Παράπονα από οδηγούς λεωφορείων για την απεργία των καθαριστριών της ΟΣΥ

Είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες παραπονιούνται για την απεργία σε έναν άλλο κλάδο. Σύμφωνα με το Βήμα, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από πολλούς οδηγούς λεωφορείων, πολλοί εκ των οποίων αναγκάζονται κάθε πρωί να καθαρίζουν μόνοι τους με σκούπες ή με λάστιχα τα λεωφορεία, λόγω της απεργίας των καθαριστριών που συνεχίζεται εδώ και πολλές βδομάδες.

Η ειρωνεία είναι πως πολλοί εργαζόμενοι της ΟΣΥ καλούσαν σε συμπαράσταση και βοήθησαν την περιφρούρηση της απεργίας των καθαριστριών από τις πρώτες ημέρες. Αυτή τη στιγμή, η απεργία συνεχίζεται σε τέσσερα μεγάλα αμαξοστάσια της ΟΣΥ, του Ελληνικού, του Βοτανικού, της Ανθούσας και των Λιοσίων, με αποτέλεσμα να μην γίνεται βραδινός καθαρισμός σε 750 λεωφορεία από τα 1.055 που βγαίνουν καθημερινά για δρομολόγια.

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα απεργούν διεκδικώντας την πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων τους, δώρων και επιδομάτων, την ανάκληση της απόλυσης μετανάστριας συναδέλφου τους, την τήρηση της συλλογικής σύμβασης, της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγείας και ασφάλειας. Όπως καταγγέλλουν, η αμοιβή τους κυμαίνεται από 450 έως 570 ευρώ για 6ωρη νυχτερινή, βαριά και ανθυγιεινή εργασία, ενώ ο εργολάβος τούς οφείλει έναν μισθό από το 2013 και τρεις από το 2016, ενώ δεν τους έχει καταβάλλει ποτέ δώρα, επιδόματα, υπερωρίες ή προσαυξήσεις.

Την ίδια στιγμή, εκκωφαντική είναι η σιωπή από την ΟΣΥ η οποία για τους δικούς της λόγους δεν έχει κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο προκειμένου να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την καθαριότητα των λεωφορείων.

Πηγή: Το Βήμα

1 Comment

  1. Απέτυχε
    παταγωδώς η πολιτική της παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες της καθαριότητας των λεωφορείων. Για μία ακόμη φορά η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς των δημόσιων συγκοινωνιών αποδειχθεί ότι είναι αποτυχημένη εξάλλου ακριβώς την ίδια αποτυχία είχε και η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ασφαλείας των μέσων σταθερής τροχιάς
    με τις αποτυχημένες ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτη .

    Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της ιδιωτικής εργολαβικής εταιρείας που έχει αναλάβει με σύμβαση των καθαριότητα των λεωφορείων της ΟΣΥ αποτελούν αντικείμενο στυγνής εργασιακής εκμετάλλευσης την ίδια στιγμή μάλιστα κατά την οποία τα χρήματα η ΟΣΥ τα καταβάλλει κανονικά στην ιδιωτική εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο. Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι πολύ απλή: Η ΟΣΥ μπορεί άμεσα να λύσει
    την σύμβαση με την ιδιωτική εργολαβική εταιρεία καταγγέλλοντας την, καθώς αυτή αθέτησε τις υποχρεώσεις που προκύπτουν
    από αυτήν και ταυτόχρονα η ίδια ΟΣΥ να προσλάβει άμεσα με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλους τους εργαζόμενους και τις
    εργαζόμενες της ιδιωτικής εργολαβικής εταιρείας ως άμεσους
    υπαλλήλους της για να καθαρίζουν τα λεωφορεία: Θα κοστίσει πολύ φθηνότερα καθώς θα εξαλειφθεί το κέρδος του ενδιαμέσου – μεσάζοντα ιδιωτικού εργολάβου και ταυτόχρονα οι καθαρίστριες θα αμείβονται με κανονικό μισθό άμεσα και εις ολοκλήρων από την ΟΣΥ για την εργασία τους χωρίς εργολαβικές διαμεσολαβήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*