Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Απρίλιος – Μάιος 2013

Νεότερη ενημέρωση: Ιούνιος – Ιούλιος 2013

Ένας μήνας απομένει για την παράδοση των επόμενων 4 σταθμών του Μετρό για φέτος. Μετά την παράδοση των σταθμών Περιστέρι και Ανθούπολη στις 5 Απριλίου, σειρά παίρνουν οι σταθμοί Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό μέσα στον Ιούλιο. Μαζί με την επέκταση την γραμμής 2 αναμένεται να μπουν στην κυκλοφορία και οι 17 νέοι συρμοί συρμοί του Μετρό οι οποίοι προς το παρόν εκτελούν δοκιμαστικά δρομολόγια χωρίς επιβάτες. Τα νέα τρένα θα κινούνται στις γραμμές 2 και 3 (έως Δουκ. Πλακεντίας).

Το Σεπτέμβριο θα παραδοθεί και ο 7ος και τελευταίος σταθμός για φέτος, αλλά και για τα επόμενα 4 τουλάχιστον χρόνια, που θα είναι ο σταθμός Αγία Μαρίνα της γραμμής 3. Όλοι οι σταθμοί παρέμεναν κατασκευαστικά έτοιμοι τα τελευταία χρόνια αλλά οι παράδοση τους καθυστέρησε λόγω του σκανδάλου της Siemens.

Πρόοδος επέκτασης μετρό προς Πειραιά, Μάιος 2013. ΠΗΓΗ: Αττικό Μετρό Α.Ε.
Πρόοδος επέκτασης μετρό προς Πειραιά, Μάιος 2013. ΠΗΓΗ: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Όσον αφορά την επέκταση της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα προς τον Πειραιά, οι εργασίες συνεχίζονται χωρίς προβλήματα. Ανά τμήματα και μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται η έλευση στην Ελλάδα του Μηχανήματος Διάνοιξης Σηράγγων (μετροπόντικας) που θα συναρμολογηθεί και ξεκινήσει την εκσκαφή από την περιοχή της Αγίας Μαρίνας προς τον Πειραιά.

Η εξέλιξη των εργασιών κατά τους τελευταίους 2 μήνες έχει ως εξής:

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η διάτρηση δοκών προπορείας προς Πειραιά στο φρέαρ εκκίνησης του ΤΒΜ (μετροπόντικα).  
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες παράκαμψης δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας στο Σταθμό Αγία Βαρβάρα ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις και η κατασκευή πασσάλων προσωρινής αντιστήριξης.
  • Στο Σταθμό Νίκαια ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο νότιο και βορειοανατολικό τμήμα του κυρίως σταθμού καθώς και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παράκαμψη του δικτύου του ΟΤΕ επί της οδού Γρεβενών.
  • Έχει ολοκληρωθεί η παράκαμψη του δικτύου αποχέτευσης στην οδό Π.Μαυρομιχάλη στο Σταθμό Μανιάτικα.
  • Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές τομές για τον εντοπισμό των θεμελίων της πεζογέφυρας του ΟΛΠ στο Σταθμό Πειραιά.
  • Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εργοταξιακή κατάληψη/περίφραξη στην πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου στο Σταθμό Δημοτικό Θέατρο με την μετατόπιση των τελευταίων περιπτέρων. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι αρχαιολογικές ανασκαφές.
ΠΗΓΗ: Αττικό Μετρό Α.Ε.
ΠΗΓΗ: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, ΝίκαιαΜανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Όταν τεθεί σε λειτουργία -το 2017 συμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα- θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, ενώ με την οριστική ολοκλήρωση της γραμμής, θα είναι εφικτή η απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με το λιμάνι του Πειραιά μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.

 

Μελλοντικές επεκτάσεις

  • Επέκταση γραμμής 2 προς Ίλιον: Η Αττικό Μετρό ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διαγωνισμού για «Γεωλογικές, γεωφυσικές και γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες στο τμήμα Ανθούπολη – Ίλιον της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας. Η γραμμή θα έχει μήκος 4,5 χλμ και θα διαθέτει 3 σταθμούς.
  • Γραμμή 4: Συνεχίζονται οι γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό. Τα δύο τμήματα της γραμμής στα οποία δίνεται προτεραιότητα είναι το αρχικό τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός και ο κλάδος Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Ηλιούπολη. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε διαγωνισμός για «Τοπογραφικές μελέτες των τμημάτων Αλσος Βεΐκου – Περισσός και Μαρούσι – Εθνική Οδός». Τα δύο αυτά τμήματα αναμένεται να είναι τα τελευταία τμήματα της γραμμής 4 που θα κατασκευαστούν.
  • Επέκταση γραμμής 1 προς Άγιο Στέφανο: Αν και η επέκταση αυτή έχει παγώσει, μετά από συνάντηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Β. Οικονόμου με τον πρόεδρο της ΣΤΑΣΥ Ν. Παπαθανάση, εκφράστηκε η πρόθεση της ΣΤΑΣΥ να εξετάσει κατά πόσο είναι δυνατό να προχωρήσει η συγκεκριμένη επέκταση.

Δείτε επίσης: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Φεβρουάριος – Μάρτιος 2013

Πηγή: Αττικό Μετρό

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

3 Comments

  1. Στο Γαλάτσι που εδώ και μια 10-ετία “έρχεται” το μετρό και τελικά είναι κέντρο αποκομμένο με τόσο χάλια συγκοινωνία διαβάζω οτι ο σταθμός θα γίνει στο άλσος βείκου δηαλαδή στην άκρη του δήμου στο όριο,άντε να τραβιούνται όλοι εκεί με τι μέσα?και άλλα εισιτήρια στα λεωφορεία?

  2. Είναι απίστευτο ότι ακόμα δεν έχουν εντάξει σε κανέναν σχεδιασμό τα πανεπιστήμια στου Ζωγράφου, όπου καθημερινά μετακινούνται ΧΙΛΙΑΔΕΣ φοιτητές!
    Κάτι μου λέει ότι η προτεραιότητα των νέων γραμμών/σταθμών καθορίζεται από άλλα κριτήρια…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*