Η αποζημίωση για τις απεργίες στις συγκοινωνίες κατάντησε κοροϊδία

Από το 2013 ο ΟΑΣΑ προσφέρει αποζημίωση στους κατόχους καρτών απεριορίστων διαδρομών για τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τον προηγούμενο μήνα. Μέχρι τότε ο οργανισμός επέμενε πως δεν έχει ευθύνη για τις απεργίες καθώς αυτές οργανώνονται από τα συνδικάτα των εργαζομένων. Τελικά το ζήτημα λύθηκε με πολιτική παρέμβαση.

Αν και από τότε είχαμε πει πως πρόκειται για μία δίκαιη κίνηση, είχαμε αναδείξει τόσο τα θετικά όσο και αρνητικά σημεία της. Το γεγονός πως μετά από 3 χρόνια δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο (υπήρχε και περίπτωση που ο ΟΑΣΑ ξέχασε κυριολεκτικά να δώσει την αποζημίωση του προηγούμενου μήνα), μας κάνει να πιστεύουμε πως έχει εξελιχθεί σε μία κοροϊδία για τους επιβάτες.

Ας δούμε όμως τα προβλήματα αναλυτικά:

  • Η αποζημίωση έχει καταλήξει προαιρετική. Από αυτό το μήνα, η έκπτωση στις μηνιαίες κάρτες παρέχεται μόνο για αγορές που γίνονται από την 1η Ιουνίου. Όσοι είχαν αγοράσει κάρτα νωρίτερα πλήρωσαν την πλήρη τιμή και είναι «δικό τους πρόβλημα» αν θα αναζητήσουν την επιστροφή του ποσού της έκπτωσης από τα εκδοτήρια. Αν και η κίνηση αυτή είχε κάποια λογική (υπήρχε ενδεχόμενο νέων απεργιών ως το τέλος του Μαΐου, άρα θα έπρεπε να αυξηθεί και το ποσό της έκπτωσης), τα μειονεκτήματα την ακυρώνουν.  Ζητώντας από ένα μεγάλο αριθμό επιβατών να περιμένει στην ουρά 2 φορές μέσα σε λίγες μέρες δημιουργείται πρόβλημα για όλους τους επιβάτες που θέλουν να βγάλουν κάρτα. Οι μεγάλες ουρές καθώς και η ελλιπής πληροφόρηση είναι δύο λόγοι που πιστεύουμε πως αρκετοί από όσους πλήρωσαν το πλήρες ποσό για την κάρτα του Ιουνίου δεν θα αναζητήσουν τα χρήματα της αποζημίωσης.  Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεγάλων ουρών, η Ένωση Εργαζόμενων ΗΣΑΠ από την πλευρά της πρότεινε η αποζημίωση να δίνεται τον μεθεπόμενο μήνα, π.χ. η αποζημίωση για τον Μάιο να δίνεται τον Ιούλιο. Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι σαφώς χειρότερο. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο η αποζημίωση είναι προαιρετική είναι και το επόμενο σημείο.
  • Προϋποθέτει την αγορά νέας κάρτας για τον επόμενο μήνα. Για να λάβεις το ποσό της αποζημίωσης του Μαΐου πρέπει υποχρεωτικά να αγοράσεις κάρτα για τον Ιούνιο. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλεις να αγοράσεις κάρτα για τον Ιούνιο τότε έχεις χάσει και την αποζημίωση.
  • Δεν αποζημιώνονται οι ολιγόωρες στάσεις εργασίας. Ακόμα και στην περίπτωση που όλα τα μέσα απεργήσουν την ίδια ώρα, αποζημίωση δίνεται μόνο για 24ωρες απεργίες. Κατά συνέπεια, δεν θα δοθεί αποζημίωση για καμία από τις 6 προς το παρόν στάσεις εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς μέχρι τις 17 Ιουνίου.
  • Τα περίεργα λάθη των εκδοτών εισιτηρίων. Χτες λάβαμε 4 καταγγελίες από επιβάτες οι οποίοι έλαβαν λάθος ποσό αποζημίωσης (εννοείται μικρότερο) από εκδοτήρια εισιτηρίων του Μετρό. Όπως κατήγγειλαν (τουλάχιστον 2 από αυτούς υπέβαλαν και επίσημη καταγγελία στην ΣΤΑΣΥ) ο εκδότης εισιτηρίων κράτησε από 1 έως 2,5 ευρώ από το ποσό την αποζημίωσης. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι όλες οι περιπτώσεις ήταν ειλικρινή λάθη, κυρίως γνωρίζοντας ότι αρκετοί από αυτούς που εργάζονται στα εκδοτήρια εισιτηρίων του μετρό έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε οικονομική απάτη. Κάτι μας λέει πως τα περιστατικά αυτά θα κρυφτούν κάτω από χαλί.

Καθώς δεν έχουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι με το σημερινό σύστημα τίποτα από τα παραπάνω  δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο. Μόνη ελπίδα η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που (εφόσον γίνουν όλα σωστά) μπορεί να αυτοματοποιήσει και να κάνει τόσο τις χρεώσεις όσο και την αποζημίωση πιο δίκαιες.

