Χρυσοχοΐδης: Στο Λαύριο ο Προαστιακός ως το 2020

Την πρόθεσή του να προωθηθεί το έργο της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας από το Κορωπί προς το λιμάνι του Λαυρίου εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ομιλία του στη χτεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Στη συνεδρίαση, η οποία είχε θέμα την επέκταση αυτή του προαστιακού είχαν παρευρέθησαν και δήμαρχοι από δήμους της ανατολικής Αττικής.

Η ομιλία του υπουργού ήταν μάλλον γενικόλογη με τον κ. Χρυσοχοϊδη να επαναλαμβάνει αρκετές φορές ότι απαιτούνται περισσότερες συζητήσεις και μελέτες για να προχωρήσει το έργο. Η σημαντικότερη ίσως είδηση είναι ότι η σιδηροδρομική γραμμή της επέκτασης θα έχει ως ανώτατη ταχύτητα τα 120 χλμ/ώρα και όχι τα 150 ή περισσότερα. Αυτό είναι σημαντικό καθώς αυτή η ταχύτητα επιτρέπει την κατασκευή ισόπεδων διαβάσεων κάτι που αναμένεται να μειώσει κατά πολύ το κόστος του έργου. Εξάλλου ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατασκευή φαραωνικών εγκαταστάσεων τσιμέντου όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια αλλά θέλει ένα σιδηρόδρομο φιλικό προς το περιβάλλον, απλό, λιτό και γρήγορο, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες.

Η επέκταση του Προαστιακού προς το Λαύριο προβλέπεται η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 31 χλμ., που θα αποτελεί διακλάδωση της υφιστάμενης γραμμής ΣΚΑ – Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Σύμφωνα με προηγούμενα σχέδια που μπορεί να ανατραπούν, προβλέπεται να διαθέτει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς (στο Μαρκόπουλο και στο Λιμάνι του Λαυρίου) και 7 στάσεις (Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρόπη, Περιγιάλι Θορικό, Εκπαιδευτικό Κέντρο Λαυρίου). Η διαδρομή από Αθήνα έως Λαύριο θα διαρκεί 55 λεπτά.

Ο υπουργός Υποδομών διευκρίνισε ότι πρέπει να ληφθούν πρώτα οι πολιτικές αποφάσεις, που αφορούν την επιλογή και την ένταξη κάποιων έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματά μας και στη συνέχεια, να ακολουθήσουν οι μελέτες των έργων και η υλοποίησή τους. Γι αυτό το λόγο θα επιδιώξει μία συζήτηση με την εκλεγμένη περιφερειάρχη της Αττικής  κυρία Δούρου, συγκεκριμένα για το θέμα του σιδηρόδρομου ώστε να ληφθούν κάποιες κατ’ αρχήν αποφάσεις, οι οποίες θα μελετηθούν στη συνέχεια στο τεχνικό τους μέρος. Επιθυμία πάντως του υπουργού είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί ως το 2020, χρονιά κατά την οποία αναμένεται και η ολοκλήρωση των έργων στους βασικούς σιδηροδρομικούς άξονες της Ελλάδας.

 

Δείτε επίσης: Τι συνέβη με τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Λουτράκι;

 

Πηγή: athenstransport.com, ΥΠΟΜΕΔΙ

 

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*