Θετικά και αρνητικά σημεία της καταβολής αποζημίωσης λόγω απεργιών

oasa_logo

Ένα κάστρο έπεσε αυτό το μήνα με την απόφαση για καταβολή αποζημίωσης στους κατόχους καρτών απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ λόγω των απεργιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μέχρι τη λήψη της απόφασης από το υπουργείο Μεταφορών, ο ΟΑΣΑ αρνούνταν κατηγορηματικά να πράξει το αυτονόητο, πλέον όμως υποχρεούται να προσφέρει εκπτώσεις σε όσους ανανεώνουν μηνιαίες και ετήσιες κάρτες, που φτάνουν έως και το 25% της αξίας τους.

Οι εκπτώσεις θα ανακοινώνονται πριν ξεκινήσει η έκδοση των καρτών για τον επόμενο μήνα και θα αφορούν 24ωρες απεργίες που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση στους κατόχους καρτών του ΟΑΣΑ λόγω απεργιών

Για το θέμα είχαν κάνει παρέμβαση πέρυσι ο Συνήγορος του Πολίτη και πριν από ενάμιση χρόνο ο Συνήγορος του Καταναλωτή για να λάβουν αρνητική απάντηση από τον ΟΑΣΑ. Είναι σαφές πως η απόφαση ελήφθη τελικά για πολιτικούς λόγους μετά τις πολυήμερες και αντιδημοφιλείς απεργίες του προηγούμενου Ιανουαρίου. 

Γνωρίζοντας πλέον τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου μέτρου, μπορούμε να συνοψίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά:

 

Θετικά σημεία

  1. Αποζημίωση για τις απεργίες! Το υπουργείο Μεταφορών άδειασε ουσιαστικά τον ΟΑΣΑ με την απόφαση του, αποδεικνύοντας αυτό που υποπτευόμασταν: Η αιτιολογία του οργανισμού για τη ΜΗ καταβολή αποζημίωσης ήταν προσχηματική. Το επιβατικό κοινό προπλήρωνε μία υπηρεσία που τελικά δεν λάμβανε όχι λόγω κάποιας ανωτέρας βίας, αλλά λόγω απεργίας του προσωπικού, που είναι κομμάτι του ΟΑΣΑ. Επιτέλους, οι επιβάτες θα αποζημιώνονται για τις ημέρες που δεν μπορούν να κάνουν χρήση της κάρτας τους. 
  2. Έκπτωση και για τις ετήσιες κάρτες: Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, έκπτωση θα παρέχεται και σε όσους ανανεώνουν ετήσιες κάρτες, ανάλογα με τις απεργίες τους 12 μήνες κατοχής της κάρτας τους. (Διευκρινιστική απόφαση-ανακοίνωση αναμένεται από τον ΟΑΣΑ). Οι κάτοχοι ετήσιων καρτών ξοδεύουν ένα μεγάλο ποσό κάθε χρόνο για την αγορά της κάρτας τους (450€ για όλα τα μέσα, 1000€ για πρόσβαση στο Αεροδρόμιο), και είναι από τους πρώτους που δικαιούνται αποζημίωσης για τις ημέρες των απεργιών. 
  3. Ευκαιρία για τον ΟΑΣΑ; Μέχρι στιγμής ο ΟΑΣΑ έδινε την εικόνα ενός οργανισμού που δεν ενδιαφέρεται για τους επιβάτες που ταλαιπωρούνται τις ημέρες απεργιών στα μέσα μεταφοράς. Το νέο μέτρο είναι μία ευκαιρία για τον οργανισμό να διορθώσει την εικόνα του, και λόγω του ακόμη μεγαλύτερου οικονομικού κόστους που θα έχουν πλέον οι απεργίες, να φροντίσει για την εφαρμογή του νόμου περί των απεργιών που συχνά αγνοούσαν οι εργαζόμενοι υπό την ανοχή των διοικήσεων. 

 

Αρνητικά σημεία

  1. Δεν καλύπτονται οι ολιγόωρες στάσεις εργασίας: Η καταβολή αποζημίωσης ισχύει μόνο για τις 24ωρες απεργίες του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ ή της ΟΣΥ. Έτσι οι ολιγόωρες στάσεις εργασίας, που είναι πιο συχνές από τις 24ωρες απεργίες, δεν καλύπτονται από το μέτρο. Θεωρητικά, ο ΟΑΣΑ δεν υποχρεούται να καταβάλει καμία αποζημίωση αν όλα τα μέσα κινούνται για μία μόνο ώρα κάθε μέρα. 
  2. Η έκπτωση μπορεί να φτάσει έως το 25% της αξίας της κάρτας: Δηλαδή, αποζημίωση καταβάλλεται για έως επτά 24ωρες απεργίες το μήνα.
  3. Δεν δίνεται αποζημίωση για εβδομαδιαία εισιτήρια: Οι κάτοχοι εβδομαδιαίων εισιτηρίων θα συνεχίσουν να βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν ανακοινώνονται απεργίες στα μέσα της βδομάδας.
  4. Δεν καλύπτονται οι απεργίες του Προαστιακού: Πολλοί κάτοχοι μηνιαίων καρτών για όλα τα μέσα, τις χρησιμοποιούν για καθημερινές μετακινήσεις στο αστικό τμήμα του Προαστιακού. Οι 24ωρες απεργίες όμως σε αυτό το μέσο δεν θα αποζημιώνονται από τον ΟΑΣΑ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσφέρει ήδη παράταση της ισχύος των μηνιαίων καρτών του Προαστιακού για τις ημέρες απεργίας του μέσου. Αυτές οι κάρτες δεν ισχύουν για μετακινήσεις με άλλα μέσα (Λεωφορεία, Μετρό κ.λπ).

Αν και υπάρχουν τα παραπάνω αρνητικά σημεία, η καταβολή αποζημίωσης για τις ημέρες των απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ένα δίκαιο και αυτονόητο μέτρο που εφαρμόζεται με καθυστέρηση. Για την αποτελεσματικότητα των απεργιών μπορούν να ειπωθούν πολλά , αποτελούν όμως ένα αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων το οποίο δυστυχώς τις περισσότερες φορές στρέφεται εναντίων αυτών που δεν έχουν ευθύνη: των πολιτών που προσπαθούν καθημερινά να μετακινηθούν προς τις εργασίες τους. Το νέο μέτρο έρχεται να διορθώσει κάπως αυτή την αδικία.

Επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι η πραγματοποίηση εκτάκτων δρομολογίων τις ημέρες και ώρες των απεργιών που θα καλύπτουν τουλάχιστον τους κύριους οδικούς άξονες και την πρόσβαση σε αεροδρόμιο, λιμάνι του Πειραιά κ.λπ.  Γι΄ αυτό όμως θα χρειαστεί και η συγκατάθεση των συνδικαλιστών.

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*