Πιο κοντά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη γραμμή 4 του Μετρό

Για μία ακόμα φορά, φαίνεται πως βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό.

Σε συνάντηση που είχαν χτες ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, συζήτησαν τα θέματα που αφορούν την υλοποίηση των αυτοκινητοδρόμων, της γραμμής 4 του Μετρό και της σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Όσον αφορά την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό (από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή με 14 σταθμούς), η ΕΤΕπ έδειξε ενδιαφέρον για αύξηση της συμμετοχής της στο 75% . Το υπόλοιπο 25% από τα 1,4 δις ευρώ του προϋπολογισμού θα προέλθει μέσω ΕΣΠΑ. Ο ιδιώτης δηλαδή θα καταβάλει 350 εκατ. ευρώ τα οποία θα του επιστραφούν από τα έσοδα του Μετρό σε βάθος χρόνου. Η λειτουργία του Μετρό θα παραμείνει στο κράτος.

Το υπουργείο Μεταφορών φιλοδοξεί να προκηρύξει τον διαγωνισμό για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4  (Άλσος Βεΐκου – Γουδί), προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ ως το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Διαβάστε: Αφιέρωμα – Η γραμμή 4 του Μετρό

Τον Ιούλιο του 2014, ο υπουργός της τότε κυβέρνησης κ. Χρυσοχοΐδης είχε δηλώσει πως η χρηματοδότηση για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 (τότε το πρώτο τμήμα έφτανε ως τον Ευαγγελισμό) εξασφαλίστηκε και θα προερχόταν κατά 50% μέσω της ΕτΕπ και κατά 50% μέσω ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια, το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ανακοινώθηκε η προσθήκη ακόμα 5 σταθμών και η αύξηση του προϋπολογισμού στα 1,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 800 εκατομμύρια θα προερχόταν από την ΕΤΕπ (66%) ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. από ιδιώτες μέσω ΕΣΠΑ (33%).

Στη συνέχεια, και πριν ακόμα ανέλθει στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η χρηματοδότηση δεν έχει εξασφαλιστεί και ότι θα γίνει επανασχεδιασμός. Τελικά, αυτό που κατάφερε είναι ο περιορισμός του ποσοστού που θα καταβάλει οι ιδιώτης μέσω ΕΣΠΑ από το 33% στο 25%. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του έργου ανέβηκε από 1,2 δις ευρώ επί Χρυσοχοΐδη σε 1,4 δις ευρώ επί Σπίρτζη.

Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή της γραμμής 4 θα περιλαμβάνει 14 σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ηστ, Ηλύσια, Ζωγράφου και Γουδή) και θα εξυπηρετεί 250.000 επιβάτες καθημερινά.

Αν ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 και στη συνέχεια όλα κυλήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 θα είναι έτοιμο το 2023.

Πηγή: naftemporiki.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*