Τα 3 νέα έργα που θέλει να δημοπρατήσει η Αττικό Μετρό το 2016 – αν βρεθεί χρηματοδότηση

Τρία έργα Μετρό και Τραμ για την Αθήνα έχει έτοιμα προς δημοπράτηση η Αττικό Μετρό ακόμα και μέσα στο 2016, αν όμως η κυβέρνηση εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Πρόκειται για:

  • Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό, από Άλσος Βεΐκου μέχρι Γουδή, μήκους 12 χλμ. με 14 σταθμούς και προϋπολογισμού περίπου 1,4 δις €.
  • Την υπογειοποίηση της γραμμής 1 των πρώην ΗΣΑΠ στο τμήμα από Ν. Φάληρο μέχρι Πειραιά, με την προσθήκη ενός νέου υπόγειου σταθμού στα Καμίνια, προϋπολογισμού περίπου 100 εκ. €, και
  • Την επέκταση του Τραμ στην περιοχή του Ελληνικού για τη σύνδεση του δικτύου Τραμ με το σταθμό Μετρό Αργυρούπολη, μήκους 1,1 χλμ. με 2 σταθμούς, καθώς και επέκταση του υφιστάμενου αμαξοστασίου στην περιοχή. Προϋπολογισμός του έργου περίπου 17 εκ. €.

Όσον αφορά το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό, αποτελεί προς το παρόν προτεραιότητα και για την κυβέρνηση, με τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ να έχει κάνει κινήσεις για εξεύρεση χρηματοδότησης ώστε η δημοπράτηση να προχωρήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2016. Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο η κατασκευή του να γίνει μέσω ΣΔΙΤ, με τον ιδιώτη κατασκευαστή δηλαδή να χρηματοδοτεί το έργο και στη συνέχεια να εισπράττει μέρος από το αντίτιμο των εισιτηρίων, κάτι που δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν για έργα μετρό.

Η υπογειοποίηση της γραμμής του ΗΣΑΠ στο Φάληρο, σε συνδυασμό με την κατασκευή του σταθμού Καμίνια είναι ένα έργο που αναμένουμε εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. Το 2014 η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών αποφάσισε να βάλει στον πάγο το συγκεκριμένο έργο καθώς έκρινε πως η διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς της γραμμής για το διάστημα κατά το οποίο θα είναι σε εξέλιξη τα έργα θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα της ΣΤΑΣΥ. Ήδη από την περασμένη όμως χρονιά το υπουργείο έβγαλε από τον πάγο το έργο προϋπολογισμού 100 εκ. € και τώρα η Αττικό Μετρό δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει με τη δημοπράτησή του.

Η επέκταση του Τραμ στην περιοχή του Ελληνικού και η σύνδεσή του με το σταθμό Αργυρούπολη πιθανόν να είναι το πιο εύκολο και πιο φθηνό έργο Τραμ (κόστος 17 εκ. € συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης του αμαξοστασίου) καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της γραμμής έχει ήδη κατασκευαστεί (πρόκειται για την γραμμή που οδηγεί προς το αμαξοστάσιο του Ελληνικού περνώντας μέσα από το παλιό αεροδρόμιο) ενώ το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό τμήμα του διέρχεται από κατοικημένη περιοχή σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερες αντιδράσεις. Το όφελος πάντως της συγκεκριμένης επέκτασης θα είναι πολλαπλάσιο αν προχωρήσει η ανάπλαση του Ελληνικού καθώς θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο μετακίνησης προς και από την περιοχή αυτή.

Εκτός των τριών αυτών έργων που αναζητούν χρηματοδότηση, η Αττικό Μετρό είναι έτοιμη και προβλέπει ότι θα καταφέρει να δημοπρατήσει μέσα στο 2016 δύο ακόμη έργα:

  • Την προμήθεια 25 νέων οχημάτων του Τραμ της Αθήνας (πρόκειται για επαναδημοπράτηση με νέα τεχνικά δεδομένα των οχημάτων όπως προέκυψαν μετά από την κατάργηση της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και της επέκτασης του Τραμ στο κέντρο της Αθήνας). Η προμήθεια νέων συρμών Τραμ είναι απαραίτητη ώστε  να καταφέρει να λειτουργήσει η επέκταση στον Πειραιά καθώς ο σημερινός αριθμός των συρμών δεν επαρκεί.
  • Επιφανειακοί χώροι στάθμευσης για μετεπιβίβαση στο Μετρό, στους σταθμούς Εθν. Άμυνα, Χαλάνδρι και Δουκ. Πλακεντίας.

