Τρεις δεσμευτικές προσφορές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Πύλες εισόδου επιβατών σε σταθμό Μετρό των Βρυξελλών
Πύλες εισόδου επιβατών σε σταθμό Μετρό των Βρυξελλών

Εγκαίρως και χωρίς καθυστέρηση κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για το διαγωνισμό ΣΔΙΤ του ΟΑΣΑ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες στο μετρό όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Οι τρεις εταιρίες που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές είναι οι:

  1. INTRASOFT INTERNATIONAL – ΙΝΤRΑΚΑΤ
  2. ΑΤΕΣΕ – ΜΕΤΚΑ
  3. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – LG CNS

Η ανάδειξη του αναδόχου αναμένεται έως το τέλος του χρόνου ενώ παράδοση του έργου αναμένεται σταδιακά κατά την περίοδο 2014-2015.

Αντικείμενο του έργου είναι η σταδιακή αντικατάσταση του χάρτινου εισιτηρίου από ηλεκτρονικές «έξυπνες κάρτες» οι οποίες θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και η εγκατάσταση  ενός κλειστού κυκλώματος πυλών στους σταθμούς του Μετρό που θα συμβάλει στη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων αποτελεί ο χωρισμός του λεκανοπεδίου σε ζώνες έτσι ώστε οι μετακινήσεις σε μικρότερες αποστάσεις να είναι κοστίζουν φθηνότερα από μετακινήσεις σε πιο μακρινές περιοχές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 94 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΑΣΑ, που είναι ο φορέας ανάθεσης του έργου, θα συμμετάσχει στην υλοποίησή του με ποσό 35 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 4 Απριλίου του 2011, ενώ αν δεν υπάρξουν ενστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων είναι δυνατό να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.

Τηλεματική έως το 2015

Μία από τις κοινοπραξίες εταιριών που υπέβαλε προσφορά για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, οι Intrasoft International – Intrakat, έχει αναλάβει και το έργο της τηλεματικής για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ το οποίο  αναμένεται να παραδοθεί το 2015. Το έργο, μεταξύ άλλων αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1000 «έξυπνων» στάσεων καθώς και τη δυνατότητα πληροφόρησης των επιβατών για το χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης, φωτογραφία: Daniel Sparing (CC BY-NC-SA 2.0)

 

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*