Θα μειωθούν οι τιμές των εισιτήριων και καρτών στα Μέσα Μεταφοράς;

2013-06-30 19.18.05

Πώς καταλαβαίνει κανείς ότι πλησιάζουν εκλογές στην Ελλάδα; Αρχίζουν οι υποσχέσεις: προσλήψεις, χορήγηση επιδομάτων, μείωση φορολογίας. Στην λίστα αυτή των υποσχέσεων έρχεται τώρα να προστεθεί και η μείωση στις τιμές των εισιτηρίων και των καρτών απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ.

Σε χτεσινό δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αναφέρεται πως η διοίκηση του οργανισμού «εξετάζει το ενδεχόμενο» μείωσης της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου από τα 1,40 στα 1,20 ευρώ, δηλαδή στη σημερινή τιμή του εισιτηρίου μίας διαδρομής για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ. Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως εξετάζεται το «σενάριο» μείωσης της τιμής της μηνιαίας κάρτας για όλα τα μέσα αξίας 45 ευρώ στα 30 ευρώ, με κατάργηση της κάρτας για τα οδικά μέσα.

Μία τέτοια αλλαγή στις τιμές των εισιτηρίων και καρτών σίγουρα δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, αφού πέρα από την έγκρισή της από τον ΟΑΣΑ θα έπρεπε να εγκριθεί από το υπουργείο Υποδομών, και φυσικά από το υπουργείο Οικονομικών, πριν ψηφιστεί στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί πριν από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε όμως, μέσω του συγκεκριμένου δημοσιεύματος και της αναπαραγωγής του, δημιουργείται κλίμα το οποίο θα μπορούσε να ωφελήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης στις εκλογές του Μαΐου.

Θέση μας πάντως είναι ότι η τιμή των εισιτηρίων ΠΡΕΠΕΙ να μειωθεί. Οι συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ βρίσκονται πλέον σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με 2-3 χρόνια πριν εμφανίζοντας πλεονάσματα, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη προσωπικού  σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ. Μία μείωση, έστω και συμβολική, στις τιμές των κατά γενική ομολογία ακριβών εισιτηρίων θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των επιβατών και τη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες προβλεπόταν από το μνημόνιο αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, η οποία όμως τελικά αποφεύχθη

Αν και όποτε αποφασιστεί μείωση στις τιμές των εισιτηρίων, θα είμαστε εδώ για να το δούμε. Μέχρι τότε όμως, χρειάζεται προσοχή σε ό,τι διαβάζουμε  και σε ό,τι μας υπόσχονται. Κυρίως όταν βρισκόμαστε 3 εβδομάδες πριν από εκλογές.

Πηγή: athenstransport.com

Δείτε επίσης: Ήρθε η ώρα να μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μαζικής Μεταφοράς;

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*