Νέα λεωφορειακή γραμμή express Λιμάνι Πειραιά – Ακρόπολη – Σύνταγμα

REUTERS/Yiorgos Karahalis

Ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, τα δρομολόγια της νέας κυκλικής γραμμής express λεωφορείου του ΟΑΣΑ «ΠΕΙΡΑΙΑΣ  -ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ – Χ80».

 Η νέα γραμμή συνδέει τον τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά (Ακτή Ξαβερίου και Ακτή Μιαούλη), με την Ακρόπολη, το κέντρο της Αθήνας και την πλατεία Συντάγματος. Καλύπτει, κυκλικά, απόσταση 25 χιλιομέτρων, αποτελούμενη από μια αλληλουχία 11 στάσεων στις δύο εξόδους του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας στον ΟΛΠ, στο κέντρο του Πειραιά, στο σταθμό μετρό «Συγγρού-Φιξ», στην Ακρόπολη και στο Σύνταγμα, με ξεχωριστά σημεία επιβίβασης – αποβίβασης επιβατών. (Χάρτης διαδρομής της γραμμής)

Από τις ενδιάμεσες στάσεις της νέας λεωφορειακής γραμμής, παρέχεται η δυνατότητα μετεπιβίβασης σε βασικούς σταθμούς Μετρό («Συγγρού-Φιξ» και «Σύνταγμα») και στις λεωφορειακές γραμμές Χ96 (από τον Πειραιά) και Χ95 (από Σύνταγμα) προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Δρομολόγια εκτελούνται όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 7:00 π.μ. με αναχώρηση από την αφετηρία (επί της ακτής Ξαβερίου) έως τις 21:30, ανά 30 λεπτά.

Στη νέα κυκλική λεωφορειακή γραμμή ο επιβάτης μπορεί να επιβιβάζεται και να μετακινείται σε σύντομο χρονικό διάστημα από και προς τον Πειραιά, την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, είτε με το ημερήσιο εισιτήριο απεριόριστων διαδρομών κόστους 4 ευρώ, με το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετεπιβιβαστεί μέσα στην ίδια ημέρα και σε όλο το υπόλοιπο δίκτυο συγκοινωνιών του ΟΑΣΑ, είτε με το τουριστικό εισιτήριο κόστους 20 ευρώ με το οποίο μετεπιβιβάζεται απεριόριστα για τρεις 3 ημέρες σε όλο το δίκτυο του ΟΑΣΑ συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησής του από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».  Άλλα εισιτήρια ή κάρτες απεριορίστων διαδρομών ΔΕΝ θα ισχύουν στη συγκεκριμένη γραμμή.

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, δήλωσε με αφορμή τα εγκαίνια της νέας λεωφορειακής γραμμής: «Είναι σημαντική η υλοποίηση τέτοιων δράσεων, ειδικά στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Πρέπει να συνδέσουμε με τρόπο αποτελεσματικό και λειτουργικό τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Αυτά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Αυτά οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναπτύξουμε. Στόχος μας στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι, μέσα από ανάλογες ενέργειες, όπως η νέα λεωφορειακή γραμμή express Πειραιάς – Ακρόπολη – Σύνταγμα, η διαρκής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας.»

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γρηγόρης Δημητριάδης, τόνισε: «Οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν κομβικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των τουριστών τους οποίους και θέλουμε στο δίκτυό μας, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη μας. Η γραμμή «express Χ80» συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το Μουσείο της Ακρόπολης και το κέντρο των Αθηνών σε 30′ περίπου. Η σημερινή δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ΟΑΣΑ προς ένα επιβατοκεντρικό φορέα συγκοινωνιών διεθνών προτύπων».

Δείτε επίσης:

Πηγή: athenstransport.com, Υπουργείο Υποδομών

9 Comments

  1. πάντως νομίζω οτι προς το παρόν δεν έχει μεγάλη επιτυχία η συγκεκριμένη γραμμή. όσες φορές την έχω πετύχει , το λεωφορείο είναι άδειο. απευθύνεται κυρίως στους ταξιδιώτες της κρουαζιέρας οι οποίοι όμως επιβιβάζονται είτε σε πούλμαν για σούνιο και ακρόπολη είτε στα decker bus που κάνουν το γύρω του πειραιά ή της αθήνας

    • Συμφωνώ μαζί σου. Και απορώ που δε δρομολογεί ο ΟΑΣΑ τα διώροφα αστικά VOLVO, που έχει παροπλισμένα στο Αμαξοστάσιο Ελληνικού. Βλέπει ο ταξιδιώτης-τουρίστας το όχημα της γραμμής Χ80 και νομίζει ότι είναι μια “κοινή”¨γραμμή του ΟΑΣΑ, συνεπώς δεν κάνει “μπάμ” (όπως λέμε στην καθομιλουμένη). Δεν αποκλείεται από φθινόπωρο, να καταργηθεί, αν συνεχίσει να πηγαίνει βόλτα το αδειανό λεωφορείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*