Ξεπαγώνει η υπογειοποίηση του Ηλεκτρικού στο Φάληρο

101254229

Ένα από τα ξεχασμένα έργα στα μέσα σταθερής τροχιάς πρόκειται να βγει από τον πάγο μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την υπογειοποίηση  του τμήματος Φάληρο-Πειραιάς της γραμμής του ηλεκτρικού και της κατασκευής του σταθμού Καμίνια στο ύψος του εργοστασίου Κεράνης.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε, το υπουργείο θα προωθήσει μία νέα  φιλοσοφία στον σχεδιασμό των Μέσων Σταθερής Τροχιάς Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με ένταξη στο «Πακέτο Γιούνκερ» και στόχο να εξυπηρετηθούν πυκνοκατοικημένες και μη προνομιούχες περιοχές. Τα έργα αυτά θα είναι το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό, η υπογειοποίηση της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) στο τμήμα Ν. Φάληρο – Πειραιάς, και οι επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Σταυρούπολη και προς Εύοσμο/Κορδελιό.

Το έργο της υπογειοποίησης αρχικά προβλεπόταν να ήταν έτοιμο το 2011. Η σύμβαση όμως για τις σχετικές μελέτες διαλύθηκε και το έργο μπήκε στον πάγο, καθώς η ΣΤΑΣΥ έκρινε πως η συνέχισή του δεν ήταν συμφέρουσα. Βασική αιτία για αυτό ήταν ότι με την υλοποίηση του έργου θα επηρεάζονταν αρνητικά τόσο στη λειτουργία, όσο και στα έσοδά της για διάστημα περίπου 2 ετών, ενώ η ολοκλήρωση του έργου δεν θα πρόσθετε νέους επιβάτες. Προηγουμένως όμως, η ΣΤΑΣΥ αποζημίωσε τον ανάδοχο του έργου με 900.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ,το τμήμα από το Φάληρο ως τον τερματικό σταθμό του Πειραιά είχε εξαιρεθεί από τα έργα ανακαίνισης της σιδηροδρομικής υποδομής που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια καθώς η τότε διοίκηση των ΗΣΑΠ θεωρούσε ότι οι εργασίες της υπογειοποίησης δεν θα καθυστερήσουν. Συνέπεια αυτού είναι η γραμμή να βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση αναγκάζοντας τους συρμούς να κινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες λόγω του κινδύνου πρόκλησης βλαβών ή ατυχημάτων.

Η υπογειποίηση πάντως θα πρόσφερε τα μέγιστα αν γινόταν πριν ή ταυτόχρονα με τα έργα της επέκτασης του Τραμ προς τον Πειραιά έτσι ώστε μέρος της γραμμής του Τραμ να κινείται πάνω από την υπογειοποιημένη γραμμή του ηλεκτρικού.

φωτο: Nikolaos Pantazis/panoramio.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*