Τέλη του 2016 θα ληφθεί η απόφαση για τη σύνδεση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το Μετρό

greekdude

instagram.com/greekdude_

Τέλη του 2016 θα ληφθεί η απόφαση από την Αττικό Μετρό για τον τρόπο με τον οποίο θα συνδεθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου με το Μετρό. Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό κ. Θ. Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διερεύνησης λύσεων και έχουν επιλεγεί 2-3 πιθανές λύσεις. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν συγκοινωνιακές μελέτες προκειμένου ως το τέλος του χρόνου να επιλεγεί η επέκταση του Μετρό που θα οδεύσει προς μελέτες και υλοποίηση.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, για την επιλογή της επέκτασης του Μετρό που θα κατασκευαστεί, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα συγκοινωνιακά δεδομένα των περιοχών από τις οποίες θα διέλθει. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί περίπου μία δεκαετία προκειμένου να υλοποιηθεί η επέκταση.

Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Κέντρου Πολιτισμού, η ολοκλήρωση της κατασκευής του οποίου αναμένεται μέσα στη χρονιά στεγάζοντας την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή προσελκύοντας 1,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως, έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όπως έγινε γνωστό τον Ιανουάριο, τα αρμόδια υπουργεία έδωσαν στην Αττικό Μετρό εντολή διερεύνησης του κατά πόσο μπορεί να κατασκευαστεί επέκταση του Μετρό που θα εξυπηρετεί το Κέντρο Πολιτισμού, στα πλαίσια κατασκευής της γραμμής 4.

Συγκεκριμένα, η επέκταση αφορούσε κλάδο της γραμμής 4 από το κέντρο της Αθήνας προς την Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο διαμέσου της λεωφόρου Συγγρού. Είναι άγνωστο αν οι προτεινόμενες λύσεις της Αττικό Μετρό αφορούν παραλλαγή αυτού του κλάδου ή εντελώς διαφορετικές επεκτάσεις. Κατά το παρελθόν έχουν προταθεί διάφορα σενάρια, ανάμεσα στα οποία και κατασκευή υπόγειου κλάδου της γραμμής του ΗΣΑΠ από την Καλλιθέα προς το Δέλτα Φαλήρου. Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Κέντρου Πολιτισμού μέσω του Μετρό αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα πλαίσια της δωρεάς του ιδρύματος.

Έως ότου υλοποιηθεί η επέκταση του Μετρό, το Κέντρο Πολιτισμού θα εξυπηρετηθεί συγκοινωνιακά μέσω βραχυπρόθεσμων λύσεων που περιλαμβάνουν:

  • Αξιοποίηση της συνδυασμένης χρήσης  του Μετρό με το Τραμ μέσω της ανταπόκρισης στο σταθμό Νέου Φαλήρου, με αναβάθμιση της συνδετήριας ανισόπεδης πεζοδιάβασης που συνδέει Μετρό και Τραμ (κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρες κλπ).
  • Δημιουργία ειδικής γραμμής shuttle bus (γραμμή express) για την ταχεία σύνδεση της πλατείας Συντάγματος και του σταθμού Συγγρού-Φιξ με το Κέντρο Πολιτισμού.
  • Βελτιστοποίηση λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από τη Λεωφόρο Συγγρού προς το Φαληρικό Δέλτα.

Άγνωστο το μέλλον της γραμμής 4

Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει για μία ακόμα φορά το μέλλον της γραμμής 4 του Μετρό. Αν και ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης είχε ανακοινώσει την δημοπράτηση του πρώτου τμήματος της γραμμής από το Άλσος Βεΐκου ως την Ακαδημία μέσα στο καλοκαίρι (με το τμήμα Ακαδημία – Κατεχάκη να ακολουθεί ως το τέλος του χρόνου), η δημοπράτηση είναι στον αέρα καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα χρηματοδότηση για το έργο.

Ο υπουργός πόνταρε στην εξεύρεση χρηματοδότησης μέσα από το πακέτο Γιούνκερ όμως μόνο 5 σε σύνολο 26 προτεινόμενων έργων του δημοσίου θα λάβουν τη χρηματοδότηση ανάμεσα στα οποία δεν περιλαμβάνεται η γραμμή 4.

3 Comments

  1. Το θεμα δεν ειναι αν ειναι γρηγορη λεωφορος η όχι η Συγγρου, (που σωστα λες, τις περισσοτερες φορες ειναι), αλλα στην ανοδο για Αθηνα υπαρχουν πολλες φορες προβληματα. Τα λεωφορεια αρκετες φορες αργουν, ενω καθε πρωι και απογευμα το κολλημα στην ανοδο απο το πρωτο φαναρι στο Κουκακι, περναει την Λαγουμιτζη. Δεν εχει νοημα να κανω καθε Δευτερα πρωι 4 λεπτα απο Φλοίσβο για Ιντερκοντινενταλ, και μετα απο εκει αλλη μιση ωρα για Συνταγμα. Εχει; Τι να την κανω την ελευθερη λεωφορο; Εχει και πιο πανω απο το Φιξ πόλη, δεν σταματανε ολα εκει..

    Δεν ειναι μονο οι εταιρειες, η Καλλιθεα και η Νεα Σμυρνη, η το νεο κεντρο πολιτισμου που χρειαζεται μετρο στη Συγγρου. Ο Φλοισβος θα μπορουσε ισως να δεχεται και αποβιβαση απο κρουαζιεροπλοια, ειναι ηδη πολος αναψυχης, ενω αν τερματιζε μετρο εκει θα ειχε καποιος γρηγορη προσβαση μετα προς τα νοτια, ενω προς τα βορεια θα συνδεθει πολυ πιο γρηγορα με την υπολοιπη Αθηνα και με το αεροδρομιο.

