Πώς η Θεσσαλονίκη έβαλε τα γυαλιά στην Αθήνα με την τηλεματική του ΟΑΣΘ

Αν και δεν πρόκειται να ξαφνιαστεί κανείς, το έργο της τηλεματικής για τα λεωφορεία και τρόλεϊ της Αθήνας έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος. Το σύστημα, η δοκιμαστική λειτουργία του οποίου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014, έπρεπε να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία αυτό το Δεκέμβριο. Όπως συμβαίνει όμως σχεδόν πάντα με έργα φορέας των οποίων είναι το δημόσιο, η ολοκλήρωσή του αναμένεται να γίνει με καθυστέρηση μέσα στους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιώτες του ΟΑΣΘ έχουν θέσει εδώ και χρόνια σε λειτουργία πλήρες σύστημα τηλεματικής για τα λεωφορεία της πόλης. Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο ΟΑΣΑ θα είχε την ελευθερία να συνεργαστεί με τον ΟΑΣΘ ώστε να προσαρμόσει και να μεταφέρει στην Αθήνα το ήδη έτοιμο σύστημα της τηλεματικής. Αν και το κόστος δεν θα ήταν μηδενικό, θα ήταν σίγουρα μικρότερο από αυτό της δημιουργίας ενός συστήματος από το μηδέν, μετά από χρόνια μελετών, διαγωνισμών και καθυστερήσεων.

exipni stasi

Από τον περασμένο Ιούλιο, ο ΟΑΣΘ κυκλοφόρησε και την επίσημη εφαρμογή της τηλεματικής OASTH bus η οποία είναι διαθέσιμη για κινητά Android, iOS, και Windows. Η εφαρμογή έρχεται να συμπληρώσει τις πληροφορίες που δίνονται μέσω των στάσεων, της ιστοσελίδας του οργανισμού, καθώς και τηλεφωνικά.

oasth

Χρησιμοποιώντας της εφαρμογή, μείναμε ξαφνιασμένοι θετικά από την ευχρηστία και την πληρότητά της. Κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

  • Εντοπισμός της πλησιέστερης στάσης μέσω αυτόματου εντοπισμού θέσης.
  • Για κάθε λεωφορειακή γραμμή: ώρες εκκίνησης δρομολογίων από αφετηρία και τέρμα, λίστα στάσεων, εμφάνιση της θέσης των λεωφορείων της γραμμής σε πραγματικό χρόνο
  • Για κάθε στάση: χρόνος άφιξης του επόμενου λεωφορείου για κάθε γραμμή που διέρχεται από τη στάση, εμφάνιση της τοποθεσίας της στάσης στο Google Street View (ιδιαίτερα χρήσιμο για επισκέπτες)
  • Προσθήκη διαδρομών και στάσεων στα αγαπημένα για εύκολη εύρεση
  • Αναζήτηση της βέλτιστης διαδρομής, λαμβάνοντας υπόψη και τον χρόνο αναμονής σε στάσεις και πιθανώς περπάτημα μεταξύ στάσεων
  • Ανακοινώσεις και νέα του ΟΑΣΘ

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, σύστημα τηλεματικής λειτουργεί ήδη σε Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Πτολεμαΐδα και Καλαμάτα.  Στην Αθήνα, το σύστημα της τηλεματικής μπορεί να είναι μεγαλύτερης κλίμακας από αυτό των άλλων πόλεων, αλλά  σίγουρα δεν θα είναι χωρίς μέτρο σύγκρισης.

Δείτε επίσης: Μια πρώτη ματιά στο σύστημα της τηλεματικής

1 Comment

  1. Το σχόλιο σου είναι τελείως λάθος. Η εταιρία που έχει αναλάβει την τηλεματική είχε κάνει γνωστή την υπέρβαση του χρονοδιαγράμματος πριν την παραίτηση του προέδρου του ΟΑΣΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*