Αυξάνονται τελικά οι τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ

Την αύξηση κατά 10% των τιμών των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Σπίρτζης σε συνέντευξή του στον Βήμα FM. Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως η αύξηση της τιμής είναι αναπόφευκτη λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, ωστόσο θα γίνει προσπάθεια ώστε να μην αυξηθεί η τιμή των καρτών απεριορίστων διαδρομών.

Έτσι, η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου αναμένεται να αυξηθεί στα 1,30 ευρώ από 1,20 και του μειωμένου στα 0,65 ευρώ από 0,60. Ο. κ. Σπίρτζης είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα περάσει μόνο στα τουριστικά εισιτήρια αλλά φαίνεται πως τελικά εννοούσε όλα τα ενιαία εισιτήρια. Όπως δήλωσε σήμερα: «Αυτό που προγραμματίζουμε είναι, επειδή θα αυξηθεί έτσι ή αλλιώς κατά 10% το εισιτήριο, επειδή ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23%, να μπορέσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες που πηγαίνουν στις δουλειές και τις μετακινήσεις τους με τα Μέσα Μεταφοράς και να επιβαρυνθεί λίγο περισσότερο το απλό εισιτήριο, το οποίο χρησιμοποιούν περιστασιακά τουρίστες ή άλλοι».

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΔΙΣΥ ο κ. Σπίρτζης δήλωσε:
«Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΔΙΣΥ και των περιφερειακών αεροδρομίων που προβλέπονται μέσα στη συμφωνία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη χώρα μας, αλλά είναι δέσμευση της χώρας που πρέπει να τηρήσουμε και πρέπει να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα για να βγει από την κρίση μέσα στην επόμενη τριετία. Προβλέπεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΔΙΣΥ να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και να ολοκληρωθεί αυτός των αεροδρομίων, ο οποίος είναι στην ολοκλήρωσή του, γιατί έχει βγει η ανάδοχη, πλειοψηφούσα κοινοπραξία, η οποία είναι η Fraport, και πρέπει να γίνουν οι ανάλογες συνεννοήσεις για τη σύμβαση που θα υπογραφεί και έχει ήδη συνταχθεί το σχέδιό της. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε συγκεκριμένη σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.

Ό Όμιλος ΟΣΕ χρησιμοποίησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να μπορέσει να επιβιώσει. Αυτό είχε ως συνέπεια να συσσωρευτούν όχι μόνο 800 εκατ. ευρώ, αλλά πολύ παραπάνω: 2,5 δις + 800 εκατ. ευρώ. Τα 800 εκατ. ευρώ είναι η ενίσχυση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το ελληνικό Δημόσιο, την οποία θεωρούν κρατική ενίσχυση κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επομένως, αν δεν διαγράψει το Δημόσιο αυτά τα χρήματα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα χρήματα θα ζητηθούν πίσω από την Επιτροπή, ως κρατική ενίσχυση, και μάλλον θα πρέπει να πληρώσουμε και πρόστιμο.»

 Πηγή: Βήμα FM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*