Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2015

AM_Peiraias_progress_Nov15_LG

Μετά την επανεκκίνηση των έργων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, επόμενος στόχος για το υπουργείο Υποδομών και την Αττικό Μετρό είναι η επανεκκίνηση των έργων στο Μετρό της Αθήνας. Αν και τα έργα στην επέκταση προς τον Πειραιά δεν έχουν σταματήσει εντελώς, η ακινητοποίηση του μετροπόντικα εδώ και σχεδόν 10 μήνες έχει ως αποτέλεσμα τα έργα στους σταθμούς να κινούνται με δύο ταχύτητες. Από τη μια μεριά στο τμήμα Αγία Βαρβάρα – Νίκαια έχουμε σταθμούς σε προχωρημένο στάδιο κατασκευαστικά (έχει ξεκινήσει ακόμα και η τοποθέτηση των κυλιόμενων κλιμάκων) και από την άλλη, στο τμήμα Μανιάτικα – Δημοτικό Θέατρο έχουμε σταθμούς που περιμένουν τον μετροπόντικα.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στο σταθμό του Πειραιά όπου ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων και η κύρια εκσκαφή του σταθμού. Θεωρητικά πάντως αυτή η καθυστέρηση δεν δημιουργεί πρόβλημα καθώς ακόμα και αν ο μετροπόντικας που βρίσκεται στο σταθμό της Νίκαιας έμπαινε σε λειτουργία σήμερα, θα χρειαζόταν ως και ένα χρόνο για να φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Καθυστέρηση έχουμε και εξαιτίας της αρχαιολογικής ανασκαφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για περίπου ενάμιση χρόνο σε δύο σημεία: στο φρέαρ Ρολόι στο λιμάνι του Πειραιά, και στο φρέαρ Πανεπιστήμιο, στο σημείο τερματισμού της σήραγγας, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

AM_Peiraias_progress_Dec15_LG

Η πορεία των εργασιών του έργου το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του  2015, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες απομάκρυνσης προκατασκευασμένων στοιχείων ψευδοσήραγγας και τελευταίου δακτυλίου.
  • Σταθμός Κορυδαλλός: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης του σταθμού.
  • Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης κυλιόμενων κλιμάκων του σταθμού από το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων στο επίπεδο αποβαθρών.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης φάσης Α1 (ανατολική στοά) και φάσης Α2 του νότιου μετώπου της κύριας σήραγγας του σταθμού.
  • Σταθμός Πειραιάς: Σε εξέλιξη βρίσκεται η προεργασία κατασκευής διαφραγματικών τοίχων. Στο Φρέαρ εξελίσσεται αρχαιολογική ανασκαφή.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στο υπόγειο τμήμα του σταθμού εξελίσσονται εργασίες εκσκαφής Α΄ φάσης -top και bench – (πρόοδος εκσκαφής 8,87μ/46,545μ.) και οι εργασίες εκσκαφής Β΄ φάσης – top και bench – (πρόοδος εκσκαφής 2,77μ/46,545μ.). Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ προς ΠΑ.ΠΕΙ. σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής Α΄φάσης (πρόοδος εκσκαφής 44,61μ/140μ) καθώς και οι εργασίες εκσκαφής Β΄φάσης (πρόοδος εκσκαφής 44,61μ/140μ). Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ προς Δημοτικό Θέατρο σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής Α΄φάσης (πρόοδος εκσκαφής 34,82μ/63μ) καθώς και οι εργασίες εκσκαφής Β΄φάσης (πρόοδος εκσκαφής 34,82μ/63μ). Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή 5ης σειράς δοκών προπορείας. Στο φρέαρ Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε εξέλιξη αρχαιολογική διερεύνηση στις περιοχές των παρακάμψεων δικτύων.
  • Συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης του μηχανήματος ΤΒΜ και η μερική μετεγκατάσταση εργοταξίου ΤΒΜ.
  • Η εκσκαφή σήραγγας έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50,54%.

 

Πρόοδος επέκτασης Τραμ

Μικτή είναι η εικόνα και στα έργα του Τραμ στον Πειραιά αφού σε ορισμένα σημεία έχει ξεκινήσει η κατασκευή των στάσεων και η τοποθέτηση των στύλων για τις γραμμές, ενώ σε άλλα σημεία, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την έναρξη των έργων, εκκρεμεί η μετατόπιση διάφορων δικτύων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ). Αν πάντως τα έργα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, και δεν βρεθούν νέα αρχαιολογικά ευρήματα κατά την μετατόπιση δικτύων, σε ένα χρόνο από σήμερα η επέκταση πρέπει να βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

AM_TRAM_progress_Dec15_LG

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών της επέκτασης έχει ως εξής:

  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μετατοπίσεις δικτύων: Ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ) – Αποχέτευσης – ΔΕΗ & ΕΠΑ στο προσκείμενο πεζοδρόμιο της οδού Γρ. Λαμπράκη, Αποχέτευσης – ΕΠΑ & Οπτικών ινών στην οδό Βασ. Γεωργίου, ΕΠΑ στην Ακτή Ποσειδώνος, ΟΤΕ και Οπτικών ινών στην οδό Εθν. Αντιστάσεως, Αποχέτευσης & ΕΠΑ στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση, και οδοφωτισμού στο προσκείμενο πεζοδρόμιο της οδού Γρ. Λαμπράκη.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποξήλωσης κατηργημένων δικτύων τρόλεϊ στις οδούς Βασ. Γεωργίου και Εθν. Αντιστάσεως.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται αρχαιολογική ανασκαφή στα ορύγματα μετατοπίσεων δικτύων ΟΚΩ στις οδούς Γρ. Λαμπράκη και Γεωργίου.
  • Σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής επιδομής στις γέφυρες Παπανδρέου και Λαμπράκη, στην οδό Μ. Ασίας, και την αναστροφή Λαμπράκη. Ξεκίνησαν και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή επιδομής στην οδό Γρ. Λαμπράκη.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής των στάσεων της οδού Μικράς Ασίας, και της γέφυρας Λαμπράκη, οι εργασίες θεμελίωσης των ιστών Catenary στις οδούς Γρ. Λαμπράκη, Εθνικής Αντιστάσεως και Β. Γεωργίου, καθώς και οι εργασίες της πεζογέφυρας Λαμπράκη και της σύνδεσης της πεζοδιάβασης στην στάση Καραϊσκάκη με την υπάρχουσα υπόγεια διάβαση.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στο προσκείμενο πεζοδρόμιο της οδού Μικράς Ασίας, στην αναστροφή Λαμπράκη, τη γέφυρα Λαμπράκη, στο προσκείμενο πεζοδρόμιο της Εθν. Αντιστάσεως και στο απέναντι πεζοδρόμιο της οδού Β. Γεωργίου.
  • Ολοκληρώθηκαν (Νοέμβριος) οι εργασίες διαμόρφωσης του κόμβου Ακτής Μουτσοπούλου και Ζαννή, οι διαμορφώσεις στο προσκείμενο πεζοδρόμιο Λαμπράκη (μεταξύ Μπουμπουλίνας και Β. Γεωργίου), και οι εργασίες εγκατάστασης υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων με τον συνεπακόλουθο αστικό σχεδιασμό στην 34ου Συντάγματος. Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η εγκατάσταση υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων στην Νικήτα.

AM_TRAM_progress_Nov15_LG

 

Δείτε επίσης: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Φθινόπωρο 2015

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*