Δεκτές και οι πιστωτικές κάρτες στα εκδοτήρια του ΟΑΣΑ

ict250-contactless-lightled

Εισιτήρια και κάρτες του ΟΑΣΑ μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών θα μπορούν να αγοράζουν σύντομα οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Μέχρι το Πάσχα αναμένεται η εγκατάσταση των τερματικών συσκευών στα εκδοτήρια όλων των σταθμών Μετρό και ΗΣΑΠ καθώς και σε εκδοτήρια εισιτηρίων Λεωφορείων, Τρόλεϊ και Τραμ.

Ο σχετικός διαγωνισμός προϋπολογισμού 45.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα, αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία τερματικών συσκεών POS ώστε να είναι δυνατή η αγορά εισιτηρίων και καρτών του ΟΑΣΑ µέσω χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωµένων καρτών, συµπεριλαµβανοµένης και της λειτουργίας εξ αποστάσεως (contactless) καρτών ή / και έξυπνων κινητών (smartphones) ως κάρτες.

Στην περίπτωση των καρτών χωρίς επαφή, ο επιβάτης θα πραγµατοποιεί τη συναλλαγή τοποθετώντας την κάρτα του σε απόσταση µερικών εκατοστών από το τερµατικό. Για αγορές μέχρι το ποσό των 25€ δεν θα απαιτείται PIN με αποτέλεσμα η συναλλαγή να ολοκληρώνεται σε ένα  δευτερόλεπτο. Θα γίνονται δεκτές κάρτες όλων των τύπων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν σε τράπεζες του εξωτερικού έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται και οι ξένοι τουρίστες.

Οι τερματικές συσκευές θα τοποθετηθούν σε 50 εκδοτήρια λεωφορείων, τρόλεϊ και τραµ, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε κεντρικά σηµεία της πόλης, σε 80 εκδοτήρια των σταθµών του Μετρό καθώς και σε 2 εκδοτήρια στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ όπου γίνεται η αγορά των ετήσιων καρτών.

Πρόκειται βέβαια για κάτι απλό και αυτονόητο που καμία διοίκηση του ΟΑΣΑ δεν είχε πράξει μέχρι τώρα. Τόσο για όσους προτιμούν την ευκολία του πλαστικού χρήματος και των πληρωμών εξ αποστάσεως όσο και για τους τουρίστες που δεν θα χρειάζεται πλέον να ανταλάσουν τα χρήματά τους με ευρώ στο αεροδρόμιο για να αγοράσουν ένα εισιτήριο για το μετρό.

 

Καθιέρωση τριμηνιαίων και εξαμηνιαίων καρτών του ΟΑΣΑ

Κάρτες για 3 και για 6 μήνες θα μπορούν να αγοράζουν σύντομα οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Ο ΟΑΣΑ αποφάσισε την υποβολή εισήγησης προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης ώστε να καθιερωθούν κάρτες τρίμηνης και εξαμηνιαίας διάρκειας. Η αξία τους δεν είναι γνωστή προς το παρόν. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήδη εδώ και χρόνια προσφέρει εξαμηνιαίες κάρτες για τον Προαστιακό.

Περισσότερες εξελίξεις πάντως τους επόμενους μήνες (ή χρόνια) με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την κατάργηση του χάρτινου.  Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να μπει σύντομα στον τέταρτο χρόνο του αλλά μάλλον θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2014.

Δείτε επίσης:

Πηγή: athenstransport.com, ΟΑΣΑ

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

3 Comments

  1. Ωραία η υπηρεσία, αλλά θα ειναι παντόυ; Εδω ακόμα τα εκδοτήρια της Γραμμής 1 δεν εκδίδουν κάρτες απεριορίστων παρα μόνο σε ορισμένους τυχαία επιλεγμένουν σταθμούς παρόλο που ειναι επανδρωμένοι σχδον όλοι…

  2. Πολύ καλά νέα, τόσο για τη χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών (με τα πλεονεκτήματα που αναφέρετε στο άρθρο), όσο και για τη διάθεση καρτών άλλων εκτός των μηνιαίων και ετησίων που υπάρχουν τώρα.

    Πιστεύω πως και τα δύο αυτά μέτρα θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων του οργανισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*