Δωρεάν μετακίνηση για τους άνεργους στις συγκοινωνίες της Αθήνας

 

Το άρθρο αυτό δεν ενημερώνεται πλέον. Για τις πληροφορίες που ισχύουν σήμερα δείτε: Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

 

Με βάση τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι άνεργοι δικαιούνται να μετακινούνται δωρεάν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ.

Σε περίπτωση ελέγχου εισιτηρίων, θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

  1. Βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ τρέχοντος μήνα (εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ)
  2. Kάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ σε ισχύ, και
  3. Αποδεικτικό ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο ασθενείας).

Η βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ/κάρτα ανεργίας πρόκειται να αντικατασταθεί στο μέλλον από ειδική κάρτα μετακίνησης που θα εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ.

Η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων ισχύει για Λεωφορεία (περιλαμβάνονται και οι γραμμές του Αεροδρομίου), Τρόλεϊ, Μετρό (περιλαμβάνεται και ο σταθμός του Αεροδρομίου), ΗΣΑΠ και Τραμ. Η δωρεάν μετακίνηση ΔΕΝ ισχύει στον Προαστιακό (ούτε στο αστικό τμήμα) καθώς δεν υπάρχει τέτοια νομική πρόβλεψη.

Δείτε επίσης:

21 Comments

  1. Γειά χαρά σε όλους. Είμαι άνεργη και έχω κάνει την αίτηση μέσω ίντερνετ για την ειδική προσωποποιημένη κάρτα. Όπως αναφέρεται στις οδηγίες θα μπορούσα με την προσκόμιση των ειδικών δικαιολογητικών να πάω σε οποιδήποτε από τα εκδοτήρια και να παραλάβω την κάρτα μου από εκεί αντί να περιμένω να έρθει με ταχυδρομείο κάτι που δεν μπορούσα εκ των πραγμάτων να κάνω καθώς θα ταξίδευα στην Αθήνα άμεσα οπότε δεν θα βρισκόμουν και σε σταθερή διεύθυνση για πολλές μέρες. Τελικά φτάνοντας στον Πειραιά , διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια υπηρεσία και δεν μου έδωσαν κάποια κάρτα και δεν είχαν και ιδέα για το τι τους μιλούσα. Τώρα που θέλω να αλλάξω την επιλογή μου και να ζητήσω να έρθει ταχυδρομικά η κάρτα αφού πλέον βρίσκομαι σε σταθερή διεύθυνση, εκτός Αθηνών βέβαια, θα κάνω νέα αίτηση ή μπορώ με τα ίδια στοιχεία να αλλάξω κάπως αυτή την επιλογή; Παρακαλώ όποιος μπορεί να βοηθήσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

      • Οπως εξήγησα σαφώς πιο πάνω η αίτησή μου είχε γίνει με επιλογή “ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΠΟ ΕΚΔΟΤΗΡΙΟ”. και η ερώτηση απλά τώρα είναι αφού τελικά δεν μπορώ να την παραλάβω από κάποιο εκδοτήριο ακόμα, μπορώ να αλλάξω την επιλογή στην ήδη υπάρχουσα αίτηση και να βάλω μια ταχυδρομική διεύθυνση για παράδοση ή πρέπει να κάνω καινούρια αίτηση πάλι;

        • Δηλαδή, κάνατε την αίτηση με το QR Code. Δεν πληκτρολογήσατε κάποια διεύθυνση.

          Όταν κάνετε τη συγκεκριμένη αίτηση, η καρτα δεν εκδίδεται από μόνη της. Πρέπει να εκτυπώσετε το QR Code και να πάτε στο εκδοτήριο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ΑΜΚΑ, βεβαίωση ΟΑΕΔ και ταυτότητα).

          Ο σκοπός της συγκεκριμένης αίτησης είναι να σας γλιτώνει χρόνο στο εκδοτήριο, μιας και ο εκδότης σκανάρει το QR Code και τα στοιχεία σας εισάγονται κατευθείαν στο σύστημα, αντί να τα πληκτρολογεί ένα-ένα ο εκδότης.