Δείτε επίσης:

7 Comments

  1. Συγγνωμη γιατι αναφερετε μονο την αποζημιωση για τις μηνιαίες κάρτες. Εγω οταν ειχα ρωτησει για τις ετήσιες μου ειχαν πει οτι στο τελος του ετους (2016) θα αποζημιωθούν και οι ετησιες και να κραταμε τα κουπόνια. Δεν εχει γινει καμια αποζημίωση και στο σχετ. τηλεφωνο που καλω μιλαει συνεχεια η δεν απανταει (κλασσικα!)

  2. Ως χρήστης και κάτοχος ετήσιας κάρτας ζήτησα την αποζημίωση σε εκδοτήριο στην Καλλιθέα και με παρέπεμψαν στην Ομόνοια. Πήγα και εκεί και μου είπαν ότι μόνο στα γραφεία ΟΑΣΑ αποζημιώνουν ετήσιες κάρτες. Απίστευτα τραγικό να πρέπει κάποιος να παει στα γραφεία του ΟΑΣΑ για αυτό, το θεωρώ κίνηση αποτροπής. Οι ετήσιες κάρτες έχουν κουπόνια ανα μήνα άρα θα μπορούσαν σε όλα τα εκδοτήρια να δώσουν αποζημίωση. Έστειλα email στον ΟΑΣΑ και απάντηση καμία. Το γεγονός ότι και στα εκδοτήρια είναι ανενημέρωτοι και σε κάνουν μπαλάκι ακόμα πιο fail.

  3. Το ζήτημα είναι το εξής :
    Ο καθημερινός εργαζόμενος επιβάτης των μέσων μαζικής μεταφοράς χρειάζεται το μηνιαίο κουπόνι του επόμενου μήνα από το πρωί της πρώτης ημέρας του κάθε επόμενου μηνός άρα πρέπει την μηνιαία κάρτα να την αγοράσει το αργότερα το βράδυ της προηγουμένης πριν την αλλαγή του μήνα ημέρας διότι αν στην γειτονία που διαμένει από την οποία ξεκινά με συγκοινωνία για να μεταβεί προς τον χώρο της εργασίας του δεν υπάρχει εκδοτήριο καρτών πρέπει να την έχει προμηθευτεί τουλάχιστον από την προηγούμενη ημέρα, την προηγουμένη της πρωτομηνιάς.

    Ο ίδιος καθημερινός εργαζόμενος επιβάτης των μέσων μαζικής μεταφοράς χρειάζεται το μηνιαίο κουπόνι του προηγούμενου μήνα
    μέχρι και το τέλος της τελευταίας ημέρας του μήνα ισχύος αυτής άρα δεν
    μπορεί να το παραδώσει για να πάρει αποζημίωση πριν την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα όπου παύει η ισχύς της αλλά και να υπολογιστεί η αποζημίωση πριν το τέλος του μήνα είναι αδύνατον διότι θεωρητικά απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να προκυρηχτεί ακόμα και την τελευταία ημέρα του μήνα κάτι το οποίο θα άλλαζε και την αξία των αποζημιώσεων.

    Άρα ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα είναι ο εξής να πωλούνται οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών στην κανονική τους τιμή μέχρι και την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα όπου
    δεν μπορούν να υπολογιστούν με ασφάλεια οι αποζημιώσεις και από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα να επιστρέφεται η αξία της αποζημίωσης με την επίδειξη του κουπονιού του προηγούμενου μήνα χωρίς να προαπαιτείτε η αγορά καινούργιας κάρτας τον επόμενο μήνα.

  4. Η αποζημίωση δεν δόθηκε σε όσους αγόρασαν νέα κάρτα τον Μάιο διότι για να αποζημιωθείς έπρεπε να παραδόσεις το κουπόνι του Μαΐου το οποίο φυσικά και χρειάζεσαι για να κυκλοφορείς μέχρι το τέλος του μήνα. Το βρίσκω πολύ λογικό.

    Δεν χρειάζεται να αγοράσεις νέα κάρτα για να αποζημιωθείς. 1η Ιουνίου παρέδωσα το κουπόνι και πήρα τα χρήματα. Κανείς δεν με ρώτησε τίποτα, ούτε ξαναέδειξα την κάρτα μου.

    • Κατά το παρελθόν η έκπτωση στην κάρτα του επόμενου μήνα δίνοταν σε όλους ανεξαιρέτως χωρίς να επιστρέφεται το κουπόνι οπότε δεν ισχύουν τα λεγόμενά σου.

      Το ότι η αποζημίωση δίνεται «μέσω έκπτωσης στην αγορά της κάρτας του επόμενου μήνα» είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ όσοι ανανέωσαν την κάρτα τους ως την 31η Μαΐου μπορούν να απευθυνθούν στα εκδοτήρια για να λάβουν την αποζημίωση από την 1η Ιουνίου. Όσοι ανανέωσαν ήδη την κάρτα τους, όχι όλοι γενικά.

      • Κοίτα να δεις τώρα: Αν η έκπτωση γινόταν χωρίς να δώσεις το κουπόνι, έπρεπε ΕΚΕΙΝΗ τη στιγμή να πάρες το κουπόνι του επόμενου μήνα. Άρα ίσχυε το “μέσω έκπτωσης στην αγορά του επόμενου” που λες.
        Τώρα απλά δίνεις το κουπόνι την 1η Ιουνίου. ΧΩΡΙΣ να χρειάζεται ν’ αγοράσεις τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένετε σε ένα συλλογισμό που είναι φανερά λάθος

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*