Τρία ελληνικά αεροδρόμια μεταξύ των 10 χειρότερων του κόσμου για το 2016

Αεροδρόμιο Σαντορίνης

Τρία ελληνικά αεροδρόμια συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 χειρότερων στον κόσμο για το 2016, σύμφωνα με ψηφοφορία που διενήργησε η ιστοσελίδα sleepinginairorts.net. Τα αεροδρόμια της Σαντορίνης, των Χανίων και του Ηρακλείου, «κατέκτησαν» την πέμπτη, την έκτη και την έβδομη θέση αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας είναι το μόνο ελληνικό αεροδρόμιο στη λίστα με τα 40 καλύτερα της Ευρώπης, όπως αυτά ψηφίστηκαν από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας.

Για άλλη μία χρονιά, αεροδρόμια που βρίσκονται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας θεωρούνται ως τα χειρότερα του κόσμου χάρη στην έλλειψη οργάνωσης και καθαριότητας, τις ελλιπείς υποδομές, και τη συμπεριφορά του προσωπικού. Τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα για τα ελληνικά αεροδρόμια, είναι χαρακτηριστικά:

Αεροδρόμιο Σαντορίνης

Αεροδρόμιο Σαντορίνης (5ο χειρότερο στον κόσμο για το 2016): «Οι ταξιδιώτες λένε πως το μεγάλο πρόβλημα με το αεροδρόμιο της Σαντορίνης είναι οι ουρές και η αναμονή. Μόλις φτάσεις στο αεροδρόμιο, πρέπει να στηθείς στην ουρά κάτω από τον Ελληνικό ήλιο, μόνο και μόνο για να φτάσεις στο κτήριο του αεροσταθμού και στα γκισέ των εισιτηρίων! Όταν καταφέρεις να περάσεις από το check-in και τον έλεγχο ασφαλείας, είσαι αναγκασμένος να περιμένεις σε μικρές αίθουσες χωρίς κλιματισμό. Εξαιτίας του μεγάλου όγκου ταξιδιωτών, στους χώρους αναμονής επικρατεί ζέστη, συνωστισμός και βρωμιά. Οι τουαλέτες υστερούν πολύ ως προς την καθαριότητα και οι ανακοινώσεις είναι δύσκολο να ακουστούν. Αν χρειαστεί να περάσεις πολύ χρόνο εδώ, είναι καλύτερα να φέρεις φαγητό από έξω και να περιμένεις σε κάποιο εξωτερικό χώρο. Αλλιώς, η αναμονή θα είναι ανυπόφορη».

Αεροδρόμιο Χανίων

Αεροδρόμιο Χανίων (6ο χειρότερο στον κόσμο για το 2016): «Οι μεγάλες ουρές και οι χαοτικές διαδικασίες ασφαλείας εκνευρίζουν τους επιβάτες μόλις αφιχθούν. Μόλις περάσεις τον έλεγχο, τα προβλήματα συνεχίζονται. Με μόλις ένα κυλικείο που πουλάει πανάκριβα και μέτρια σάντουιτς, μάλλον δεν θα θέλεις να αγοράσεις κάτι. Ο αριθμός των καθισμάτων είναι περιορισμένος, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να στηριχτείς στον τοίχο ή να καθίσεις στο απογοητευτικό πάτωμα. Η έλλειψη κλιματισμού κάνει τα πράγματα χειρότερα για όσους θα χρειαστεί να περάσουν αρκετό χρόνο εδώ, αφού οι τοπικές θερμοκρασίες συχνά ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου».

Αεροδρόμιο Ηρακλείου

Αεροδρόμιο Ηρακλείου (7ο χειρότερο στον κόσμο για το 2016): «Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου κατακτά τη θέση του 7ου χειρότερου στον κόσμο χάρη στις μεγάλες ουρές, το συνωστισμό στις πύλες, και την έλλειψη κλιματισμού. Οι ιδρωμένοι επιβάτες εκνευρίστηκαν επίσης από τις υπερβολικές τιμές σε ένα από τα δύο εστιατόρια και την απογοητευτική κατάσταση στις τουαλέτες. Δυστυχώς, το προσωπικό δεν διευκολύνει την κατάσταση. Οι επιβάτες αναφέρουν κακή εξυπηρέτηση αλλά και άβολα καθίσματα. Ένας απογοητευτικός τρόπος να ολοκληρώσεις την επίσκεψή σου σε ένα κατά τα άλλα γοητευτικό νησί».