          • Όπως και έκανα..και τα είχα αυτά τα δικαιολογητικά μαζί μου πηγαίνοντας στο εκδοτήριο…Μαλλον η υπάλληλος εκεί ίσως δεν το κατάλαβε ότι έχω και αυτό το χαρτί μαζί μου, γιατί όταν της είπα ότι έχω κάνει την αίτηση ηλεκτρονικά και ότι θέλω να παραλάβω την κάρτα μου από εκεί μου είπε ότι αυτό δεν γίνεται….οκ…τώρα κατάλαβα πως την επόμενη φορά θα πρέπει να επιμείνω περισσότερο και να εξηγήσω ίσως εγώ στην υπάλληλο πως γίνεται αυτή η διαδικασία….! Ευχαριστώ πάντως για την διευκρίνηση και για τη βοήθειά σας

    • Μα έχω ήδη κάνει αίτηση online όπως έγραψα και στο ενδιάμεσο όντως μετακινήθηκα με την βεβαίωση οαεδ τελικά…..Από εδώ και πέρα όμως αναρωτιέμαι τι θα κάνω…Αν κατάλαβα καλά, προτείνετε να ξανακάνω καινούρια αίτηση και όταν έρθει η ώρα να ενεργοποιήσω την κάρτα; Η αίτηση που έκανα δηλαδή πριν 10-15 μέρες περίπου δεν θα ισχύει τελικα;

  2. ΕΒΓΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΕΚΔΟΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΩΠΟΙΗΣΩ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
    ΜΠΩΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΛΙΝΚ ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΨΑΞΑ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΚΑΤΙ

    • Από το τηλ. κέντρο του ΟΑΣΑ είπαν πως σε 10 μέρες περίπου, θα υπάρχει μια ειδική πλατφόρμα στο site της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) για την ενεργοποίηση των καρτων.

  3. Δηλαδη η δωρεαν μετακινηση ισχυει μονο για την Αθηνα???ο κωλοΟΑΣΘ στην Θεσσαλονικη τι είναι?Ειναι Βατικανο?Ανεξαρτητο κρατιδιο?Δεν τον πιανει αυτόν ο νομος?Θα συνεχισει να αυθαιρετεί?

  4. έλεγχος σε όλους τους σταθμούς metro και προαστιακού τώρα! έχουν γεμίσει τα τρένα κλεφτες – προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα!!!

  5. Πιστεύω ότι είναι άδικο για τους άνεργους συνανθρώπους μας να μην δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση στο αστικό δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει νομική πρόβλεψη να μετακινούνται δωρεάν στο αστικό τμήμα : Πειραιάς – ΣΚΑ- Μαγούλα – Κορωπί.

  6. Θα φέρω ένα παράδειγμα.
    Δηλ. αν κάποιος βρίσκεται στο σταθμό Αττικής και θέλει να κατέβει πχ στο Κορωπί, ΔΕΝ μπορεί να πάρει ηλεκτρικό, να κατέβει Νερατζιώτισσα και να πάρει τον Προαστιακό, αλλά μπορεί να κατέβει Σύνταγμα με το μετρό, να ανέβει στη μπλε γραμμή και να κατέβει Κορωπί; Δηλ αν είσαι σε συρμό του μετρό είσαι καλυμμένος παρόλο που κατεβαίνεις σε σταθμό του προαστιακού;

  7. η αστειότητα με τις κάρτες του οαεδ δεν έχει ακόμα σταματησει. τι θα πει κάρτα ανεργίας σε ισχύ? τα μικρά αυτοκόλλητα με την επόμενη ημερομηνία εγγραφής διατηρούν την ισχύ! αφήστε που οσοι έχουν περάσει από τον οαεδ και τώρα εργάζονται, δεν έχουν παραδώσει τις κάρτες…
    το τζάμπα στα ΜΜΜ από τα χρόνια του Αντρέα ακόμα μόνο κακό έκανε…οι άνεργοι ας δικαιούνται μισό εισιτήριο.η τιμή του εισιτηρίου και η μηνιαία κάρτα θα αυξηθούν λόγω του ΦΠΑ, θα είναι κρίμα να αυξηθούν και άλλο για την “κοινωνική πολιτική” της κυβέρνησης….

    • Μπλα μπλα μπλα. Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης πολύ καλά κάνει και υπάρχει. Δωρεάν μετακίνηση για τους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ. Κάτσε να γκρινιάζεις τώρα επειδή δεν νίκησε το κόμμα σου και θα μπεί ο ΦΠΑ στα εισιτήρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*