Έρχονται οι «Συγκοινωνίες Αθηνών», νέο branding για τις συγκοινωνίες της Αθήνας

Screenshot (167)m

Ίσως η πιο «πιασάρικη» είδηση της συνέντευξης τύπου που έδωσαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΣΑ κ. Γρηγόρης Δημητριάδης να ήταν οι αλλαγές στους τύπους και τις τιμές των κομίστρων, με φθηνότερο ενιαίο εισιτήριο και μηνιαίες κάρτες, ωστόσο ανακοινώθηκε επίσης κάτι σημαντικό που έχει να κάνει με το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας αποκτούν κοινή εταιρική εικόνα. Για χρόνια, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ και κάθε άλλη συγκοινωνιακή εταιρία ακολουθούσε τη δική της συγκοινωνιακή πολιτική και πολιτική προβολής, κάτι που είχε μόνο αρνητικά αποτελέσματα για σύνολο των συγκοινωνιών.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ολόκληρος ο όμιλος του ΟΑΣΑ θα παρουσιάζεται με τη νέα επωνυμία «Συγκοινωνίες Αθηνών». Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδης:

«Πήραμε μια βασική απόφαση στρατηγικής: Μια πόλη, ένα δίκτυο, ένας φορέας. Όχι 66 Δήμοι, αλλά μια πόλη. Όχι 4 μέσα, αλλά ένα δίκτυο. Όχι 3 εταιρείες αλλά ένας όμιλος.

Για να εφαρμοστεί η πολιτική μας υπάρχουν τέσσερις βασικές αρχές: Συνεργασία, αλληλοσεβασμός, αποφάσεις, δουλειά.

Ο ΟΑΣΑ, η ΣΤΑΣΥ, η ΟΣΥ, οι Διοικήσεις και οι εργαζόμενοι, έχουν πλέον μια αποστολή: Να εξορθολογήσουν, να επεκτείνουν, να λειτουργήσουν σύγχρονα οικονομικά και αποτελεσματικά το δίκτυο κίνησης επιβατών στην πόλη. Να αντιλαμβάνονται ως περιοχή ανεύρεσης λύσεων την τομή των συμφερόντων του Δημοσίου, των επιβατών κι εργαζομένων. Οτιδήποτε έξω από αυτά τα όρια δεν μπορεί να θεωρείται λύση, δεν θεωρείται λύση, δεν εξετάζεται.»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΑΣΑ, κ. Δημητριάδης δήλωσε:

«Ο Όμιλος ΟΑΣΑ αλλάζει την εταιρική του ταυτότητα και γίνεται Συγκοινωνίες Αθηνών με σύνθημα «Ένα δίκτυο. Μία πόλη». Τα οφέλη θα είναι ορατά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων όχι μόνο ως επιβάτες, αλλά και ως πολίτες μιας πόλης με λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, λιγότερη κίνηση και πιο καθαρό περιβάλλον.»

Επιπλέον, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ομίλου ΟΑΣΑ περιλαμβάνει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών και οι οποίες είναι σε εξέλιξη ή έχουν ήδη εφαρμοστεί. Ενδεικτικά:

  • Η εφαρμογή Google trip planner διαθέσιμη στο διαδίκτυο (web, κινητά, ταμπλέτες) προσφέροντας στο επιβατικό κοινό πληροφορίες για τις καλύτερες διαθέσιμες διαδρομές μέσα από το δημόσιο δίκτυο μεταφορών,
  • Το τουριστικό εισιτήριο που παρέχει απεριόριστες διαδρομές για τρεις μέρες, συμπεριλαμβανομένης και μίας διαδρομής με επιστροφή από/προς το αεροδρόμιο, και κοστίζει 20 ευρώ, ενώ θα παρέχονται και φυλλάδια/χάρτες στα αγγλικά,
  • Η νέα εξπρές λεωφορειακή γραμμή (X80) που συνδέει την προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά με το κέντρο της πόλης και το μουσείο της Ακρόπολης ξεκίνησε τον περασμένο μήνα,
  •  Η τηλεφωνική γραμμή 11185 που έχει μετατραπεί στον μοναδικό τηλεφωνικό αριθμό που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διαδρομές, καταγράφει καταγγελίες και δέχεται παρατηρήσεις,
  •  Οι νέοι τρόποι αγοράς εισιτηρίων με την εισαγωγή του συστήματος θερμικής (e-voucher) μέσα στους επόμενους μήνες σε περίπου 5.000 σημεία πώλησης, καθώς και την αγορά εισιτηρίου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile ticketing),
  • Η σταδιακή επέκταση των πρότυπων γραμμών, πρωτοβουλία που βραβεύτηκε πρόσφατα στο Συνέδριο Transport & Logistics Awards 2014,
  • Εντός του Ιουνίου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον Όμιλο ΟΑΣΑ και τον ανάδοχο για το έργο ΣΔΙΤ της τηλεματικής,
  • Για το έργο ΣΔΙΤ του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έδωσε το τελικό πράσινο φως για την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΑ και του προσωρινού αναδόχου.

Δείτε επίσης: Φθηνότερα τα εισιτήρια του ΟΑΣΑ από το Σεπτέμβριο

Πηγή: Υπουργείο Υποδομών

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

3 Comments

  1. Δεν αναφέρεται αλλά και ούτε υπονοείται στην νέα ενιαάι τιμολογιακή πολιτική ή και στο νέο λογότυπο των αστικών συγκοινωνιών το αστικό δίκυο του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας (Πειραιάς – Μαγούλα – Κορωπί).

    Ελπίζω να είναι εκ παραδρομής και να μην προοιονίζεται κάτι δυσάρρεστο για τους κατόχους των ενιάων κατρών και εισητηρίων για όλα τα μέσα ροτ ΟΟΑΣΑ.

    • Η διαχείρηση του Προαστιακού γίνεται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία μέχρι το τέλος της χρονιάς, αν δεν καθυστερήσει ο διαγωνισμός, θα ιδιωτικοποιηθεί. Μέχρι τότε τα ενιαία εισιτήρια θα ισχύουν σίγουρα στο αστικό τμήμα του Προαστιακού.

      • Άρα εάν ιδιωτικοποιηθεί η Τραινοσέ θα πληρώνουμε και δεύτερη κάρτα απεριορίστων διαδρομών (εκτός από αυτή του ΟΑΣΑ για όλα τα μέσα) για το αστικό τμήμα της διαδρομής του προαστικού ή και επιπλέον εισητήριο. Έρχονται μαύρες μέρες για τους επιβάτες του προαστιακού με την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της Τραινοσέ δύο κάρτες ή μία κάρτα οασα και επιπλέον εισητήριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*