είναι  απίθανο οι εργασίες να αρχίσουν μέσα σε αυτό (ή και τον επόμενο) χρόνο.

Δείτε επίσης: 

Φωτογραφία: ΣΤΑΣΥ

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

 

2 Comments

  1. Τα παλαιότερα τρένα στην Γραμμή 1 είναι 28 ετών (1985). Αν όμως αντιληφθούμε ότι σε άλλα μετρό προηγμένων πόλεων κυκλοφορούν αρκετά παλαιότεροι συρμοί (π.χ. στο Λονδίνο το C stock των γραμμών Circle και Hammersmith & City λειτουργεί αδιάκοπα από το 1969 – 44 χρόνια, ενώ πέρσι αποσύρθηκε το A stock της Metropolitan Line μετά από 52 χρόνια υπηρεσίας), η ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί δικαιολογία. Τα τρένα άνετα φτάνουν τουλάχιστον τα 40 χρόνια με καλή συντήρηση. Εδώ όμως αυτή δεν γίνεται, ίσως γιατί κονδύλια που προορίζονται για εκεί τα “τρώνε” κάποιοι επιτήδιοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*