Αγωγή εις βάρος του δημοσίου από τον ΟΑΣΑ

Στην άσκηση αγωγής εναντίον του ελληνικού δημοσίου προχωρά ο ΟΑΣΑ, χωρίς να χάσει χρόνο περιμένοντας την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ο ΟΑΣΑ διεκδικεί 185 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του κόστους της κοινωνικής πολιτικής για κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Πρόκειται για οφειλές που έπρεπε να είχε λάβει ο οργανισμός την περίοδο 2011-2013 έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί το κόστος της επιβίβασης επιβατών δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο αλλά ουδέποτε εξοφλήθησαν από τα αρμόδια υπουργεία.

Η τακτική αυτή των κυβερνήσεων, να εφαρμόζουν κοινωνική πολιτική χωρίς να υπολογίζουν το κόστος για τις εταιρίες συγκοινωνιακού έργου κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας διακυβέρνησης. Ο πρώην υφυπουργός (και νυν υπουργός) Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης αρνήθηκε να αναγνωρίσει το κόστος της δωρεάν μετακίνησης επιβατών από όλα τα μέσα τον προηγούμενο Ιούλιο (πρώτες μέρες εφαρμογής των capital controls) λέγοντας πως «αποτέλεσε πράξη δικαιοσύνης και δεν μπορεί ούτε να κοστολογηθεί, καθώς δεν μπορεί να αποτιμηθεί το μεταφορικό έργο (φόρτος) σε συνθήκες μη κανονικές, ούτε να χαρακτηριστεί ως έλλειμμα αλλά αντιθέτως μία πολιτική πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης».

Με την αγωγή που αποφάσισε το Δ.Σ. του ΟΑΣΑ επιδιώκεται να μην παραγραφούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντι στον οργανισμό. Επίσης, το Δ.Σ. του ΟΑΣΑ εισηγείται προς την κυβέρνηση σειρά αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η εξίσωση του κομίστρου με το γραμματόσημο, ώστε να είναι κακούργημα η παραχάραξη των εισιτηρίων, όπως δηλαδή ισχύει για όλα τα αξιόγραφα του Δημοσίου. Συγκεκριμένα εισηγείται την ένταξη των εισιτηρίων στις πρόνοιες του άρθρου 218, το οποίο προβλέπει πως όποιος «καταρτίζει πλαστά ή νοθεύει επίσημα ένσημα δηλωτικά αξίας, ιδίως ταχυδρομικά ή χαρτόσημα ή άλλα φορόσημα, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει σαν γνήσια», ή «εν γνώσει τα χρησιμοποιεί σαν γνήσια», ή «τα προμηθεύεται γι’ αυτόν τον σκοπό, ή τα προσφέρει στην αγορά, ή τα εισάγει σε κυκλοφορία, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».

Πηγή: euro2day.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*