Επόμενη στάση: Μπέρδεμα

Στάση Ιλίσια

Ένα από τα προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσω της λειτουργίας του συστήματος της τηλεματικής για τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ της Αθήνας, είναι και αυτό της προβληματικής χωροθέτησης στάσεων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στο παρελθόν, όταν ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ, οι εταιρίες που διαχειριζόταν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ αντίστοιχα, τοποθετούσαν διαφορετικές στάσεις για τα δρομολόγιά τους, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν μελλοντικά.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση, είναι αυτή της στάσης (ή μάλλον των στάσεων) “Ιλίσια”, στην κάθοδο της Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά από το ΝΙΜΤΣ, σε μικρή απόσταση από το σταθμό Μέγαρο Μουσικής του Μετρό. Εκεί παρατηρούμε πως υπάρχουν δύο διαφορετικές στάσεις με το ίδιο όνομα. Από την πρώτη στάση, ας την πούμε ‘Ιλίσια 1’, διέρχονται οι λεωφορειακές γραμμές 550, Α5, Ε14, Χ14, Χ95 και το Τρόλεϊ 10. Η στάση έχει στέγαστρο και διπλή οθόνη τηλεματικής.

Σε απόσταση 10 μέτρων βρίσκεται μία δεύτερη στάση με την ίδια ονομασία, ας την πούμε ‘Ιλίσια 2’. Από τη στάση αυτή διέρχεται μόνο η γραμμή Τρόλεϊ 3. Η στάση ‘Ιλίσια 2’ έχει και αυτή στέγαστρο και μονή οθόνη τηλεματικής.

Η σπατάλη πόρων, η επιβάρυνση του αστικού περιβάλλοντος, και ο παραλογισμός ύπαρξης της δεύτερης στάσης νομίζω είναι προφανής. Για το σύστημα της τηλεματικής, οι δύο στάσεις είναι διαφορετικές (στάση Ιλίσια 1 / στάση Ιλίσια 2). Επομένως είναι εύκολο να δημιουργηθεί σύγχυση σε επιβάτες που αναζητούν τη στάση Ιλίσια στην τηλεματική καθώς δεν μπορούν να δουν με μια ματιά όλα τα δρομολόγια που διέρχονται από τη στάση αυτή. Επίσης, λόγω της ύπαρξης της δεύτερης στάσης, σπαταλιέται μία μονή οθόνη τηλεματικής η οποία μπορούσε να τοποθετηθεί οπουδήποτε αλλού.

Αν και από τις δύο στάσεις διέρχονται δύο γραμμές με αρκετά συχνά δρομολόγια (550 και τρόλεϊ 3), αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την ύπαρξη των δύο διαφορετικών στάσεων.  Υπάρχουν άλλωστε άλλες στάσεις με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό διερχόμενων γραμμών και στάσεις με ακόμα μεγαλύτερη επιβατική κίνηση. Τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν εύκολα να λυθούν με τοποθέτηση διπλών στεγάστρων ή αύξηση του χώρου στάθμευσης των λεωφορείων, χωρίς να απαιτούνται διπλές στάσεις.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις (για παράδειγμα στη στάση Ρεξ της οδού Πανεπιστημίου) ο ΟΑΣΑ έχει ήδη προχωρήσει στη συνένωση διαφορετικών στάσεων με το ίδιο όνομα που βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Ας ελπίσουμε έστω και καθυστερημένα (και αφού έχει ήδη τσάμπα τοποθετηθεί η οθόνη της τηλεματικής) να γίνει το ίδιο και με τη στάση Ιλίσια.

Για το θέμα επικοινωνήσαμε πριν από καιρό με τον ΟΑΣΑ αλλά δεν λάβαμε κάποια απάντηση.

Ενημέρωση 30/9:

Στέλεχος του ΟΑΣΑ επικοινώνησε σήμερα μαζί μας δηλώνοντας πως εξετάζεται η ενοποίηση των δύο στάσεων. Ο ΟΑΣΑ έχει ήδη απευθυνθεί στην ΟΣΥ για να διευκρινιστεί αν είναι δυνατή η στάθμευση και των δύο γραμμών τρόλεϊ στο σημείο που βρίσκεται η πρώτη στάση.

 

6 Comments

  1. Ομοίως και στην Πλ. Κλαυθμώνος. Εγώ που θέλω να πάρω τρόλλεϋ 1, 5 ή 15, πρέπει να κοιτάω εναλλάξ στη μια στάση (Κλαυθμώνος 1) για το 1 και το 5 και στην άλλη (Κλαυθμώνος 2) για το 15. Σπαστικό, όσο να ‘ναι. Τουλάχιστον, αν δεν γίνει φ υ σ ι κ ή ενοποίηση των στάσεων, ας γίνει τουλάχιστον η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ά για τις κοντινές μεταξύ τους. Δε λέω δηλαδή να βγάλουμε σε μια στάση τα 1,5,15,2,4 κλπ. με το 040 που είναι στην Φιλελλήνων, αλλά έστω σε αυτές τις κεντρικές, να μην χρειάζεται να σκρολάρουμε όλη την ώρα (μας πόνεσε κι ο αντίχειρας! :P)

  2. Τραγικό, και δεν είναι μόνο αυτό και στην εφαρμογή πάρα πολλές στάσεις εμφανίζονται σε εντελώς άλλο σημείο( βλέπε street view ). Επίσης η αγλλική μετάφραση είναι ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες και δεν εμφανίζονται οι ειδήσεις στα αγγλικά. Γενικά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να διορθώσουν.

  3. Η προχειρότητα με την οποία έχουν τοποθετηθεί οι οθόνες της τηλεματικής είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Βλέπουμε λοιπόν ότι μια στάση απο την οποία διέρχεται ένα και μόνο τρόλεϊ έχει δίκη της οθόνη. Ενώ άλλες στάσεις όπως για παράδειγμα οι στάσεις στην Πλατεία Αμερικής, στην Πατησίων με κατεύθυνση προς Πολυτεχνείο, έχουν μία κοινή οθόνη. Πρόκειται για δυο στάσεις με 20 μέτρα διαφορά. Η πρώτη αφορά τα λεωφορεία και δεύτερη τα τρόλεϊ. Προφανώς ακούγεται πολύ λογικό ο επιβάτης που θέλει να μάθει σε πόση ώρα καταφθάνει το τρόλεϊ που τον εξυπηρετεί, να πρέπει να περπατήσει μέχρι την επόμενη στάση για να το “τσεκάρει” στην οθόνη.

  4. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΛΥΝΕ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΟΤΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΦΤΑΝΕ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ή ΤΟ ΤΡΟΛΛΕΥ. ΑΛΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΜΕΝ, ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΔΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΥΡΑΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΛΛΕΥΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ Ή ΚΑΝΕΝΑ. Η ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΛΛΕΥ ΚΑΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ, ΝΟΜΙΖΩ, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΡΗΣΙΜΗ Π.Χ. ΣΤΟ ΡΕΞ, ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΝΑΕΙ ΠΛΗΘΩΡΑ ΓΡΑΜΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΣΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΛΩΝΑ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΣΤΑΣΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΟΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ? Ή ΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ? Ή ΟΤΑΝ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΉΔΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΑΝΑΒΟΣΒΗΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ, ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΡΙΨΕΙ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Β5, 3 ΚΑΙ Α7.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*