Η λίστα με τα 10 χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου έχει ως εξής:

  1. Διεθνές Αεροδρόμιο King Abdulaziz, Τζέντα, Σαουδική Αραβία
  2. Διεθνές Αεροδρόμιο Τζούμπα, Νότιο Σουδάν
  3. Διεθνές Αεροδρόμιο Πορτ Χάρκουρτ, Νιγηρία
  4. Διεθνές Αεροδρόμιο Τασκένδης, Ουζμπεκιστάν
  5. Κρατικός Αερολιμένας Σαντορίνης, Ελλάδα
  6. Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων, Ελλάδα
  7. Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, Ελλάδα
  8. Διεθνές Αεροδρόμιο Simón Bolívar, Καράκας, Βενεζουέλα
  9. Διεθνές Αεροδρόμιο Λούτον, Λονδίνο, Αγγλία
  10. Διεθνές Αεροδρόμιο Tribhuvan, Κατμαντού, Νεπάλ

Στον αντίποδα, στη λίστα με τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου βρίσκουμε κυρίως αεροδρόμια της Ασίας αλλά και κάποια από την Ευρώπη και την Αμερική:

  1. Διεθνές Αεροδρόμιο Changi, Σιγκαπούρη
  2. Διεθνές Αεροδρόμιο Incheon, Σεούλ, Νότια Κορέα
  3. Διεθνές Αεροδρόμιο Haneda, Τόκυο, Ιαπωνία
  4. Διεθνές Αεροδρόμιο Taoyuan, Ταϊπέι, Ταϊβάν
  5. Διεθνές Αεροδρόμιο Μονάχου, Γερμανία
  6. Διεθνές Αεροδρόμιο Kansai, Οσάκα, Ιαπωνία
  7. Διεθνές Αεροδρόμιο Βανκούβερ, Καναδάς
  8. Διεθνές Αεροδρόμιο Ελσίνκι, Φινλανδία
  9. Διεθνές Αεροδρόμιο Ταλίν, Εσθονία
  10. Διεθνές Αεροδρόμιο Kloten, Ζυρίζη, Ελβετία

Και στη λίστα με τα χειρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει την τιμητική της. Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης είναι το χειρότερο της Ευρώπης, των Χανίων το δεύτερο χειρότερο, και του Ηρακλείου το τρίο χειρότερο. Στην πεντάδα μπαίνει επίσης το αεροδρόμιο της Ρόδου, που ψηφίστηκε ως πέμπτο χειρότερο της Ευρώπης.

Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου (5ο χειρότερο της Ευρώπης): «Το αεροδρόμιο της Ρόδου βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η κατάσταση σε άλλα αεροδρόμια χειροτέρεψε. Σε κάθε περίπτωση, τα παράπονα είναι παρόμοια με αυτά για τα αεροδρόμια σε Ηράκλειο, Χανιά και Σαντορίνη: μεγάλες ουρές, βρόμικες/χαλασμένες τουαλέτες, έλλειψη κλιματισμού και συνωστισμός. Το χαοτικό πάρκινγκ και οι οροφές που στάζουν κάνουν το αεροδρόμιο να μοιάζει με σταθμό έκτακτης ανάγκης, λέει ένας αναγνώστης, ενώ άλλοι αμφιβάλουν για το εάν θα επιστρέψουν ξανά σε αυτό το όμορφο νησί».

Υπενθυμίζεται ότι τα 3 από τα τέσσερα αυτά ελληνικά αεροδρόμια θα είναι μεταξύ των 14 που θα περάσουν στα χέρια της Fraport έως το τέλος της χρονιάς (Σαντορίνη, Χανιά, Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Άκτιον, Καβάλα,, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Σάμος, Σκιάθος και Ζάκυνθος), ενώ θα ακολουθήσουν εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου προφανώς θα παραμείνει ως έχει, μέχρι την ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου του Καστελίου, κάποια στιγμή την επόμενη δεκαετία.

Υπάρχουν και καλά νέα όμως με το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας να ψηφίζεται ως το 8ο καλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης. Δυστυχώς, κανένα άλλο ελληνικό αεροδρόμιο δεν βρίσκεται στα 40 καλύτερα της Ευρώπης. Η ιστοσελίδα αναφέρει:

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (8ο καλύτερο στην Ευρώπη): «Το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας κρατάει τον τίτλο του ως ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, χάρη στην αξιόπιστη καθαριότητά του και την ευχάριστη ατμόσφαιρα. Είναι εύκολο να βρεις το δρόμο σου στον ευρύχωρο αεροσταθμό που διαθέτει επίσης αρκετά 24-ωρα εστιατόρια και καφετέριες. Το μουσείο στον επάνω όροφο προσφέρει μία γρήγορη ματιά στην Ελληνική ιστορία, και το προσωπικό του αεροδρομίου είναι εξαιρετικά ευγενές. Οι επιβάτες εκτιμούν τη ζωντανή μουσική τα Σαββατοκύριακα αλλά δεν έχουν εξίσου καλή γνώμη για τη μουσική που ακούγεται συνεχώς στον αεροσταθμό. Αν και υποτίθεται πως είναι ηρεμιστική, η έντασή της είναι τέτοια ώστε προφανώς να αποθαρρύνει την ξεκούραση και την χαλάρωση».

