Πώς να αγοράσετε εισιτήρια για τις συγκοινωνίες της Αθήνας από το κινητό σας τηλέφωνο

B5D_650IMAEcx4P

Από το Δεκέμβριο του 2014 οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας έχουν μία ακόμη εναλλακτική πέραν των κλασικών χάρτινων εισιτηρίων: την αγορά και χρήση ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσω της εφαρμογής «TfA tickets» που διατίθεται για κινητά Android και iPhone.

Σε αυτό το post προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος για να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή αυτή.

Ερωτήσεις που απαντώνται παρακάτω:

  • Πώς μπορώ να αποκτήσω την εφαρμογή TfA tickets και ποια εισιτήρια μπορώ να αγοράσω μέσω αυτής;
  • Πώς αγοράζω και πώς χρησιμοποιώ ένα εισιτήριο μέσω της εφαρμογής;
  • Τι συμβαίνει σε περίπτωση ελέγχου εισιτηρίων και τι θα γίνει αν το κινητό μου κλείσει λόγω χαμηλής μπαταρίας;
  • Τι συμβαίνει αν αλλάξω κινητό τηλέφωνο;
  • Τι μπορώ να κάνω αν έχω κάποιο πρόβλημα με την εφαρμογή;
  • Πώς μπορώ να αποκτήσω την εφαρμογή TfA tickets;

Η εφαρμογή TfA tickets είναι διαθέσιμη για φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα και tablets) με λειτουργικό σύστημα Android ή iOS.

  • Για Android κάντε κλικ εδώ ή αναζητήστε «TfA tickets» ή «εισιτήρια ΟΑΣΑ» στο Google Play.
  • Για λειτουργικό iOS της Apple αναζητήστε την εφαρμογή AppStore. Στο πεδίο αναζήτησης εισάγετε «TfA tickets» ή «Συγκοινωνίες Αθηνών». Ακολούθως εγκαταστήστε την εφαρμογή TfA tickets.

Εναλλακτικά, με χρήση εφαρμογής QRcode reader οι χρήστες, είτε έχουν Android, είτε iOS, μπορούν να κάνουν σάρωση του QR code που ακολουθεί:

Screenshot (402)

Η εφαρμογή προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη για κινητά Windows Phone.

  • Ποια εισιτήρια μπορώ να αγοράσω μέσω της εφαρμογής TfA tickets; 

Μέσω της εφαρμογής TfA tickets είναι δυνατή η αγορά όλων των εισιτηρίων που διατίθενται από τις Συγκοινωνίες Αθηνών. Προς το παρόν δεν είναι δυνατή η αγορά μηνιαίων, τριμηνιαίων, εξαμηνιαίων και ετήσιων καρτών. Τα εισιτήρια έχουν ακριβώς τις ίδιες τιμές με τα εκδοτήρια και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων των Συγκοινωνιών Αθηνών.

  • Πώς πληρώνω για την αγορά των εισιτηρίων μέσω της εφαρμογής;

Η ηλεκτρονική πληρωμή των εισιτηρίων γίνεται μέσω της χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Προς το παρόν δεν είναι δυνατή η πληρωμή μέσω Paypal.

  • Είναι απαραίτητη η εγγραφή προκειμένου να αγοράσω και να χρησιμοποιήσω εισιτήρια;

Η εγγραφή στην εφαρμογή (email και κωδικός πρόσβασης) είναι προαιρετική. Εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν και να χρησιμοποιηθούν χωρίς την πραγματοποίηση εγγραφής. Ο κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει να εγγραφεί αργότερα χωρίς να χάσει εισιτήρια που έχει ήδη αγοράσει.

  • Είναι απαραίτητη η σύνδεση με το ίντερνετ προκειμένου να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή;

Η σύνδεση με το ίντερνετ (σύνδεση δεδομένων ή wifi) είναι απαραίτητη προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αγορά ενός εισιτηρίου. Για την χρήση του εισιτηρίου (επικύρωση κατά την μεταφορά με τα ΜΜΜ) δεν είναι απαραίτητη η σύνδεση με το ίντερνετ καθώς τα εισιτήρια παραμένουν αποθηκευμένα στη συσκευή.

