Ποιοι αναλαμβάνουν τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων

images

Ο διορισμός των νέων προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας εγκρίθηκε χτες από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.

Στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ Α.Ε.), πρόεδρος του Δ.Σ. αναλαμβάνει ο Τάσος Ταστάνης (αρχιτέκτονας, πρώην δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας και μέλος κινημάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ) , ενώ Διευθύνων Σύμβουλος ο Γιάννης Σκουμπούρης (χημικός μηχανικός, πρώην δημοτικός σύμβουλος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ).

Στις Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) νέα πρόεδρος του Δ.Σ. είναι η Ζωή Γεωργίου (ηθοποιός και αρχιτέκτων, συνδικαλίστρια με τον ΣΥΡΙΖΑ στα ΕΛΠΕ), και Διευθύνων Σύμβουλος ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος (χημικός, πρώην αντιδήμαρχος εμπορίου και ανάπτυξης Αθήνας με τον Γ. Καμίνη, δημοτικός σύμβουλος επί 30 χρόνια).

Τέλος, στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), προέδρος του Δ.Σ. αναλαμβάνει ο Σταύρος Στεφόπουλος (αρχιτέκτονας που έχει συνεργαστεί με την Αττικό Μετρό, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ) και Διευθύνων Σύμβουλος ο Παναγιώτης Βόγκας (οικονομολόγος, διοίκηση επιχειρήσεων).

Οι διορισμοί εγκρίθηκαν με 11 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και πέντε «παρών», πλην του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΥ, Γιώργου Αναγνωστόπουλου, ο οποίος έλαβε 12 θετικές ψήφους, τρεις αρνητικές και πέντε «παρών». Τους υποψήφιους στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ η Ν.Δ. τους καταψήφισε. Τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν «παρών».

Για πρώτη φορά, η θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου δίνεται σε 2 διαφορετικά πρόσωπα, δηλαδή 6 υψηλά αμειβόμενα φιλοκυβερνητικά στελέχη ορίζονται σε 3 θέσεις διοίκησης. Για να το επιτύχει αυτό, ο υπουργός υποδομών κατέθεσε τροπολογία του νόμου στη βουλή. Μέχρι τώρα, ο νόμος όριζε ότι στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ορίζεται ένα άτομο και γι αυτό η προηγούμενη προσπάθεια του Χρήστου Σπίρτζη να περάσει τις νέες διοικήσεις από την επιτροπή ΔΕΚΟ κατέληξε σε φιάσκο.

Ο υπουργός πάντως υποστηρίζει πως μέσω του διπλασιασμού των θέσεων της διοίκησης θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος του έργου τους και οι αστικές συγκοινωνίες θα λειτουργήσουν διαφανώς και δημοκρατικά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, ο Χ. Σπίρτζης απάντησε σε επικρίσεις που δέχθηκε από τη ΝΔ για την αντικατάσταση του προηγούμενου προέδρου του ΟΑΣΑ Γρηγόρη Δημητριάδη, κάνοντας λόγο για «πολιτικό θέμα» που υπήρχε μαζί του, καθώς -όπως είπε- το υπουργείο διαφωνούσε σε όλα τα σημεία και με όλες τις προτάσεις του. Επίσης, καταλόγισε «γκρίζες ζώνες» στην οικονομική διαχείριση της προηγούμενης ηγεσίας του ΟΑΣΑ, «με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς», και υπεραμύνθηκε των αλλαγών με νέα πρόσωπα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το κόστος των οργανισμών σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει όσο με τους προηγούμενους».

Όσον αφορά το πρόβλημα της εισιτηριοδιαφυγής, για μια ακόμη φορά είπε πως «προφανώς και δεν θα γίνουμε κυνηγοί κεφαλών» και τόνισε ότι θα αντιμετωπιστεί με την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, και ήδη έχει συμφωνηθεί με την εταιρεία που έχει αναλάβει να επισπεύσει τις εργασίες ώστε να εκδοθεί μέσα σε επτά μήνες αντί σε ένα χρόνο.

Δείτε επίσης: Καταγγελίες υπουργού για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στον ΟΑΣΑ

Πηγή: capital.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*