Αεροδρόμιο Αθήνας

Η λίστα με τα 10 καλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης έχει ως εξής:

  1. Διεθνές Αεροδρόμιο Μονάχου, Γερμανία
  2. Διεθνές Αεροδρόμιο Ελσίνκι, Φινλανδία
  3. Διεθνές Αεροδρόμιο Ταλίν, Εσθονία
  4. Διεθνές Αεροδρόμιο Kloten, Ζυρίζη, Ελβετία
  5. Διεθνές Αεροδρόμιο Πόρτο, Πορτογαλία
  6. Διεθνές Αεροδρόμιο Κοπεγχάγης, Δανία
  7. Διεθνές Αεροδρόμιο Βιένης, Αυστρία
  8. Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος, Ελλάδα
  9. Διεθνές Αεροδρόμιο Schiphol Άμστερνταμ, Ολλανδία
  10. Διεθνές Αεροδρόμιο Δουβλίνου, Ιρλανδία

Και τέλος, τα 10 χειρότερα Αεροδρόμια της Ευρώπης:

  1. Κρατικός Αερολιμένας Σαντορίνης, Ελλάδα
  2. Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων, Ελλάδα
  3. Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, Ελλάδα
  4. Διεθνές Αεροδρόμιο Λούτον, Λονδίνο, Αγγλία
  5. Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου, Ελλάδα
  6. Διεθνές Αεροδρόμιο Beauvais-Tille, Γαλλία
  7. Διεθνές Αεροδρόμιο Tegel, Βερολίνο, Γερμανία
  8. Διεθνές Αεροδρόμιο Schoenefeld, Βερολίνο, Γερμανία
  9. Διεθνές Αεροδρόμιο Stansted, Λονδίνο, Αγγλία
  10. Διεθνές Αεροδρόμιο Ciampino, Ρώμη, Ιταλία

Μπορείτε να δείτε τις λίστες με τα καλύτερα και τα χειρότερα αεροδρόμια ανά περιοχή εδώ.

 

3 Comments

  1. Αν και τα εν λόγω Ελληνικά αεροδρόμια όντως έχουν πάρα πολλά προβλήματα, έχω επιφυλλάξεις για την αξιοπιστία αυτής της λίστας όταν βλέπω το Stansted στα 10 χειρότερα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ενώ σίγουρα υπάρχουν πολλά πολύ χειρότερα από αυτό. Πετάω πολύ συχνά από εκεί και δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ τίποτε αρνητικό.

  2. Από το αεροδρόμιο των Χανίων έχω κι εγώ τις χειρότερες εντυπώσεις. Βρεθήκαμε εκεί πέρυσι το καλοκαίρι με μωρό στην αγκαλιά και να μη χωράμε καν στην αίθουσα αναμονής – που θύμιζε κοινόβιο και όχι αίθουσα Ευρωπαϊκού αεροδρομίου. Το κυλικείο όντως πανάκριβο και η αίθουσα μέσα στο σκουπίδι (ακόμη και αποφάγια στα καθίσματα), ενώ καθαρίστρια δεν υπήρχε πουθενά.

    Πραγματικά ντροπή, και ειδικά για τους τουρίστες που θα είναι και η τελευταία τους εντύπωση από τα Χανιά…

  3. Θα είχε ενδιαφέρον και μία λίστα με το κόστος αερολιμενισμού των αεροπλάνων των αεροπορικών εταιρειών σε κάθε αεροδρόμιο
    και πως αυτό επηρεάζει την τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων (μία ώρα αερολιμένισμου σε κάθε αεροπλάνο που καταλαμβάνει τόσα τετραγωνικά μέτρα χώρο, πόσο τιμολογείται από τον φορέα διαχείρισης και ιδιοκτησίας των αεροδρομίων στην Αθήνα, πόσο στα Χάνια
    και πόσο στην Ρόδο ή το Λονδίνο; ) , το κόστος προσέγγισης- στάσης και στάθμευσης- των μέσων μαζικής μεταφοράς στα αεροδρόμια
    και πως αυτό επηρεάζει την τιμή των επιβατικών εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς που προσεγγίζουν τα αεροδρόμια (λεωφορεία, μετρό, προαστιακός ή όποια άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς προσεγγίζουν τα αεροδρόμια σε άλλες χώρες τι πληρώνουν στον εκάστοτε φορέα διαχείρισης των αεροδρομίων για να προσεγγίσουν, πόσα πληρώνουν τα αστικά Κτέλ του Ηρακλείου , πόσο πληρώνει ο ΟΑΣΑ στο Ελευθέριος Βενιζέλος, πόσα πληρώνει ο ΟΑΣΘ στο αεροδρόμια Μακεδονία ; ) , το κόστος στάθμευσης σε κάθε αεροδρόμιων των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως, το κόστος ενοικίασης των χώρων ανά τετραγωνικό μέτρο τα οποίο πληρώνουν τα κυλικεία και τα διάφορα άλλα εμπορικά καταστήματα (πόσο ενοίκιο πληρώνει ανά τετραγωνικό μετρό το κιλικίο ή κάποιο άλλο εμπορικό κατάστημα στα Χάνια, στην Αθήνα, στο Παρίσι) και πως αυτό επηρεάζει τις τιμές των πωλούμενων προϊόντων στα αεροδρόμια;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*