  • Πώς αγοράζω ένα εισιτήριο μέσω της εφαρμογής TfA tickets;

unnamed

Από την κεντρική οθόνη της εφαρμογής επιλέγουμε «Αγορά εισιτηρίων» και στην συνέχεια εμφανίζεται η λίστα με όλα τα εισιτήρια τα οποία είναι διαθέσιμα και την τιμή τους. Πατώντας πάνω σε κάθε κατηγορία μπορούμε να δούμε τους όρους χρήσης του εισιτηρίου (σε ποια μέσα χρησιμοποιείται, διάρκεια ισχύος κλπ). Επιλέγοντας «OK» μεταφερόμαστε στην επόμενη οθόνη οπού μπορούμε να επιλέξουμε την αγορά από 1 έως 5 εισιτηρίων (δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλα ταυτόχρονα).

Στην επόμενη οθόνη καλούμαστε να συμπληρώσουμε τα στοιχεία της πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας ή να επιλέξουμε τη χρήση μίας κάρτας που έχουμε ήδη αποθηκεύσει από προηγούμενη συναλλαγή (σε αυτή την περίπτωση ζητείται μόνο ο τριψήφιος κωδικός CVV). Επίσης ζητείται και μία διεύθυνση email προκειμένου να αποσταλεί απόδειξη συναλλαγής.

Η αγορά ενός ή περισσότερων εισιτηρίων μέσω της εφαρμογής μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή ανεξάρτητα με το πότε το εισιτήριο θα χρησιμοποιηθεί. Τα αγορασμένα εισιτήρια είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν έως και 6 μήνες μετά την ημέρα αγοράς τους. Για την αγορά των εισιτηρίων (αλλά όχι για τη χρήση τους) είναι απαραίτητη η σύνδεση με το διαδίκτυο (σύνδεση δεδομένων ή wifi).

  • Πώς χρησιμοποιώ ένα εισιτήριο μέσω της εφαρμογής TfA tickets;

unnamed (1)Από την κεντρική οθόνη, πατάμε «Τα εισιτήριά μου» για να δούμε τη λίστα με τα εισιτήρια που έχουμε αγοράσει και περιμένουν να χρησιμοποιηθούν ή χρησιμοποιούνται ήδη. (Αν δεν υπάρχει κάποιο εισιτήριο εκεί πρέπει να αγοράσουμε μέσω της διαδικασίας που περιγράφεται παραπάνω). Αφού επιλέξουμε εισιτήριο, το ενεργοποιούμε περίπου 2 λεπτά πριν επιβιβαστούμε στο λεωφορείο ή φτάσουμε στο σταθμό του μετρό.

unnamed (2)Με την ενεργοποίηση ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση των 2 λεπτών προκειμένου το εισιτήριο να είναι πράγματι έγκυρο. Σύμφωνα με τις Συγκοινωνίες Αθηνών, αν τα 2 λεπτά της αντίστροφης μέτρησης δεν έχουν παρέλθει ως την επιβίβαση του επιβάτη στο λεωφορείο, αυτός οφείλει να επιβιβαστεί από την μπροστινή πόρτα και να δείξει στον οδηγό την οθόνη του κινητού του (με την αντίστροφη μέτρηση) ώστε προφανώς να μην έχει πρόβλημα σε περίπτωση ελέγχου εισιτηρίων.

Για όση ώρα (ή μέρες) ένα εισιτήριο παραμένει ενεργό, στη λίστα των εισιτηρίων μας, εμφανίζεται δίπλα του η ένδειξη «ενεργό».

Σημειώνεται ότι για την ενεργοποίηση και τη χρήση ενός εισιτηρίου δεν είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο (είναι όμως για την αγορά τους) και τα εισιτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και 6 μήνες μετά την ημερομηνία αγοράς τους.

  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω ταυτόχρονα παραπάνω από ένα εισιτήριο;

Ναι. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που μετακινούμαι με 2 φίλους, μπορώ να ενεργοποιήσω ταυτόχρονα 3 εισιτήρια, το ένα μετά το άλλο. Ωστόσο, όλα τα άτομα πρέπει να είναι μαζί κατά την μετακίνησή τους.

  • Για πόση ώρα παραμένει ενεργό ένα εισιτήριο;

Αυτό εξαρτάται από το είδος του εισιτηρίου. Έτσι, ένα ενιαίο εισιτήριο αξίας 1,20 ευρώ παραμένει ενεργό για 70 λεπτά, ένα ημερήσιο εισιτήριο παραμένει ενεργό για 24 ώρες από τη στιγμή της ενεργοποίησης, ενώ ένα εισιτήριο Αεροδρομίου μετ’ επιστροφής παραμένει ενεργό για 7 ημέρες. Δείτε αναλυτικά τη λίστα με όλα τα εισιτήρια των Συγκοινωνιών Αθηνών.

  • Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ελέγχου εισιτηρίων;

Σε περίπτωσηunnamed (3) ελέγχου εισιτηρίων, αντί για χάρτινο εισιτήριο δείχνω στον ελεγκτή την οθόνη του κινητού με το ενεργό εισιτήριο που χρησιμοποιώ (όπως φαίνεται αριστερά). Σε περίπτωση χρήσης μειωμένου εισιτηρίου, δείχνω και το ανάλογο δικαιολογητικό. Δείτε επίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον έλεγχο εισιτηρίων και τα πρόστιμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  • Τι θα συμβεί σε περίπτωση που σβήσει το κινητό μου λόγω χαμηλής μπαταρίας;

Σύμφωνα με τις Συγκοινωνίες Αθηνών, ο κάθε επιβάτης είναι υπεύθυνος να διατηρεί το κινητό του φορτισμένο και σε λειτουργία αν χρησιμοποιεί την εφαρμογή TfA tickets για τις μετακινήσεις του. Σε περίπτωση επιβολής προστίμου εξαιτίας κλειστού τηλεφώνου ο επιβάτης πρέπει να μεταβεί με το (φορτισμένο) τηλέφωνό του και το απόκομμα επιβολής προστίμου στα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, Αθήνα).

  • Αν κλαπεί το τηλέφωνό μου ή αλλάξω συσκευή χάνω τα εισιτήρια που δεν έχω χρησιμοποιήσει; 

Όχι καθώς είναι δυνατή η μεταφορά των εισιτηρίων σε άλλη συσκευή.  Ο κάτοχος του κινητού πρέπει να στείλει email στο mobile@oasa.gr ή να καλέσει στο 11185 (Δευτέρα-Παρασκευή: 8:00 π.μ. – 15:00 μ.μ.) συμπεριλάμβάνοντας το αναγνωριστικό της εφαρμογής (ID ή όνομα χρήστη) σε όλα τα αιτήματα. Το αναγνωριστικό της εφαρμογής μπορεί να βρεθεί μέσα από την εφαρμογή στην καρτέλα [Βοήθεια] > [Πληροφορίες εφαρμογής]. Η μεταφορά των εισιτηρίων μπορεί να χρειαστεί έως και 1 εργάσιμη μέρα.

Επομένως, για να είναι εξασφαλισμένος κανείς σε περίπτωση κλοπής του κινητού του θα πρέπει ή να προχωρήσει στην (προαιρετική) δημιουργία λογαριασμού στην εφαρμογή ή να έχει σημειώσει το αναγνωριστικό της εφαρμογής του.

  • Τι μπορώ να κάνω αν έχω κάποιο πρόβλημα με την εφαρμογή;

Σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίσει κάποια δυσλειτουργία ή πρόβλημα με την εφαρμογή, μπορεί να επικοινωνήσει με τις Συγκοινωνίες Αθηνών στο email mobile@oasa.gr ή να καλέσει στο 11185 (Δευτέρα-Παρασκευή: 8:00 π.μ. – 15:00 μ.μ.).

Έχετε κάποια άλλη απορία σχετικά με την εφαρμογή TfA tickets; Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω.

Πηγή: Συγκοινωνίες Αθηνών

Δείτε επίσης:

5 Comments

    • Αυτή είναι η παλιά εφαρμογή που αφορούσε το χάρτινο εισιτήριο, και η οποία έχει καταργηθεί από τον Οκτώβριο, όπως και το χάρτινο.

      Τη νέα εφαρμογή, η οποία αφορά χρήστες προσωποποιημένων καρτών, μπορείτε να τη βρείτε εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lgcns.greece

      • Σας Ευχαριστω για την απάντηση !
        Αλλα μου έβγαλε μήνυμα οτι η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν υποστηρίζεται απο το κινητό μου,,
        Κρίμα

        • Ναι, γιατί η συσκευή πρέπει να διαθέτει NFC chip ώστε να μπορείς να φορτίσεις την καρτα.
          Βεβαια είμαστε και εμείς που έχουμε iPhone, το οποίο διαθέτει το συγκεκριμένο chip, αλλά είναι κλειδωμένο για χρήση μόνο από το Apple Pay, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καν η εφαρμογή για iOS.

  1. Αν χρησιμοποιήσω το application και αγοράσω κάρτα 5 ημερών, θα την ενεργοποιήσω μόνο μία φορά (2 λεπτά πριν την πρώτη επιβίβαση μου ή θα πρέπει να την ενεργοποιώ κάθε φορά.

    Και μια δεύετρη ερώτηση. Αν αγοράσω το εισητίριο αυτό από τώρα μπορώ να αρχίσω να το χρησιμοποιήσω σε 20 ημέρες?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*