    Εξ αλλου, πρεπει να κοιταμε πως θα ερθει κοσμος και απο αλλες περιοχες, δεν κοιταμε μονο το Αθηνα-Φαληρο. Το οτι η Συγγρου ειναι ελευθερη λεωφορος, δεν σημαινει οτι εγω, σαν κατοικος Αμπελοκηπων ή Αμαρουσιου ας πουμε, δεν θα ηθελα το μετρο να πηγαινει κατα μηκος της Συγγρου και να με βοηθαει ετσι στις μετακινησεις μου.

    Και η Κηφισιας, με αυτη τη λογικη, ειναι ελευθερη λεωφορος για περιπου 3 χιλιομετρα απο το Υγεια και πανω, αλλα εκει μετρο θα γινει, και κατα μηκους πολυ πιο αραιοκατοικημενων περιοχων απο την Καλλιθεα και τη Νεα Σμυρνη (Παραδεισος, Αγ. Θωμας κλπ). Αλλα εκει χρειαζεται. Οπως και στη Συγγρου χρειαζεται. Το κριτηριο κατασκευης μιας γραμμης δεν ειναι αν πηζει η οχι ο δρομος που ειναι απο πανω της, αλλα τι αναγκες, τοπικες αλλα κυριως υπεροτοπικες εξυπηρετει. Και αν ειναι μια λεωφορος ελευθερη, αυτο δεν σημαινει οτι εχουν ολοι αυτοκινητα για να την χρησιμοποιουν, η οτι εχουν τον χρονο που χριαζεται το 550 να κατεβει απο την Κηφισια μεχρι το Φαληρο. Ναι, μπορει το 550 να κανει 10 λεπτα για 4 χιλιομετρα απο την Παντειο ως το Δελτα, γιατι η Συγγρου ειναι ελευθερη και δεν πηζει ποτε, αλλα για να φτασει ως εκει απο την Κηφισια φιλε Μιχαλη, εχει ηδη φαει μιαμιση ωρα..τα ιδια και αναποδα.

    Το κεντρο της Καλλιθεας εχει την Γ1 σχετικα κοντα της ηδη, χωρια που η οχληση που θα προκληθει λογω εργων κατασκευης μετρο σε μια λεωφορο με το πλατος της Συγγρου θα ειναι ελαχιστη (οπως εγινε με την Βουλιαγμενης).

    Αρα το οτι η καθοδος της Συγγρου δεν πηζει ποτε, δεν ειναι δικαιολογια σε καμια περιπτωση να μην γινει μετρο στη Συγγρου. Γιατι ενω η καθοδος δεν πηζει ποτε, η ανοδος πηζει και πολυ μαλιστα, μεχρι το κεντρο, τα λεωφορεια ειναι ανεπαρκη, και η Συγγρου χρειαζεται να συνδεθει με ολη την Αθηνα με την μητροπολιτικη της εννοια, με ενα γρηγορο και ασφαλες μεσο.

    Φιλικα.

  2. Πρόβλεψη για γραμμη μετρο που να καλυπτει τη λεωφορο Συγγρου υπηρξε το 1975. Δυστυχως στο σχεδιο Σουφλια που αναρτα στη σελιδα της η Αττικο Μετρο, με τις 8 γραμμες, δεν λαμβανεται υποψην η Συγγρου, εκτος αν επελθει τροποποιηση της Γ4 ωστε απο Αλσος Βεικου και Ευαγγελισμο να συνεχιζει μεσω Β.Κων/νου/Αρδηττου/Καλλιροης προς Συγγρου Φιξ και απο κει να καλυπτει τη Συγγρου

  3. Ας γίνει η Γ4 απο Γαλάτσι ώς Ηλιούπολη (Γαλάτσι, Εξάρχεια, Ευαγγελισμός, Παγκράτι, Ηλιούπολη), σαν αυτοτελής γραμμή, και παράλληλα ας γίνει η Γ5 απο Δέλτα ώς Μαρούσι (Συγγρού, Ιλίσια, Γουδή, Κηφισίας κλπ), χωρίς κλάδους και οι δυο, ας διασταυρώνονται στον Ευαγγελισμό ή κάπου εκεί, ας ξεκινήσουν να φτιάχνουν την 4 τώρα που είναι και πιο έτοιμη (Γαλάτσι-Ευαγγελισμός), και το πρώτο κομμάτι της 5 ας είναι το Ευαγγελισμός – Τζιτζιφιές ωσυε να εξυπηρετεί το Ίδρυμα. Ούτε ένα σωστό σχέδιο δεν μπορούν να κάνουν. Μας έχουν ζαλίσει τόσα χρόνια, σχήμα Υ η γραμμή, σχήμα Φ, σχήμα Χ, ένας κλάδος, 2 κλάδοι, αν δεν μπορούν να σχεδιάσουν δυο γραμμές, που να τους βάλουμε να τις κατασκευάσουν κιόλας. Η Συγγρού χρειάζεται μετρό μέ τόσες εταιρείες κλπ, γραμμή που να τερματίζει τουλάχιστον στον Φλοίσβο και να πηγαίνει κατ’ ευθείαν Αθήνα, ούτε καν μέσω του σταθμού της Καλλιθέας. Και ο πιο αδαής το ξέρει και το καταλαβαίνει αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*