Ήρθε η ώρα να μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μαζικής Μεταφοράς;

buses

Μετά την ΣΤΑ.ΣΥ., και η Ο.ΣΥ. ανακοίνωσε πως το 2013 ήταν το το πρώτο έτος που έκλεισε χωρίς έλλειμμα για την εταιρία. Συγκεκριμένα, η Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. εμφανίζει πλεόνασμα της τάξεως των 53.512.563 ευρώ για το 2013. Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά  8,37%, δηλαδή από 156.293.330 ευρώ το 2012 σε 143.217.201 ευρώ για το 2013.

Σύμφωνα με την εταιρία, το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα οφείλεται και στην αύξηση των προστίμων. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους κόπηκαν 11.449 πρόστιμα για τον Οκτώβριο, 10.505 για τον Νοέμβριο και 9.156 τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά μέσο όρο 338 πρόστιμα τη μέρα.

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τις αστικές συγκοινωνίες οφείλονται μάλλον λιγότερο στα έσοδα και περισσότερο στη μείωση των εξόδων που προέκυψε από την αποχώρηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Η έλλειψη προσωπικού όμως δημιουργεί πολλά προβλήματα και έτσι η ΣΤΑΣΥ  ετοιμάζεται την προκήρυξη 200 θέσεων εργασίας κυρίως για τις θέσεις των εκδοτών και ελεγκτών εισιτηρίων. Προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρίας.

Την εποχή όμως που η ανεργία παραμένει (επισήμως) στο 27,5%, οι επιβιβάσεις στις αστικές συγκοινωνίες μειώνονται,τα πρόστιμα αυξάνονται, και οι αστικές συγκοινωνίες είναι πλεονασματικές, ίσως είναι καιρός να εξεταστεί το κατά πόσο είναι δυνατό να επιτευχθεί κάποια μείωση στην τιμή των -κατά γενική ομολογία- ακριβών εισιτηρίων. Μία μείωση, έστω και συμβολική, που θα θα μπορούσε να αντιστρέψει το κλίμα και να οδηγήσει σε αύξηση των επιβατών. Η κυβέρνηση βέβαια θεωρεί ως επίτευγμα τη μη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, κάτι το οποίο ήταν και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Μία μείωση στην τιμή των εισιτηρίων μπορεί να μην φαίνεται ρεαλιστική όσο ακόμα εφαρμόζονται μνημονιακές πολιτικές αλλά μέχρι τότε μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι γνωρίζοντας ότι οι ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ εμφανίζουν πλεόνασμα. Ή όχι.

 

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

 

1 Comment

  1. συγχαρητήρια για τη σκέψη και για κάθε μελλοντική κίνηση πάνω στο θέμα αυτό. βέβαια κανείς δεν είναι σίγουρος πως χρεοκοπημένοι οργανισμοί βγάζουν ξαφνικά πλεόνασμα αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα…
    η πρώτη βασική απαίτηση θα ήταν η μείωση του βασικού εισιτηρίου για τους άνεργους. αλλά επειδή αυτό μάλλον φαντάζει δύσκολο, καλό θα ήταν να επικεντρωθούμε στη μείωση των απεριόριστων καρτών. πολλοί είναι αυτοί που παρά τη μείωση των εισοδημάτων τους και την παράλληλη αισθητή μείωση των παροχών στα ΜΜΜ, τα στηρίζουν με ζεστό χρήμα κάθε μήνα. μια μείωση 10-20% στις απεριόριστες κάρτες θα ωθούσε και άλλους επιβάτες να την εκδώσουν και άρα θα έχουμε αύξηση του επιβατικού κοινού και των εσόδων του ΟΑΣΑ και μείωση των εισιτηριοδιαφυγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*