Μανιάτης: «Χωρίς δωρεάν μετακινήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν ένστολοι και Α.ΜΕ.Α.»

To athenstransport.com δημοσιεύει ανακοινώσεις κομμάτων, πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων, ομάδων και οργανώσεων σχετικά με τις συγκοινωνίες όταν στέλνονται στη διεύθυνση [email protected]

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΧΩΡΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΕΟΥΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ Α.ΜΕ.Α.»

Τον κίνδυνο να βρεθούν χωρίς δωρεάν μετακινήσεις με τις Αστικές Συγκοινωνίες από 01.01.2016 ένστολοι, Α.Με.Α. και μια σειρά δικαιούχων, τονίζει ο Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Βουλευτής καθ. Γιάννης Μανιάτης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρ. Σπίρτζη και τους άλλους αρμόδιους Υπουργούς.

Στο κείμενο της ερώτησης του ο κ. Γ. Μανιάτης αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Μέχρι και το 2014 το κράτος κάλυπτε ένα μεγάλο φάσμα δικαιούχων δωρεάν μετακινήσεων με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας: Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα, Οπλίτες και Δόκιμοι Έφεδροι Αξ/κοι, Ανάπηροι Πολέμου, ΑμΕΑ και παιδιά κάτω των έξι ετών. Επιπρόσθετα, για άλλες κατηγορίες δικαιούχων κι ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων ισχύει μειωμένο κόμιστρο κατά 50%: Φοιτητές, Σπουδαστές Ι.Ε.Κ., Μαθητές, Πολύτεκνοι, παιδιά και νέοι έως 18 και πολίτες άνω των 65 ετών.

Από τον Ιανουάριο του 2015 που ανέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έχει καλυφθεί για τις ανωτέρω κατηγορίες ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα οι αστικές συγκοινωνίες να βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, γιατί προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνουν το αντίτιμο. Μια κατάρρευση η οποία οφείλεται και σε αποφάσεις σας που αφορούν σε αύξηση του Φ.Π.Α. στα εισιτήρια, στην κατάργηση των ελέγχων και στην προσφορά δωρεάν συγκοινωνίας για όλους (και φυσικά για τους τυχερούς τουρίστες του Ιουλίου).

Τελικά, ο Έλληνας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τα  9,5 εκ. των δωρεάν συγκοινωνιών και το 1,5 εκ. ανά μήνα της δωρεάν μετακίνησης ανέργων (χωρίς κανέναν εισοδηματικό περιορισμό, σημειωτέον).

Κύριε Υπουργέ, έχετε προγραμματίσει αύξηση των εισιτηρίων – με δυσανάλογη αύξηση στα μειωμένα κόμιστρα – ενώ παράλληλα απαιτείτε και την επιστροφή των προστίμων εκείνων που χρησιμοποίησαν τα μέσα χωρίς εισιτήριο από το 2010 έως σήμερα! Σύμφωνα με τα δεδομένα που επιβάλλει ο νόμος 4337/2015, τον οποίο τελικά ψηφίσατε, όπως τον είχαμε αφήσει, για την παροχή δικαιώματος είτε δωρεάν μετακίνησης είτε εκπτωτικού εισιτηρίου, απαιτείται υπογραφή συμβάσεων μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη κ.ά.

Αν αφήσετε αυτές τις κατηγορίες πολιτών ακάλυπτες και χωρίς δικαίωμα δωρεάν, ή με μειωμένο κόμιστρο, μετακίνηση, εάν οι συμβάσεις αυτές δεν υπογραφούν και οι σχετικές πιστώσεις από πλευράς Υπουργείων δεν αποδοθούν, ο Ο.Α.Σ.Α. δεν θα έχει καν το δικαίωμα να προσφέρει τα προαναφερθέντα ευεργετήματα στους δικαιούχους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Γιατί αφήνετε στην ανασφάλεια αυτές τις κατηγορίες δικαιούχων και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, και ουσιαστικά έτσι συνεισφέρετε στη μείωση του εισοδήματός τους;
  2. Από την ψήφιση του σχετικού Νόμου, ποιες ενέργειες έχετε κάνει για τη διασφάλιση των σχετικών συμφωνιών και ποιο το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα;

3.Ποιες είναι οι εντολές που έχουν δοθεί στους αρμόδιους Φορείς;»

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*