Ανάδειξη αναδόχων για το έργο της τηλεματικής για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ

Το σύστημα Τηλεματικής του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το 2008
Το σύστημα Τηλεματικής του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το 2008

Ενημέρωση 16/5:

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το έργο της τηλεματικής των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΣΑ ανάδοχος αναδείχθηκε η ένωση εταιριών Intrasoft International – Intrakat, συμφερόντων Κόκκαλη. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου αναμένεται το 2015.

——————————————————————————————–

Αν και με τους γνωστούς, αργούς ρυθμούς, προχωράει ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για το σύστημα τηλεματικής για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ της ΟΣΥ. Οι τελικές, δεσμευτικές προσφορές έχουν ήδη υποβληθεί από τις κοινοπραξίες INTRASOFT INTERNATIONAL – INTRAKAT και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – UNI SYSTEMS. Άμεσα αναμένεται να ακολουθήσει η τεχνική αξιολόγηση, και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις εντός του Απριλίου 2013 οι οικονομικές προσφορές θα ανοίξουν και θα αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν υπάρξει κάποια ένσταση, η υπογραφή της σύμβασης μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013. Η παράδοση του έργου αναμένεται το 2015.

Η σύμπραξη (ΣΔΙΤ) έχει συνολική διάρκεια 12 έτη, από τα οποία 2 έτη για την κατασκευή των υποδομών και 10 έτη για τη λειτουργία, συντήρηση και τεχνική διαχείρισης του έργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 52 εκατ. ευρώ. Το 40% του κόστους της αρχικής επένδυσης θα καταβληθεί ως επιχορήγηση μέσω κοινοτικών πόρων, ενώ το το 60% θα είναι ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω ίδιων και δανειακών κεφαλαίων. Το σύνολο των δαπανών συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης, αναβάθμισης και λειτουργίας του συστήματος αναλαμβάνεται εξολοκλήρου από  τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης.

Οι στόχοι του συστήματος

Το Σύστηµα Τηλεµατικής έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της ποιότητας του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου και των υπηρεσιών:

  • Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της θέσης όλων των οχημάτων
  • Πληροφόρηση των επιβατών για τις ώρες διέλευσης των οχημάτων, μέσω των «έξυπνων στάσεων»
  • Πληροφόρηση των επιβατών για τις ώρες διέλευσης των οχημάτων, μέσω διαδικτύου, SMS και εφαρμογών 3ης γενιάς (3G) κινητής τηλεφωνίας
  • Ενημέρωση επιβατών εντός οχήματος (αναγγελία επόμενης στάσης, ad hoc ανακοινώσεις από Κέντρα Διαχείρισης)
  • Επικοινωνία οδηγών με τα Κέντρα Διαχείρισης
  • Πληροφόρηση για την επιβατική κίνηση κατά γραµµή, στάση και δρομολόγιο ή ώρα (μέσω του συστήματος αυτόματης καταμέτρησης επιβατών)
  • Έλεγχος της αξιοπιστίας των δρομολογίων και της τήρησης του προγραμματισμού και κατ΄επέκταση βελτιστοποίηση του προγραμματισμού του συγκοινωνιακού έργου
  • Ενημέρωση ακυρώσεων δρομολογίων ή τροποποιήσεων στον προγραμματισμό

Αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Μέσα στο επόμενο διάστημα, και μέχρι τον Ιούνιο σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών και για το αυτόματο σύστημα κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο). Στόχος και εδώ είναι, αν δεν μεσολαβήσουν υπερβολικές καθυστερήσεις, και αυτό το έργο να κατοκυρωθεί μέσα στο 2013.

Πέρυσι την ίδια περίοδο, το υπουργείο Υποδομών ανέμενε την υπογραφή της σύμβασης μέχρι το τέλος του 2012.

Δείτε επίσης:  Το 2015 η Τηλεματική για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ

 

Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*