Επανασχεδιασμό της γραμμής 4 του Μετρό φέρνει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

994730_1101421096537533_3911443645545921199_n

SNFCC/Yiorgis Yerolymbos

Εντολή για επανασχεδιασμό της γραμμής 4 του Μετρό έχει δοθεί στην Αττικό Μετρό και τον ΟΑΣΑ από τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξυπηρετηθεί μέσω αυτής και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου.

Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Κέντρου Πολιτισμού, η ολοκλήρωση της κατασκευής του οποίου αναμένεται μέσα στη χρονιά στεγάζοντας την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Καθώς σύμφωνα με τις μελέτες αναμένεται να προσελκύσει 1,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως, κρίνεται απαραίτητη η σύνδεσή του με το δίκτυο του Μετρό.

Έτσι, στα πλαίσια κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό έχει ήδη δοθεί εντολή για εκπόνηση μελέτης ώστε να δημιουργηθεί κλάδος της γραμμής από το κέντρο της Αθήνας προς την Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο διαμέσου της λεωφόρου Συγγρού. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει αλλαγές στον υπόλοιπο σχεδιασμό της γραμμής 4, το πρώτο τμήμα της οποίας (από Άλσος Βεΐκου έως Γουδί) αναμενόταν να δημοπρατηθεί μέσα στις αρχές του 2016.

Η πιθανή κατασκευή αυτής της επέκτασης ανήκει πάντως στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος καθώς όπως είναι φυσικό θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί.

Ως άμεσες λύσεις για την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα υλοποιηθούν τα εξής:

  • Αξιοποίηση της συνδυασμένης χρήσης  του Μετρό με το Τραμ μέσω της ανταπόκρισης στο σταθμό Νέου Φαλήρου, με αναβάθμιση της συνδετήριας ανισόπεδης πεζοδιάβασης που συνδέει Μετρό και Τραμ (κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρες κλπ).
  • Δημιουργία ειδικής γραμμής shuttle bus (γραμμή express) για την ταχεία σύνδεση της πλατείας Συντάγματος και του σταθμού Συγγρού-Φιξ με το Κέντρο Πολιτισμού.
  • Βελτιστοποίηση λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από τη Λεωφόρο Συγγρού προς το Φαληρικό Δέλτα.

4 Comments

  1. Η Λ. Συγγρού θα μπορούσε να καληφθεί πολύ πιο φθηνά με Τράμ από το Φίξ μέχρι το Δέλτα Φαλήρου και να καλύψει το ΚΠΙΣΝ, και όλες τις επιχηρήσεις ,κέντρα, νοσοκομεία κλπ που αυτή έχει .Πλεονέκτημα ότι δεν έχει φανάρια να ανακόπτουν την ταχύτητα του Τράμ που έτσι μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα τμήματα.Η μόνη εφικτή λύση χωρίς να χαλάσουμε την χάραξη της Γραμμής 4, και φάμε άλλα 10 χρόνια για ανασχεδιασμό της

  2. Γιατί να μπλέκουμε με κλάδους κλπ; Ας γίνει η 4 πλέον “Γαλάτσι – Ευαγγελισμός – Παγκράτι – Βύρωνας – Ηλιούπολη”, δηλαδή ο σχεδιασμένος σήμερα σαν δυτικός κλάδος της να συνεχίσει ενωμένος με τον σχεδιασμένο κλαδο προς Ηλιούπολη, και γιατί όχι, να πάει λίγο νοτιότερα ακόμα, ψηλά παράλληλα με την Βουλιαγμένης μεσω Παγκρατίου / Βύρωνα / Υμηττού κλπ.

    Παράλληλα, το άλλο μισό της αρχικά σχεδιασμένης 4 (Ευαγγελισμός – Γουδή – Φάρος – Παράδεισος – Μαρούσι), ας γίνει πλέον άλλη γραμμη, που θα ξεκινάει πλέον απο τον Φλοίσβο, και μέσω Συγγρού / Καλλιρρόης / Καλλιμάρμαρο / Ιλίσια / Κέντρο Ζωγράφου / Γουδή / Γηροκομείο κλπ ας συνεχίσει σαν το άλλο μισό πλέον της σχεδιασμένης ήδη γραμμής μέχρι το Μαρούσι.

    Δυο “καθαρές” και ανεξάρτητες γραμμές, λειτουργικες, και τεμνόμενες με όλες τις άλλες.

      • Συμφωνώ. Δεν είπε κανείς να επανασχεδιαστεί τίποτα. Η χάραξη ας μέινει ίδια, απλά το “Υ” ας γίνει “Χ”. Το μόνο που θα προστεθεί θα είναι το κομμάτι “Ευαγγελισμος – Φλοίσβος”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*