Ένας σταθμός του Μετρό της Αθήνας που χρειάζεται ανακαίνιση

monastiraki

Αριστερά είναι η αποβάθρα της γραμμής 3 του Μετρό στο σταθμό Μοναστηράκι. Δεξιά η νέα αποβάθρα του τερματικού σταθμού στο Μανχάταν της γραμμής του PATH στη Νέα Υόρκη. Αν και πρόκειται για παρόμοιους σταθμούς αρχιτεκτονικά (στο κομμάτι που βλέπουμε), οι διαφορές είναι εμφανείς.

Η αποβάθρα της γραμμής 3 στο Μοναστηράκι είναι μάλλον η πιο άσχημη σε όλο το δίκτυο του Μετρό της Αθήνας. Από το 2003 που ο σταθμός άνοιξε ως τερματικός για τη γραμμή, είχε μία μισοτελειωμένη εικόνα, λες και τα λεφτά τέλειωσαν πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Σήμερα, 13 χρόνια μετά, τα καυσαέρια οι ρύποι έχουν μαυρίσει όλες τις επιφάνειες ενώ εμφανής είναι και η επίδραση της υγρασίας. Ο ελλιπής φωτισμός κάνει το σταθμό να φαίνεται ακόμα πιο σκοτεινός και κλειστοφοβικός.

Δεν είναι απαραίτητο να ξοδευτούν εκατομμύρια για να ανακατασκευαστεί μία αποβάθρα. Η αντικατάσταση των ψευδοροφών και η επικάλυψη των γυμνών τοίχων με γυψοσανίδες ή αλουμίνιο είναι μία φτηνή λύση που μπορεί να αλλάξει την εικόνα του σταθμού. Τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί -και ειδικότερα οι νεότεροι- είναι πολύ πιο μπροστά αισθητικά, ίσως δεν θα έπρεπε ο σταθμός που βρίσκεται σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Αθήνας να μένει σε αυτή την κατάσταση.

Φωτογραφία: underground_nyc

 

3 Comments

  1. όντως ειναι ο χειροτερος σταθμος, αλλα αυτο με τα καυσαερια έγραψε! Ηλεκτροκίνητοι ειναι οι συρμοι δεν υπάρχουν ρυποι!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*