Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο / μπάρες στο Μετρό

Πύλες εισόδου επιβατών σε σταθμό Μετρό των Βρυξελλών
Πύλες εισόδου επιβατών σε σταθμό Μετρό των Βρυξελλών

Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΑ η έναρξη της τελικής φάσης του  διαγωνισμού για το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο και εντός του Ιουλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Οι έξι υποψήφιοι, οι οποίοι συνεχίζουν στη διαδικασία του διαγωνισμού και καλούνται να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές είναι οι εξής:

  1. Intracom IT Services – Intrasoft International –  Intracom Telecom – Intrakat
  2. Indra Sistemas
  3. Τέρνα Ενεργειακή – LG – CNS CO
  4. ΑΤΕΣΕ
  5. Άκτωρ Παραχωρήσεις – Unisystems
  6. EricssonHellas

Αντικείμενο του έργου είναι η σταδιακή αντικατάσταση του χάρτινου εισιτηρίου από ηλεκτρονικές «έξυπνες κάρτες» οι οποίες θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και η εγκατάσταση  ενός κλειστού κυκλώματος πυλών στους σταθμούς του Μετρό που θα συμβάλει στη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα νέα εισιτήρια των Μέσων Μεταφοράς θα κυκλοφορούν σε 3 τύπους:

  • Πολλαπλό εισιτήριο (ηλεκτρονική κάρτα μνήμης): Πρόκειται για έξυπνη κάρτα (με μαγνητική ταινία) στην οποία θα αποθηκεύεται συγκεκριμένος αριθμός μετακινήσεων. Θα αφορά κυρίως περιστασιακούς χρήστες των μέσων μεταφοράς και θα «γεμίζει» από σημεία πώλησης εισιτηρίων.
  • Έξυπνη Κάρτα: Η κάρτα θα αντικαταστήσει τις σημερινές μηνιαίες και ετήσιες κάρτες. Μπορεί να κυκλοφορήσει σε διάφορους τύπους, όπως απεριορίστων διαδρομών ή μεγάλης διάρκειας και θα απευθύνεται σε σταθερούς χρήστες των Μέσων Μεταφοράς.
  • Για όσους χρησιμοποιούν τα Μέσα Μεταφοράς σποραδικά θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου με την αποστολή γραπτού μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής e-banking.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων αποτελεί ο χωρισμός του λεκανοπεδίου σε ζώνες έτσι ώστε οι μετακινήσεις σε μικρότερες αποστάσεις να είναι κοστίζουν φθηνότερα από μετακινήσεις σε πιο μακρινές περιοχές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 94 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΑΣΑ, που είναι ο φορέας ανάθεσης του έργου, θα συμμετάσχει στην υλοποίησή του με ποσό 35 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 4 Απριλίου του 2011, ενώ αν δεν υπάρξουν ενστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων είναι δυνατό να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.

 

Μέχρι το Πάσχα ο ανάδοχος για την τηλεματική

Όσον αφορά τον άλλο μεγάλο διαγωνισμό του ΟΑΣΑ, αυτόν για το σύστημα της τηλεματικής για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ, τα νέα είναι επίσης καλά καθώς εγκρίθηκαν οι 2 δεσμευτικές προσφορές και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και η ανάδειξη αναδόχου.

Στην περίπτωση όμως που ο χαμένος του διαγωνισμού υποβάλει ένσταση,  η υπογραφή της σύμβασης μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013. Η παράδοση του έργου αναμένεται το 2015.

 

 

Διαβάστε περισσότερα: Στην τελική ευθεία (και πάλι) η τηλεματική για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ

Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξηςφωτογραφία: Daniel Sparing (CC BY-NC-SA 2.0)

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*