Επιπρόσθετα, προχωρεί η ωρίμανση μελετών, ερευνών, κλπ. των παρακάτω νέων έργων:

  • Της επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας προς Ίλιον, μήκους 3,5 χλμ. με 3 νέους σταθμούς, προϋπολογισμού 350 εκ. €.
  • Της επέκτασης του Τραμ προς Χατζηκυριάκειο/Φρεαττύδα, μήκους 2,8 χλμ. μονής γραμμής, 1 χλμ. διπλής γραμμής και 10 σταθμών, προϋπολογισμού 46 εκ. €
  • Της επέκτασης του Τραμ προς Κερατσίνι, μήκους περίπου 4 χλμ. σε 6 σταθμούς, προϋπολογισμού περίπου 130εκ. €, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου αμαξοστασίου του Τραμ στο Σχιστό.
  • Της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Σταυρούπολη, μήκους 5 χλμ. με 5 νέους σταθμούς, προϋπολογισμού περίπου 500 εκ. €.
Επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, β' φάση. Πηγή: ΣΤΑΣΥ
Κάποτε η ΣΤΑΣΥ προέβλεπε ότι η επόμενη επέκταση του ΤΡΑΜ στον Πειραιά θα είχε ολοκληρωθεί ως το 2013
Επέκταση του Μετρό προς Κερατσίνι, γ' φάση. Πηγή: ΣΤΑΣΥ
Επέκταση του Μετρό προς Κερατσίνι, γ’ φάση. Πηγή: ΣΤΑΣΥ

Πέραν και αυτών, η Αττικό Μετρό προωθεί και νέα έργα για ωρίμανση, με μεσο-μακροπρόθεσμο όμως χρονικό ορίζοντα. Πρόκειται κυρίως για τα παρακάτω έργα του Μετρό Αθήνας:

  • Υπόλοιπες επεκτάσεις Γραμμής 4. Πρόκειται για τις επεκτάσεις του Α τμήματος της Γραμμής, ως εξής:
    Τμήμα Β: Γουδή- Μαρούσι με 9,5 χλμ, 8 σταθμούς, προϋπολογισμού 900 περίπου εκατομ. €.
    Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός- Βύρωνας/Α. Ηλιούπολη, με 4,3 χλμ, 3 σταθμούς, προϋπολογισμού 350 εκατομ. €.
    Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου – Περισσός με 3 χλμ, 2 σταθμούς, προϋπολογισμού 250 εκατομ. €.
    Τμήμα Ε: Μαρούσι-Λυκόβρυση με 4,5 χλμ, με 3 σταθμούς, προϋπολογισμού 350 εκατομ. €.
  • Επέκταση Γραμμής 2 προς Γλυφάδα. Πρόκειται για επέκταση 3 χλμ, με 2 νέους σταθμούς από το Ελληνικό μέχρι το κέντρο της Γλυφάδας, προϋπολογισμού 240 εκατομ. €.

Επίσης, όσον αφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης προωθείται η επέκταση προς Εύοσμο και Κορδελιό, μήκους 4,4 χλμ. με 4 σταθμούς, προϋπολογισμού 440 εκ. €.

attikometro-page-0

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο έργο της Αττικό Μετρό κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η κύρια γραμμή μήκους 9,6 χλμ. με 13 σταθμούς, αμαξοστάσιο, συρμούς κ.α., συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,3 δις €, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή της επέκτασης προς Καλαμαριά. Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο Υποδομών η παράδοση του συνόλου του έργου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στην Αθήνα, κατασκευάζεται η επέκταση της γραμμής 3 προς τον Πειραιά, με μήκος 7,6 χλμ. και 6 νέους σταθμούς συνολικού προϋπολογισμού 745 εκ. €. Στην καλύτερη περίπτωση, και αν δεν συσσωρευτούν περισσότερες καθυστερήσεις, η παράδοση του έργου αναμένεται προς τα τέλη του 2018. Υπό κατασκευή επίσης βρίσκεται και η επέκταση του Τραμ από το ΣΕΦ προς το κέντρο Πειραιά, μήκους 5,4 χλμ. μονής γραμμής με 12 νέους σταθμούς και προϋπολογισμό 61 εκ. €. Σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια θα παραδοθεί σε ένα χρόνο από σήμερα.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Αττικό Μετρό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*