Πόσοι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν πλαστά πτυχία;

bus

Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο της κυβέρνησης για «νομιμοποίηση» των δημοσίων υπαλλήλων που κατέχουν «πλαστά πτυχία», έπειτα από εξετάσεις τις οποίες θα κληθούν να δώσουν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, περίπου 2.500 είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν τίτλους σπουδών, κυρίως από περιφερειακά ιδιωτικά ΤΕΕ με βαθμούς που κατά πάσα πιθανότητα δεν ανταποκρίνονται στις γνώσεις των κατόχων τους. Δεν πρόκειται για μία καινούρια αποκάλυψη αφού εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας είχε καταγγείλει διορισμούς κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών στο δημόσιο.

Πόσοι όμως εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν πλαστά πτυχία; Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr που επικαλείται πληροφορίες από στελέχη της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε., περίπου 500 υπάλληλοι της εταιρίας, κυρίως οδηγοί λεωφορείων, έχουν σοβαρό πρόβλημα με διπλώματα ή πιστοποιητικά σπουδών. Μεταξύ των στελεχών αυτών περιλαμβάνονται και συνδικαλιστές, ενώ αφήνονται υπόνοιες για συγκεκριμένη σχολή η οποία εξέδωσε τα πιστοποιητικά αυτά και για σύνδεσή της με παράγοντα των συγκοινωνιών της Αθήνας.

Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει πως αν αυτοί οι 500 υπάλληλοι αποχωρούσαν από την υπηρεσία τους δεν θα δημιουργούταν πρόβλημα με τα δρομολόγια των λεωφορείων καθώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οδηγοί οι οποίοι  «βρίσκονται στα μετόπισθεν» π.χ. για να πηγαίνουν λεωφορεία για πλύσιμο ή έχουν «ξεχαστεί» στα γραφεία της ΟΣΥ.

Το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει σήμερα το ελληνικό δημόσιο τον έδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση και η προηγούμενη διοίκηση της ΟΣΥ (αυτή που άρον άρον αντικατέστησε η παρούσα κυβέρνηση και ο υπουργός Χ. Σπίρτζης). Όταν το 2014 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρήκε δεκάδες εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί τη δεκαετία του 90 από την ΕΘΕΛ και την ΗΛΠΑΠ ακόμα και πλαστά απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου, η ΟΣΥ απέλυσε όσους δεν παραιτήθηκαν από μόνοι τους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και δεύτερο κύμα απολύσεων εργαζόμενων -κυρίως οδηγών λεωφορείων- με πλαστά πτυχία. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΟΣΥ, θα ακολουθούσε η προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των πρώην υπαλλήλων της αν και μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για την τύχη των προσφυγών αυτών.

Όσον αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς και την ΣΤΑΣΥ δεν υπάρχουν πληροφορίες για πλαστά πτυχία, αλλά ας μην ξεχνάμε τις ρουσφετολογικές προσλήψεις της περιόδου 2008-2009 (επι υπουργείας Ευριπίδη Στυλιανίδη και Κωστή Χατζηδάκη) για τις οποίες η Εισαγγελία είχε ασκήσει ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος πρώην μελών της διοίκησης της εταιρείας Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ). Όπως είχε τότε αποκαλυφθεί, αρκετοί προσληφθέντες εμφάνιζαν όμοια χαρακτηριστικά (για παράδειγμα κοινό τόπο καταγωγής, κατά κύριο λόγο τους νομούς Λαρίσης και Ροδόπης), ήταν εργαζόμενοι σε γραφεία βουλευτών και γενικών γραμματέων, ενώ τα βιογραφικά ορισμένων είχαν σταλεί από το fax του τέως υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Συνολικά 280 άτομα απομακρύνθηκαν από το Μετρό της Αθήνας το 2010 λόγω ρουσφετολογικών προσλήψεων. Η κυβέρνηση του του ΣΥΡΙΖΑ και οι Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος Κατρούγκαλος έσπευσαν να διορίσουν και πάλι 215 από αυτά το καλοκαίρι του 2015.

Η θέση μας -όσων αφορά τους υπαλλήλους των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας αλλά και γενικότερα του δημοσίου- είναι πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία νομιμοποίηση παρανομιών αλλά να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Άμεση απόλυση όσων εργαζόμενων είχαν προσληφθεί με «πλαστά πτυχία» ή ρουσφετολογικά και προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον τους. Επίσης, απόδοση ευθυνών με προσφυγή εναντίων όσων έδωσαν αυτά τα πιστοποιητικά και όσων (εφόσον έγινε εν γνώσει τους) προχώρησαν στον διορισμό των εργαζόμενων αυτών στο δημόσιο.

Σίγουρα υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι με πραγματικά πτυχία και γνώσεις που μπορούν να αντικαταστήσουν άμεσα όσους σήμερα ζουν εις βάρος των φορολογουμένων. Όσο κακή και να είναι η περίοδος αυτή που διανύουμε ως χώρα, η νομιμότητα δεν πρέπει να γίνει ποτέ πολυτέλεια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*