Οι εξαγγελίες έργων είναι δωρεάν, όχι όμως και τα έργα

tsipras

Οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά συνηθίζουν να εξαγγέλλουν έργα χωρίς να έχουν ένα σχέδιο για την υλοποίηση τους. Χωρίς χρονοδιαγράμματα, πρόβλεψη για χρηματοδότηση, πολλές φορές χωρίς καν διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς. Στο τέλος, βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα μόνο το 10% ύστερα από πολλά πολλά χρόνια.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Ήταν σειρά του Αλέξη Τσίπρα χτες το βράδυ να εξαγγείλει (ή να επαναξαγγείλει) δύο συγκοινωνιακά έργα την Αττική, στα πλαίσια του προγράμματός του για «Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση» (κάθε κυβέρνηση δεν έχει ένα;)

Καταρχάς η πολύπαθη γραμμή 4 του Μετρό. Αν και το 2014 ο τότε υπουργός υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τότε) είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και ΕΤΕΠ για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής με 9 σταθμούς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να κάνει επαναδιαπραγμάτευση για να μειώσει το ποσό που θα καταβάλει ο ιδιώτης, κάτι που φαίνεται πως κατάφερε.

Στη συνέχεια, τον προηγούμενο Μάρτιο, ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε πως τελικά το πρώτο τμήμα που θα κατασκευαστεί θα είναι το Άλσος Βεΐκου – Ακαδημία, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται και από το πακέτο Γιούνκερ και τη δημοπράτηση μέσα στο καλοκαίρι του 2016. Τα σχέδια ανατράπηκαν όμως καθώς το έργο δεν εντάχθηκε τελικά στο πακέτο Γιούνκερ μένοντας έτσι χωρίς χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας χτες, η δημοπράτηση της γραμμής 4 θα γίνει «μέσα στο 2016». Καθώς όμως δεν έχουμε ακούσει κάποιο νέο για την χρηματοδότηση, αμφιβάλουμε για το αν θα συμβεί μέσα στη χρονιά.

Το δεύτερο συγκοινωνιακό έργο για την Αττική που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι η επέκταση  του Τραμ προς το Κερατσίνι. Πρόκειται για τη διαδρομή από το λιμάνι του Πειραιά ως το λιμάνι του Κερατσινίου, με μήκος 3,8 χλμ. και 6 νέες στάσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι 180 εκατ. ευρώ ενώ, σύμφωνα πάντα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα ξεκινήσει το 2018 και θα ολοκληρωθεί μέσα σε 4 χρόνια.

Το έργο βρίσκεται ήδη στον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό και σύμφωνα με την εταιρεία, προχωράει η ωρίμανση των μελετών. Ωστόσο, ο ορισμός του 2018 ως ορίζοντα για την έναρξη της κατασκευής μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός μάλλον αντέγραψε τα χαρακτηριστικά του έργου από την ιστοσελίδα της Αττικό Μετρό και θα αφήσει την εύρεση χρηματοδότησης και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες για το μέλλον (ίσως και για την επόμενη κυβέρνηση).

Τρία έργα που μάλλον θα πραγματοποιηθούν πρώτα

Καλύτερα όμως είναι τα νέα για 3 άλλα συγκοινωνιακά έργα που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κατασκευαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς φαίνεται πως έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.

  • Επέκταση του Προαστιακού προς το Λαύριο: Το έργο που θα ενώσει τον προαστιακό σταθμό του Κορωπίου με το λιμάνι του Λαυρίου είναι ένα από τα έργα που εντάχθηκαν τελικά στο πακέτο Γιούνκερ. Τώρα αναμένουμε την επόμενη κίνηση από την ΕΡΓΟΣΕ ώστε να διευκρινιστεί πότε η επέκταση θα γίνει πραγματικότητα.
  • Σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα: Άλλο ένα έργο που έλαβε χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ. Ο σταθμός, που θα κατασκευαστεί εν μέρει πάνω από το αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα, θα αντικαταστήσει τους σταθμούς σε Κηφισό και Λιοσίων καθώς και αφετηρίες των ΚΤΕΛ Αττικής και άλλων ταξιδιωτικών γραφείων.
  • Επέκταση Τραμ στο Ελληνικό: Στο πρόσφατο μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το ΤΑΙΠΕΔ με την Lamda Development περιλαμβάνεται η κατασκευή της επέκτασης του Τραμ στο Ελληνικό με έξοδα του αναδόχου. Θα είναι η πρώτη φορά που ένα δημόσιο συγκοινωνιακό έργο κατασκευάζεται εξολοκλήρου ως ιδιωτική επένδυση.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*