14 σταθμοί της γραμμής 4 του Μετρό ως το 2022

Τα 5 στάδια κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό (κλικ για μεγέθυνση)
Τα 5 στάδια κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό (κλικ για μεγέθυνση)

Στην ταυτόχρονη κατασκευή 2 και όχι ενός τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών. Έτσι, σε πρώτη φάση θα κατασκευαστεί το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός με 9 σταθμούς αλλά και το τμήμα Ευαγγελισμός – Γουδή με 5 σταθμούς Μετρό.

Το συνολικό μήκος της σήραγγας θα είναι 11,1 χιλιόμετρα, συν 800 μέτρα συνδετήριας σήραγγας ανάμεσα στη γραμμή 4 και τις γραμμές 2 και 3 στην περιοχή του Συντάγματος. Η νέα γραμμή εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 220.000 επιβάτες ημερησίως. Ο χρόνος διαδρομής από το Άλσος Βεḯκου ως το κέντρο της πόλης θα είναι περίπου 10 λεπτά και από την περιοχή του Ζωγράφου περίπου 5 λεπτά.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού (κατάθεση προσφορών και προεπιλογή) αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο και θα διαρκέσει περίπου 10 μήνες, με το διαγωνισμό να διεξάγεται το φθινόπωρο του 2015. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις η γραμμή 4 του μετρό θα βρίσκεται σε λειτουργία το 2022. Ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε σε 1,2 δις ευρώ (από 900 εκατ. μόνο για το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός). Η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά 800 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ το υπόλοιπο μέρος του ποσού από το νέο ΕΣΠΑ καθώς και από εθνικούς πόρους. Στον προϋπολογισμό, πέραν της κατασκευής του έργου, περιλαμβάνεται και η προμήθεια 17 νέων συρμών οι οποίοι θα κινούνται αυτόματα, χωρίς οδηγό (αλλά με συνοδό).

Οι σήραγγες του έργου προβλέπεται να κατασκευασθούν με Μετροπόντικα – ΤΒΜ διπλής τροχιάς (9,5 μ διάμετρο), ενώ οι σταθμοί μήκους 110 μ θα κατασκευασθούν με τις μεθόδους ανοικτού ορύγματος, υπόγειας διάνοιξης ΝΑΤΜ και με συνδυασμό των δύο μεθόδων. Καθώς το αμαξοστάσιο της γραμμής 4 θα βρίσκεται μελλοντικά στην περιοχή της Λυκόβρυσης (δεν θα κατασκευαστεί σε αυτή τη φάση), η νέα γραμμή θα ενώνεται με συνδετήρια σήραγγα μονής τροχιάς με την υφιστάμενη συνδετήρια σήραγγα των γραμμών 2 & 3 στην περιοχή Συντάγματος, ώστε οι νέοι συρμοί να μπορούν να κατευθυνθούν στα υφιστάμενα αμαξοστάσια. Στο αντικείμενο του Έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή υπόγειων χώρων εναπόθεσης συρμών με πλυντήριο συρμών και χώρο ελαφρών επισκευών πίσω από τον σταθμό Άλσος Βεΐκου, η επέκταση των εγκαταστάσεων συντήρησης και επισκευών του αμαξοστασίου Σεπολίων καθώς και η κατασκευή ενός νέου Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας για όλες τις γραμμές του Μετρό εντός του αμαξοστασίου Σεπολίων.

Οι θέσεις των σταθμών της γραμμής 4 του Μετρό από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή θα είναι οι εξής:

  • Άλσος Βεΐκου, επί της λεωφόρου Βεΐκου, πλησίον της διασταύρωσης με την οδό Τράλλεων. Θα σχεδιαστεί ως τερματικός σταθμός.
  • Γαλάτσι, στη διασταύρωση των λεωφόρων Βεΐκου και Γαλατσίου.
  • Κυψέλη, στην πλατεία Κυψέλης.
  • Δικαστήρια, στη διασταύρωση Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
  • Αλεξάνδρας, στη διασταύρωση Μουστοξύδη και λεωφόρου Αλεξάνδρας.
  • Εξάρχεια, στην πλατεία Εξαρχείων.
  • Ακαδημία, στη διασταύρωση Ακαδημίας και Σίνα. Ο σταθμός θα είναι ανεξάρτητος από τον υφιστάμενο σταθμό Πανεπιστήμιο της γραμμής 2, αλλά αναμένεται να συνδέεται με αυτόν.
  • Κολωνάκι, στην πλατεία Κολωνακίου.
  • Ευαγγελισμός. Στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας, Ριζάρη και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Όπως και ο σταθμός Ακαδημία, ο σταθμός του Ευαγγελισμού θα είναι ανεξάρτητος από τον υφιστάμενο σταθμό της γραμμής 3, αλλά αναμένεται να συνδέεται με αυτόν.
  • Καισαριανή, στη διασταύρωση Υμηττού και Εθνικής Αντιστάσεως.
  • Νήαρ Ηστ, επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως.
  • Ιλίσια, στην πλατεία Κύπρου
  • Ζωγράφου, στην πλατεία Γαρδένια.
  • Γουδή, στην πλατεία Ελευθερίας.

Παρατηρούμε ότι ότι ο σταθμός Πανεπιστήμιο της γραμμής 4 μετονομάστηκε σε Ακαδημία προκειμένου να μην προκαλείται σύγχυση με τον ήδη υπάρχοντα σταθμό Πανεπιστήμιο. Για πρώτη φορά, ανακοινώθηκαν σήμερα και τα ονόματα και τοποθεσίες των 5 (προηγουμένως 4) σταθμών του τμήματος Ευαγγελισμός – Γουδή.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας Γραμμής είναι :

  • Εξυπηρέτηση πυκνοκατοικημένων περιοχών της πόλης (Γαλάτσι, Κυψέλη, Παγκράτι, Καισαριανή, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή, Παγκράτι, Βύρωνας, κ.λπ.) με εκτίμηση ημερήσιας επιβατικής κίνησης 530.000 επιβάτες.
  • Εξυπηρέτηση σημαντικών εγκαταστάσεων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία (Λαϊκό, Παίδων, Στρατιωτικό νοσοκομείο 401, 251-ΓΝΑ, Υγεία, Μητέρα, Ιατρικό Κέντρο), εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πολυτεχνείο-κεντρικά, Πανεπιστήμιο-κεντρικά, Νομική Σχολή, Πολυτεχνειούπολη, Πανεπιστημιούπολη, Οδοντιατρική Σχολή), Δικαστήρια, περιοχές με έντονες επαγγελματικές και εμπορικές δραστηριότητες (κέντρο Αθήνας, λεωφ. Κηφισίας), τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου, κλπ
  • Αύξηση της δικτύωσης του Μετρό με συνολικά 5 σταθμούς μετεπιβίβασης με τις γραμμές 1,2 και 3.
  • Ανακούφιση υφιστάμενων σταθμών Μετρό από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού (κυρίως το Σύνταγμα που είναι ήδη στα όρια του όσον αφορά την ασφαλή διακίνηση των επιβατών στις αποβάθρες).

Μελλοντικά (δεν περιλαμβάνεται στη δημοπράτηση αυτή), αναμένεται να κατασκευαστούν οι επεκτάσεις:

  • Γουδή – Μαρούσι με 8 -προς το παρόν- σταθμούς,
  • Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Άνω Ηλιούπολη. Ο κλάδος αυτός, που κανονικά προβλέπεται να ανήκει στη μελλοντική γραμμή 5, είχε εξαγγελθεί πως θα είναι το επόμενο τμήμα που θα κατασκευαστεί μετά το Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός. Ωστόσο, δόθηκε προτεραιότητα στο τμήμα Ευαγγελισμός – Γουδή,
  • Άλσος Βεΐκου – Περισσός με 2 σταθμούς, και
  • Μαρούσι – Εθνική Οδός με 3 σταθμούς και το αμαξοστάσιο της γραμμής 4 στη Λυκόβρυση.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παρουσίαση της γραμμής 4 κάνοντας κλικ εδώ

Πηγή: ΥΠΟΜΕΔΙ, Καθημερινή

 

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

1 Comment

  1. Επιτέλους ένα έργο πνοής για το υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας παιρνει μπροστα!!!.Η πιο ευχάρηστη είδηση που άκουσα εδώ και πολύ καιρό!!.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*