Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Ιούλιος – Αύγουστος 2014

AM_Peiraias_progress_Aug14_LG

Δύο σημαντικά έργα, την εποπτεία των οποίων θα έχει η Αττικό Μετρό, οδεύουν σιγά – σιγά προς δημοπράτηση: η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστήμιου, σε συνδυασμό με την επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα προς πλατεία Αιγύπτου και η κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό από το Γαλάτσι έως τον Ευαγγελισμό. Η χρηματοδότηση και τα δύο έργα έχει εξασφαλιστεί (μέσω ΕΠΠΕΡΑΑ και ΠΕΠ Αττικής για Πανεπιστημίου/Τραμ και μέσω ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη γραμμή 4 του Μετρό), και αυτό που απομένει να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθούν και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα από το Υπουργείο Υποδομών ενώ το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Σιμόπουλος έχει δηλώσει σε πολλές συνεντεύξεις πως στόχος είναι η κατασκευή των έργων αυτών να ξεκινήσει μέσα στο 2015. Κρίνοντας πάντως από το μέγεθος των έργων και φυσικά από άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, θα ήταν έκπληξη αν δούμε την κατασκευή κάποιου από τα δύο έργα να ξεκινά πριν από το 2016, το νωρίτερο.

Επέκταση του Μετρό προς Πειραιά

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χωρίς προβλήματα συνεχίζονται τα έργα της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα προς τον Πειραιά. Ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού ο μετροπόντικας έχει ξεκινήσει την πορεία του από την Αγία Βαρβάρα, τον πρώτο σταθμό της επέκτασης, προς τον Κορυδαλλό. Εν τω μεταξύ τον Αύγουστο ο μετροπόντικας κινήθηκε όπως αναμενόταν με μεγαλύτερη ταχύτητα, κατασκευάζοντας ένα μήκος που αντιστοιχεί στο 5% της σήραγγας. Η πρόοδος εκσκαφής της σήραγγας ως το τέλος του Αυγούστου ήταν στο 17%, και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, ο μετροπόντικας αναμένεται να εισέλθει στο σταθμό του Κορυδαλλού πριν από το τέλος του χρόνου. Εν τω μεταξύ, στο κέντρο του Πειραιά ολοκληρώθηκαν, σε αυτή τη φάση, οι εργασίες παράκαμψης των δικτύων κοινής ωφέλειας και συνεχίζονται οι εργασίες επέκτασης των εργοταξίων ενώ σε διάφορα σημεία αναμένεται και η ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών, ώστε να ξεκινήσουν τα κύρια έργα εκσκαφής.

Αναλυτικά η εξέλιξη των έργων κατά τους προηγούμενους δύο μήνες έχει ως εξής:

