Πώς θα πάω στον προορισμό μου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Ένα μεγάλο μέρος των σχολίων που λαμβάνουμε σε αυτό το site είναι ερωτήσεις του τύπου: «Πώς θα πάω στην τάδε διεύθυνση από την δείνα διεύθυνση χρησιμοποιώντας λεωφορείο ή μετρό;». Το πλήθος των ερωτημάτων, αλλά και ο αριθμός των επισκέψεων στο Athens Transport μετά από αναζητήσεις στο google σχετικές με πληροφορίες μετακίνησης, φανερώνουν πόσο σημαντική είναι η εύκολη και ορθή ενημέρωση για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και πώς η έλλειψη αυτής μπορεί να αποτρέψει το κοινό από τη χρήση τους.

Επειδή η απάντηση όλων αυτών των ερωτήσεων δεν είναι πάντα πρακτικά δυνατή, αλλά και επειδή πολλές φορές ο καθένας μπορεί εύκολα από μόνος του να βοηθήσει τον εαυτό του, ακολουθεί μία σειρά από προτεινόμενους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βρούμε πώς θα μετακινηθούμε στην Αθήνα χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  • Κάνοντας αναζήτηση στο Google Transit

Οι χάρτες της Google προσφέρουν αυτή την πολύ χρήσιμη υπηρεσία η οποία, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δίνει έγκυρες πληροφορίες για τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Από τη σελίδα του Google Transit, πληκτρολογούμε τη διεύθυνση εκκίνησης της διαδρομής στο πεδίο Α, ενώ στο πεδίο Β πληκτρολογούμε τη διεύθυνση του προορισμού.

Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε «Η τοποθεσία μου» οπότε συμπληρώνεται αυτόματα η διεύθυνση στην οποία βρισκόμαστε τώρα (αν έχουμε ενεργοποιήσει τη δυνατότητα εύρεσης θέσης στον browser ή το τηλέφωνό μας). Προαιρετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα επόμενα πεδία, επιλέγοντας ώρα και μέσο μετακίνησης.

Google Transit

Αυτόματα, το site εμφανίζει μία λίστα με προτεινόμενες διαδρομές και μία εκτίμηση του χρόνου μετακίνησης για κάθε μία από αυτές. Το κάθε μέσο μεταφοράς έχει το δικό του σύμβολο, ενώ δίπλα εμφανίζεται και ο αριθμός του δρομολογίου. Πατώντας «Λεπτομέρειες» βρίσκουμε πιο αναλυτικές οδηγίες για την κάθε προτεινόμενη διαδρομή. Παράλληλα, στον χάρτη αναπαρίσταται με ακρίβεια η διαδρομή την οποία έχουμε επιλέξει.

  • Αναζητώντας πληροφορίες από τον ΟΑΣΑ

Ο ΟΑΣΑ χρησιμοποιεί τη δωρεάν υπηρεσία της Google που είδαμε παραπάνω για την παροχή οδηγιών μετάβασης από έναν προορισμό σε έναν άλλο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας telematics.oasa.gr (ενότητα ‘Βέλτιστη Διαδρομή’), καθώς και μέσω της εφαρμογής OASA Telematics (Android, ios, Windows Phone).

Μέσω της ιστοσελίδας και των εφαρμογών της τηλεματικής είναι η δυνατή η πληροφόρηση για όλες τις γραμμές Λεωφορείων και Τρόλεϊ της Αθήνας (χάρτες, δρομολόγια, παρακολούθηση οχημάτων σε ζωντανό χρόνο, ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείου).

Δείτε και μία λίστα με όλες τις γραμμές Λεωφορείων και Τρόλεϊ της Αθήνας.

Στην ιστοσελίδα της ΣΤΑ.ΣΥ. και στην ενότητα «Μετακινηθείτε» υπάρχουν πληροφορίες για τις μετακινήσεις με τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, το Μετρό και το Τραμ.

Ο ΟΑΣΑ επίσης λειτουργεί την τηλεφωνική γραμμή 11185, η οποία ενημερώνει το επιβατικό κοινό για το πως μπορεί να μετακινηθεί με τις Αστικές Συγκοινωνίες από ένα σημείο του Λεκανοπεδίου σε κάποιο άλλο, ποιος είναι ο συνδυασμός μέσων που πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει στον προορισμό του γρήγορα, ποιο είναι το κόστος των μετακινήσεων κ.λπ.

Τέλος, πληροφορίες μπορεί να ζητήσει ο καθένας και από τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: σταθμάρχες (όχι οδηγούς) και εκδότες εισιτηρίων. Μέρος των καθηκόντων τους είναι να προσφέρουν πληροφόρηση στο επιβατικό κοινό, και να τους συμπεριφέρονται με ευγένεια.

  • Χρησιμοποιώντας άλλες ιστοσελίδες και εφαρμογές εύρεσης τρόπου μετακίνησης

Εκτός από το Google Transit υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες όπως οι (με αλφαβητική σειρά):

Υπάρχουν επίσης και ανάλογες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων οι: Athens Next Bus (Android), Athens Transportation (Android), Google Maps (Android, ios), iTransit GR (ios), OptiTrans (Android, ios), Transportation in Athens (Android)

Προσοχή: Η κάθε μία από αυτές τις εφαρμογές έχει διαφορετικές λειτουργίες. Η εγκυρότητα των πληροφοριών τους εξαρτάται από το πόσο συχνά ενημερώνονται. Το athenstransport.com δεν συνεργάζεται με καμία από αυτές τις ιστοσελίδες και εφαρμογές.

  • Ψάχνοντας στην ιστοσελίδα του προορισμού μας

Πολλές επιχειρήσεις που δέχονται πελάτες (και ιδιαίτερα ξενοδοχεία, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι, εμπορικά κέντρα κ.ά.) έχουν πλέον ιστοσελίδες στις οποίες αναγράφουν όλους τους τρόπους πρόσβασης σε αυτές. Η επίσημη ιστοσελίδα τους πρέπει να είναι η πρώτη στάση στην αναζήτησης μας για πληροφορίες μετακίνησης.

  • Ρωτώντας στο athenstransport

Προσπαθούμε όσο είναι δυνατό να βοηθήσουμε με σχετικά ερωτήματα αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ερωτήσεις του τύπου «πώς θα πάω από τη διεύθυνση Α στη διεύθυνση Β» μπορούν να απαντηθούν με τους τρόπους που περιγράφουμε παραπάνω. Όσοι πάντως έχουν λογαριασμό στο twitter μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για να θέσουν σχετικά ερωτήματα και θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε αν αναφέρετε το λογαριασμό μας, @athenstransport.

Τέλος, σε αυτό το site υπάρχουν posts με πληροφορίες μετακίνησης, τα οποία φροντίζουμε να παραμένουν ενημερωμένα:

 

Τελευταία ενημέρωση: 30 Απριλίου 2018

8 Comments

  1. Καλησπερα, γνοριζω πως απο την σταση του οτε (πατισιων) με το 608 με παει στον ευαγγελισμο,αντιστιχα πως μπορω μα γιρισω πισω στην σταση του οτε

  2. Γειά σου, Υπάρχει τρόπος με τα μέσα μαζικής μεταφοράς να πάω από το αεροδρόμειο Αθηνών στον Άγιο Κωνσταντίνο (λιμάνι)? Αν όχι πως μπορώ να πάω εκτός από ταξί. Ευχαριστώ,

  3. Η εφαρμογή “Athens Transportation” έχει το μείον ότι δεν εμφανίζει τα δρομολόγια όταν το κινητό είναι εκτός σύνδεσης με 3G ή WiFi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*