  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή υποστυλωμάτων για την πλάκα δαπέδου αποβαθρών (Ιούλιος).
  • Σταθμός Κορυδαλλός: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διάτρησης, πάκτωσης και τάνυσης προεντεταμένων αγκυρίων και η σκυροδέτηση της πλάκας θεμελίωσης του σταθμού.
  • Σταθμός Νίκαια: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή θεμελιακής γείωσης καθώς και για την εξυγίανση και παραλαβή πυθμένα θεμελίωσης του κυρίως σταθμού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή και η απομάκρυνση προϊόντων εκσκαφής (ξεμπάζωμα επιχώματος προσβολής της σήραγγας ΝΑΤΜ του σταθμού), η υδατοστεγάνωση πλάκας θεμελίωσης και περιμετρικών τοιχίων, η κατασκευή μόνιμης επένδυσης του κυρίως σταθμού (σκυροδέτηση πλάκας θεμελίωσης από άξονα 8-12) και η εκσκαφή και αντιστήριξη σήραγγας ΝΑΤΜ του σταθμού (Α’ Φάση).
  • Σταθμός Μανιάτικα: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής κεφαλόδεσμου πασσάλων και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής έως και το 9ο επίπεδο, η εφαρμογή εκτοξευόμενου σκυροδέματος έως και το 8ο επίπεδο, η κατασκευή προεντεταμένων αγκυρίων έως και το 8ο επίπεδο του κυρίως κτηρίου του σταθμού και η κατασκευή αγκυρίων βράχου πλήρους πάκτωσης.
  • Σταθμός Πειραιάς: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανόρυξης υδρογεώτρησης, κατασκευής πιεζόμετρων και δοκιμαστικής άντλησης της πρόσβασης 3 και οι κατεδαφίσεις τριών μικρών κτιρίων. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποξήλωσης των πυλών Ε5 και Ε6. Στα πλαίσια κυκλοφοριακής ρύθμισης, ολοκληρώθηκαν εργασίες κατασκευής βιομηχανικού δαπέδου και φρεατίων υδροδότησης για την αλλαγή της θέσης πρυμνοδέτησης πλοίου, η διευθέτηση διαδρόμου αντλιοστασίου ΕΥΔΑΠ και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή νέων πεζοδρομίων στην περιοχή της πύλης Ε7 και η μετεγκατάσταση πυλώνα φωτισμού ΟΛΠ. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Δικτύων ΕΠΑ, ύδρευσης, ΟΤΕ και παρόχων εντός του χώρου του ΟΛΠ, καθώς επίσης και οι συνδέσεις του αγωγού φυσικού αερίου εγκάρσια της Ακτής Καλλιμασιώτη. Στο πλαίσιο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση στεγάστρων στάσεων, εκδοτηρίου εισιτηρίων και μεταφοράς περιπτέρου στο δυτικό πεζοδρόμιο του νοτίου άκρου της παράκαμψης σε νέα θέση. Επίσης, ολοκληρώθηκε η κατασκευή δικτύων ύδρευσης, η κατασκευή πλακών προστασίας καναλιού ομβρίων και η κατασκευή φρεατίων βανών ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την επέκταση της εργοταξιακής κατάληψης /περίφραξης, την κατασκευή στρώσεων οδοστρωσίας (βάση, υπόβαση), την κατασκευή προσωρινού τοιχίου περίφραξης ΟΛΠ και την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ΟΛΠ και την προστασία δικτύων ΟΤΕ και ΔΕΗ.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής πασσάλων και κεφαλόδεσμου στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου και οι εργασίες κατασκευής πασσάλων προσωρινής αντιστήριξης στην Πλατεία Κοραή. Ολοκληρώθηκε η εκσκαφή και εγκατάσταση συστήματος προσωρινής αντιστήριξης (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα- προεντεταμένα αγκύρια) 1ο ταμπάνι (+10.00) και σε εξέλιξη βρίσκεται η αρχαιολογική διερεύνηση αρχαίων πηγαδιών και δεξαμενών, η συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου και η εκσκαφή και εγκατάσταση συστήματος προσωρινής αντιστήριξης (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα- προεντεταμένα αγκύρια) για το 2ο επίπεδο εκσκαφής στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου. Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται οι εργασίες αποχωμάτωσης του σκάμματος στο Φρέαρ Εξαερισμού, στο πλαίσιο της αρχαιολογικής ανασκαφής.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής παράκαμψης δικτύου ΕΥΔΑΠ στο Φρέαρ Δεληγιάννη και οι αποξηλώσεις στο τμήμα εντός προαυλίου χώρου Πανεπιστημίου στο φρέαρ Πανεπιστήμιο. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απόσπασης των αρχαιολογικών ευρημάτων προς διατήρηση (βοτσαλωτό δάπεδο) και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής πασσάλων προσωρινής αντιστήριξης στο Φρέαρ Δεληγιάννη.
  • Πρόοδος εκσκαφής σήραγγας: 12% ως το τέλος Ιουλίου, 17% ως το τέλος Αυγούστου.

Επέκταση του Τραμ στον Πειραιά

AM_TRAM_progress_July14_LG

Με ικανοποιητικό ρυθμό συνεχίζονται και οι εργασίες για την επέκταση του Τραμ από το ΣΕΦ προς το κέντρο του Πειραιά. Οι εργασίες το προηγούμενο δίμηνο έχουν ως εξής:

  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τεχνικών έργων σε διάφορες θέσεις της διαδρομής του Τραμ. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν οι πάσσαλοι θεμελίωσης της γέφυρας Μυρτιδιώτισσας στην τερματική στάση του ΣΕΦ και συνεχίζονται οι εργασίες. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εκσκαφές στην αναστροφή Λαμπράκη και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκσκαφές στην περιοχή της προβλεπόμενης στάσης Καραϊσκάκη. Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης της γέφυρας στη γέφυρα Λαμπράκη κλπ).
  • Ξεκίνησε η διερεύνηση με δοκιμαστικές τομές, θέσεων κατασκευής των συστημάτων διπλών υπόγειων κάδων απορριμμάτων στη Γρ. Λαμπράκη.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μετατόπισης των δικτύων της ΔΕΗ στη στάση του ΣΕΦ και της Α΄φάσης του αγωγού ακαθάρτων στην Μικράς Ασίας.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μετατόπισης του αγωγού ακαθάρτων στη Γρ. Λαμπράκη και των δικτύων ΔΕΗ στην αναστροφή της Λαμπράκη.

Η ολοκλήρωση των έργωντης επέκτασης αναμένεται έως το τέλος του 2015.

AM_TRAM_progress_Aug14_LG

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*